karriereråd
Derfor fikk du ikke drømmejobben
Det er aldri gøy å få avslag på en jobb. Her avslører proffene hvorfor.
Sa jeg noe feil? Var det klærne det var noe galt med? Lo jeg for høyt? Uvissheten om hvorfor det ikke ble deg kan gnage lenge etterpå.
– Mange tar avslaget veldig personlig og tror det bare handler om hva du gjør, hva du sier, at du må bli bedre til å snakke for deg. Men det handler stort sett ikke om noen av disse tingene, sier Senior rekrutteringsrådgiver Line Westergaard i Reflecto Search & Selection.
Etter mange år i rekrutteringsbransjen vet Westergaard at det er unødvendig å analysere intervjuet. Du vil sannsynligvis aldri få vite hvorfor du egentlig ikke fikk jobben. Men her er noen grunner som kan gjøre avslaget litt lettere å takle.
Du aner ikke hvem motkandidaten er
– Det er mange mennesker her i verden og sjansen er stor for at noen som er hakket bedre kvalifisert enn deg er med i samme prosess, sier Westergaard.
Kanskje er det en annen som har erfaring med akkurat den store kunden som du bare har bransjeerfaring fra. Kanskje har en annen inngående erfaring med Wordpress, som ikke arbeidsgiver skjønner hvor mye de trenger før de står midt oppi det. Det går ikke på deg som person, men på kvalifikasjoner.
– På en times intervju har du ikke sjans til å forstå alle mekanismene som foregår på andre siden av bordet, sier Westergaard.
Les også: - En dårlig LinkedIn-profil er nesten det samme som å stille på intervju i pysjamas
Det finnes underliggende ønsker fra arbeidsgivers side, som du ikke oppfyller
– Det er vanligere enn vi liker å tro, men det finnes mange faktorer du ikke har oversikt over, og som kanskje ikke den som ansetter har satt ord på selv en gang. Kvalifikasjoner og krav som ikke kommer tydelig nok frem i jobbannonsene, men som påvirker hvem som blir ansatt, sier Westergaard.
– Dette handler også om større ting enn det som skjer på et intervju, sier Trude Ekker, rekrutterer i Smart Karriere. Arbeidsmarkedet svinger, og om det er arbeidsgivers marked kan de velge på øverste hylle. Når det er trange tider i en bransje, må du innfri på flere punkter, sier hun.
Les også: Nekter du personlighetstest kan det koste deg jobben
Det ligger et underkommunisert behov hos arbeidsgiver
Det er mange ting man ikke kan skrive i en annonse. Men når arbeidsgivere sitter der med kandidaten foran seg, kan de velge. Og noen er tilfeldigvis mer fordelaktige enn andre.
– Som jobbsøker vet du ikke helt hvilken profil arbeidsgiver ser etter, sier Trude Ekker. Hun forklarer at arbeidsgiver er opptatt av sammensetningen i en gruppe, og kanskje passer du ikke helt profilen. Det kan handle om fagkunnskap, men også om både alder og kjønn, begge ting som ikke er lov å nevne i en utlysningstekst, sier hun. Er du for lik de andre som jobber i avdelingen du søker til, er ikke det nødvendigvis positivt.
Line Westergaard er enig.
– I en avdeling med kvinner på 30 år, kan det være et friskt pust med en mann på 25, uten at noen forteller deg dette på forhånd, sier Line Westergaard. Søker du politi og er kvinne fra Pakistan ser de tre ganger på deg før de legger deg bort. Er du mann på 25 med militærbakgrunn er det vanskeligere, eller motsatt. Dette vil aldri stå i en stillingsannonse, men det er mekanismer som spiller inn, sier hun.
Les også: Ringe før søknaden sendes?
Du er et «wild card»
Line Westergaard forklarer videre at det er ganske vanlig at arbeidsgivere har med en søker i prosessen som de er nysgjerrige på, og som kan komme langt, men som aldri vil å få jobben.
– Er du et «wild card» representerer du kanskje noe de er nysgjerrige på. Firmaet du søkte jobb i syntes kanskje du virket spesielt motivert. Men til syvende og sist velger de den tryggeste og beste på papiret. Det handler ikke om din egen intervjuprosess, sier hun. Du er overkvalifisert, men ser det ikke selv. Du ser en mulighet for endring som du virkelig trenger. Arbeidsgiver ser en som snart vil kjede seg og gå videre, sier Westergaard.
Hun forteller at hun ser det ganske ofte, at folk søker seg inn i jobber hvor det er ganske tydelig at de bare vil ha et steg på veien videre.
– Du så en mulighet for å få erfaring med salg, de så en som bare ville ha det som et trinn i karrieren, sier Westergaard.
Trude Ekker legger til at kjemien mellom de som sitter på rekrutteringssiden og den som er på intervju, ikke er til å kimse av. Uansett hvor profesjonelle de er og hvor mange verktøy de har. Det handler om mennesker også, og du kan få avslag hvis ikke kjemien stemmer. Men du får tenke at neste gang møter du helt andre personer.
Ekker og Westergaard er enige om at det også kan handle om holdningene dine med tanke på endringsvilje.
– I dag er man som arbeidsgiver opptatt av at medarbeidere kan omstille seg, at de er fremoverlente og kan tilpasse seg nye tider, sier Line Westergaard. Hun råder deg som ikke fikk drømmejobben til å riste det av deg.
– Det er veldig mange faktorer som påvirker hvem som får jobben og du har ikke oversikt over dem. Det kan være du er blitt skånet for et arbeidsforhold du ikke hadde behersket eller trivdes med. Og én ting er sikkert: Det er 1000 ganger verre å være feil person på feil sted enn å få et avslag.