Giftering
Hvilken finger skal gifteringen være på?
Giftering-reglene i Norge gjelder ikke for resten av verden.
Vet du egentlig hvilken finger gifteringen skal være på?
Ikke alle har full kontroll. En av årsakene til forvirringen kan være at vi i Norge har andre regler for dette enn nesten hele resten av verden:
- Gifteringen skal i Norge sitte på høyre ringfinger. Så vidt jeg vet er det bare i Norge og Tyskland man har den på høyre, sier Terje Gaupseth, diplomgemmolog ved Tesori Diamanter, til Kvinneguiden.
Yngvild Aas ved Gullsmed Aas kan fortelle at man i de fleste andre land bruker gifteringen på venstre ringfinger begrunnet med at hjertet er på venstre side.
- I Norge bruker man høyre ringfinger, enten det er til forlovelse- eller giftering. Endel land har koder med forlovelse på den ene hånden og giftering på den andre, men det er forskjellig fra land til land, sier Aas til Kvinneguiden.
Slik ble tradisjonen skapt
Forlovelsesringens tradisjon startet med Maria av Burgund. Hun var den første som fikk en diamantring da hun forlovet seg med Maximillian av Østerrike den 17. august 1477.
Ifølge historien ba Max rådgiveren sin om råd da han skulle fri til Maria, og rådet han fikk var å gi henne "en ring besatt med diamanter og likeledes en gullring".
Max fridde idet han tredde en diamantring på Marias venstre hånds tredje finger. Svaret ble "ja" - og en tradisjon var skapt. Venstre hånds tredje finger ble valgt fordi de gamle Egypterne trodde at "vena amoris (kjærlighetsåren) rant direkte fra hjertet til tuppen av venstre hånds tredje finger".
På 1500-tallet ble gullringen trukket inn i vielsesseremonien, og siden år 1700 har denne skikken holdt seg hos oss.
I dag varierer det fra land til land hvilken finger forlovelsesringen eller gifteringen skal bæres på. I Norge bærer vi våre glatte gullringer på høyre hånds ringfinger.
Diamantringen som gave til sin tilkommende ved forlovelsen, er en skikk som er særlig utbredt i England og USA. Ringen har gjerne en stor diamant, som gjerne koster noen månedslønner. Denne tradisjonen vinner mer og mer fotfeste også i Norge, men da med diamanter av en litt annen størrelse.
(Kilde: Forlovelsesringer.org)
To ringer
Når man velger ut forlovelsesring før frieriet kan det være vanlig å tenke at dette også vil være ringen som skal brukes som giftering.
Men slik er det nødvendigvis ikke.
- Stadig flere kunder hos oss kjøper en giftering som matcher forlovelsesringen, slik at det blir et sett, forteller Gaupseth.
- Noen kjøper rimelige forlovelsesringer, for eksempel i sølv, som erstattes med nye, dyrere ringer når man gifter seg. Den gamle ringen blir da lagt bort, sier Aas og forklarer videre:
- De fleste kjøper imidlertid forlovelsesringer som de bruker videre som gifteringer. Disse blir noen uker før bryllupet levert inn til oppussing og eventuelt inskripsjon av dato i tillegg. Så tar man på ringene på nytt under seremonien.
Thomas Heyerdahl, diamantfagmann ved Heyerdahl Gullsmed, forteller at man i dag gjerne snakker om gifteringer som «glatte ringer» fordi noen bruker dette som forlovelsesringer, og noen som gifteringer.
- Noen beholder forlovelsesringene som gifteringer, og noen kjøper nye når de gifter seg, sier Heyerdahl til Kvinneguiden.
- De fleste har begge ringene på under seremonien. Mange kommer innom oss for å pusse opp forlovelsesringen før seremonien, slik at den blir like blank og «ny» som forlovelsesringen, sier han.
Diamant til frieri
Rig Rydeng ved Gullsmed Rydeng AS, kan også fortelle at forlovelsesringene som oftest også brukes som gifteringer.
- Forlovelsesringene er oftest en glatt herrering, kanskje med litt mønster og en damering, som ofte har små diamanter i tillegg, sier Rydeng til Kvinneguiden.
Rydeng mener imidlertid at det i de senere årene har blitt mer vanlig å fri med en enkel diamantring, og så kjøpe helt nye gifteringer til bryllupet slik som det gjøres i mange andre land.
- Ting er i endring og vi ser en større harmonisering mot det som er tradisjon i resten av den vestlige verden, men det er fortsatt en overvekt på "den norske tradisjonen", så de fleste bruker fortsatt tradisjonen med et par ringer som brukes til begge anledninger. Ringene tas av og settes på under bryllupssermonien, sier Rydeng til Kvinneguiden.
Denne saken ble første gang publisert 16/06 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.