Så mye bør du gi brudeparet
Så mye bør du gi brudeparet
Det er alltid et spørsmål om hvor mye man bør gi til brudeparet i gave. Vi har svarene som kan hjelpe deg på vei.
Bryllupssesongen er i full gang, og alle lurer på det samme. Hvor mye bør man gi til brudeparet i gave?
- Det er vanskelig å gi en konkret pris på dette, for det er avhengig av både relasjon til brudeparet og størrelsen på egen lommebok. Det viktigste bør uansett være at du finner en gave som brudeparet setter pris på, ikke hva den koster, sier Gudrun Røste, markedsansvarlig for Christiania Glasmagasin.
Hvor mye penger skal du gi
Røste forklarer at mange foreldre legger en del penger i selve bryllupet, men at undersøkelser hun kjenner til viser at foreldre gir for cirka 10 000 kroner i snitt.
- Foreldre: 10 000 kroner
- Slektning: 1000 kroner
- Nær venn: 800-1000 kroner
- Venn: 400-500 kroner
- Bekjent: 200-400 kroner
- Vi anbefaler derfor at brudeparene setter opp produkter i ulik prisklasse på ønskelisten, og dersom gjestelisten er lang bør også gavelisten være tilsvarende slik at man unngår dobbeltkjøp, sier hun.
Røste forteller at servise ligger øverst på brudeparenes gavelister. Tett opp til kommer glass og bestikk.
- Men for dem som ønsker å kjøpe kun én ting, er mer eksklusive kjøkkenartikler som gryter, kniver og kaffemaskiner svært populært. I tillegg til klassiske vaser, boller og karafler, foreller Røste.
Kjøp fra bryllupslisten
Røste tipser om at dersom du vil kjøpe noe som ikke står på listen bør man i alle fall ta utgangspunkt i brudeparets stil. Hun anbefaler folk til å ikke kjøpe et annet servise eller lignende som ikke er satt opp på listen, for det vil garantert bli byttet.
Du kan få massevis at tips til bryllupsgaver her.
Brudeparets anbefaling
Gifteklare Karine Magnussen og Hans-Olav Nymark fra Fredrikstad forteller hva de har satt på ønskelisten, og hva de mener er en fin pris på gavene.
- Vi har en lagt en gaveliste i Presangen i Fredrikstad, og på designforevig.no. Øverst står servise og andre kjøkkenting. Det er alle prisklasser på vår liste. Så om man vil kjøpe ett eller tolv glass velger man det selv, forteller Magnussen.
Magnussen mener at forlovere ikke bør gi noe særlig mer enn 1000 kroner, ettersom de har bidratt med så mye annet i forkant av bryllupet.
- Som vanlige gjester til våre vennepar har vi gitt 1000 kroner. Jeg synes ikke forlovere skal trenge å gi noe mer de heller. De har gitt mye av seg selv på forhånd som støttespillere, og arrangert utdrikkingslag, så det synes jeg er mer enn nok. I tillegg kommer utgifter til antrekk, mener hun.
En kjapp spørreundersøkelse på Facebook fortalte oss at 750-1500 kroner er vanligst å gi som venner og nær familie.
Vi bruker mer penger på gaver
Velstandsnivået i dag er høyt og det øker stadig, og det gjør at vi bruker mer penger på gaver. Gavehandelen har eskalert betraktelig de siste årene og en undersøkelse Nordea gjorde i 2011 viser at vi bruker 3,3 milliarder kroner på bryllupsgaver i året.
- Bryllup gir det største gavebordet av alle de anledningene vi hadde med i undersøkelsen. Den viste at vi handler bryllupsgaver for 3,3 milliarder kroner i året, forteller forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe.
Undersøkelsen viste også at par gir 800-1000 kroner til nære venner, mens de som er single gir det samme. Det tyder på at det er ekstra dyrt å være singel i bryllup.
- I slutten av 20-årene opplever mange at det øker med bryllupsinvitasjoner. Det betyr at det blir mange utgifter, som antrekk, utdrikkingslag og gave. Rådet er da å gå ut i fra det du har råd til, og spleise om du er singel, sier forbrukerøkonomen.
Les mer:
Gøyal quiz: Sjekk om du bør gifte deg
Denne saken ble første gang publisert 20/07 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.