Barnebruder

- Jeg kaller det arrangert voldtekt

Khadija ble gift som 11-åring. Nå har hun laget film om livet som barnebrud.

BEGGE VAR BARNEBRUDER: Regissør Khadija Al-Salami med Nujood Ali, som hun har laget film om.
BEGGE VAR BARNEBRUDER: Regissør Khadija Al-Salami med Nujood Ali, som hun har laget film om. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert
REGISSØR: Khadija Al-Salami er Jemens første kvinnelige filmregissør. Hun ble selv giftet bort som 11-åring. - I mange år var jeg skamfull. Over hva som hadde skjedd og over at familien min kunne gjøre dette mot meg.
REGISSØR: Khadija Al-Salami er Jemens første kvinnelige filmregissør. Hun ble selv giftet bort som 11-åring. - I mange år var jeg skamfull. Over hva som hadde skjedd og over at familien min kunne gjøre dette mot meg. Foto: FOTO: Privat

Om Khadija og filmen

  • Khadija Al-Salami har regissert 25 dokumentarer. I Am Nojood, Age 10 And Divorced er hennes første spillefilm.
  • Filmen er basert på en sann historie om en tiåring som gikk rettens vei for å bli skilt.
  • Vises under Arabiske filmdager i Oslo, 16.-19. april. Programmet finner du her.
  • Khadija jobber som direktør for det jemenittiske informasjonssenteret ved Jemens ambassade i Paris.
  • Hun driver organisasjonen My Future, som sørger for at 550 jenter får en utdannelse.
FRA FILMEN: Rundt 50 prosent av jenter i Jemen blir giftet bort før de er 18 år. 15 prosent er under 15.
FRA FILMEN: Rundt 50 prosent av jenter i Jemen blir giftet bort før de er 18 år. 15 prosent er under 15.
Han var så mye sterkere enn meg
Khadija Al-Salami (45)

- Hver dag låste jeg meg inn på badet og slo hodet i veggen til jeg besvimte.

Filmregissør Khadija Al-Salami (45) forteller Kvinneguiden om tiden som nygift. Men dette er ingen fnisende fortelling om romantiske hvetebrødsdager. Da Khadija sto brud var hun 11-år.

Khadija ble giftet bort til en venn av en onkel. Etterpå reiste de til Saudi-Arabia, mange tusen mil fra hjembyen Sanaa i Jemen. Brudgommen hadde ikke vært tilstede på bryllupet. Etter bryllupsfesten gikk Khadija ut og lekte med venninner.

Hun vet fremdeles ikke hvor gammel brudgommen var, men antar at han var i slutten av 20-årene. Hun var blitt rasende da de fortalte hva som var blitt bestemt. Ville ikke vite noe om ham eller se bilder av ham.

I årevis hatet hun foreldrene sine for sviket.

Denne uken er Khadija i Norge fordi filmen hun har laget, om nettopp barnebryllup, vises for første gang i Norge 17. april i anledning Arabiske filmdager i Oslo.

Arrangert voldtekt

Jemen har ingen nedre aldersgrense for når ekteskap kan inngås.

Brudgommen hadde lovet Khadijas familie å ikke røre henne før hun var minst 14, slik tradisjonen tilsa.

- Men de fleste menn bryter dette, bemerker Khadija sint.

Onkelen fulgte henne til Saudia-Arabia og forlot henne så hos den fremmede mannen.

Hun husker at hun ble plassert i et rom, hvordan hun slåss mot ham. Klorte ham. Hvor livredd hun var.

- Han var så mye sterkere enn meg, sier Khadija om overgrepet som fulgte.

- Det er ikke arrangert ekteskap. Det er arrangert voldtekt!

Stort problem

FNs befolkningsfond anslår at mer enn 142 millioner jenter kommer til å bli barnebruder i løpet av det neste tiåret. I utviklingsland er én av tre jenter gift før de fyller 18. Én av ni er under 15 år. Khadijas skjebne deles av mange, men 11-åringen nektet både å godta sin skjebne og å oppføre seg som forventet.

Khadija har alltid blitt opprørt av urettferdighet. Selv som barn hadde den mørkhårede lille jenta bestemt seg for ikke å lide samme skjebne som moren, som fremdeles var traumatisert av å ha blitt giftet bort som 8-åring.

Khadija protesterte så voldsomt at ektemannen etter tre uker tok henne med tilbake til Sanaa og forlangte å få tilbake medgiften. Moren så på den fortvilte datteren, som ropte at hun heller ville dø enn å bli med ektemannen. Jentungen var skinn og bein, hun hadde sluttet å spise i Saudi-Arabia og hadde allerede et selvmordsforsøk bak seg.

- Jeg ville leve med verdighet eller ikke i det hele tatt, forklarer Khadija.

Onkelen nektet å bidra med noe som helst. Jentungen hadde brakt skam over hele familien.

Så moren solgte alt hun eide og fikk oppløst ekteskapet.

Skilsmisse ble film

10 år gamle Nujood Ali fra Jemen skapte overskrifter verden rundt da hun i 2009 gikk rettens vei for å få oppløst ekteskapet sitt. I ettertid ble det skrevet en bestselgende bok om hennes historie. På det tidspunkt hadde Khadija flyttet til USA, utdannet seg til filmregissør, laget en rekke dokumentarer om kvinners rettigheter og blitt Jemens første kvinnelige filmregissør. Da hun hørte at boka til Nujood skulle filmatiseres, slo det henne at det måtte bli hun som regisserte filmen.

NOJOOM: Filmen er basert på biografien om Nujood Ali, som gikk rettens vei som 10-åring for å bli skilt. - Urettferdigheten over det som skjedde meg overbeviste meg om at livet er en kamp du må kjempe og vinne, uten andre allierte enn din egen viljestyrke, forteller regissøren.
NOJOOM: Filmen er basert på biografien om Nujood Ali, som gikk rettens vei som 10-åring for å bli skilt. - Urettferdigheten over det som skjedde meg overbeviste meg om at livet er en kamp du må kjempe og vinne, uten andre allierte enn din egen viljestyrke, forteller regissøren. Foto: FOTO: Stills fra filmen
STREVSOMT: Khadija fotografert under innspillingen. Innspillingen foregikk i Jemen og var særs utfordrende.
STREVSOMT: Khadija fotografert under innspillingen. Innspillingen foregikk i Jemen og var særs utfordrende. Foto: FOTO: Privat

- Det var snakk om at en annen, mer berømt regissør skulle få filmrettighetene, men vedkommende kjenner ikke våre tradisjoner eller kultur. Det var viktig for meg at filmen ga et perspektiv innenfra, sier Khadija.

Det ble som Khadija ville. I Am Nojoom, Age 10 And Divorced vises altså for første gang i Norge fredag 17. april. Nujoods navn er endret til Nojoom i filmen.

Organisasjonen Too Young To Wed jobber mot barneekteskap. Bildet som møter deg når du går inn på nettsiden, er av en smilende Nujood. Bildet er tatt et par år etter at hun ble skilt.

For oss her i Norge kan det oppleves som uforståelig at menn ønsker å gifte seg med barn.

Khadija forklarer at det skyldes en salig blanding av kultur, fattigdom og tradisjoner. Mange foreldre tror feilaktig at de beskytter jentene sine. Dessuten råder holdningen at hvis du gifter deg med en ung jente, så kan du forme henne i ditt bilde.

- Dette er ikke onde mennesker, de vet ikke en gang at det de gjør er kriminelt, bemerker regissøren.

Mangler kunnskap

Det tok mange år før Khadija tilga moren sin. Hvordan kunne hun, som selv ble giftet bort pur ung, tillate at det samme skjedde datteren?

"Min datter, jeg lærte ingenting. Du har vist meg at det finnes en annen vei", forklarte moren da Khadija konfronterte henne mange år senere.

- Moren min elsket meg, men visste ikke bedre, sier Khadija i dag. Lyden av sirener siver inn fra et åpent vindu der hun sitter i den franske hovedstaden, der hun er bosatt i dag, og snakker med Kvinneguiden.

Jemen er Midtøstens fattigste land. 70 prosent av innbyggerne bor på landsbygda, og 75 prosent av kvinnene som bor der er analfabeter.

Ved å bane vei, få seg en utdannelse og en god jobb, samt sitt opplysningsarbeid om diskriminerende og farlige tradisjoner, er Khadija selv blitt et forbilde. I hennes slekt blir ingen jente gift før hun er ferdig med videregående. Og hun får lov til å nekte hvis hun ikke ønsker giftemålet.

- Du kan selv skape endring i livet ditt. Jeg nektet å være et offer, sier Khadija.

Hun jobbet ved siden av skolen fra hun var 11 for å hjelpe moren økonomisk. Som 16-åring fikk hun et stipend og flyttet til USA for å studere.

Nujoods liv i dag

I Am Nojoom, Age 10 And Divorced ble æret med førstepris på Dubai Film Festival tidligere i år. Prisen tok Khadija fullstendig på senga. Hun beskriver innspillingen i Jemen som et mareritt.

PÅ STRANDA: Nujood fotografert for noen år siden. I dag er hun gift med en mann hun selv valgte og venter barn.
PÅ STRANDA: Nujood fotografert for noen år siden. I dag er hun gift med en mann hun selv valgte og venter barn. Foto: FOTO: Privat

- På grunn av tematikken var vi et mulig mål for ekstremister. Dessuten oppstod utallige problemer jeg måtte løse, som å måtte betale løsepenger for en kidnappet generator. Til denne dag skjønner jeg ikke at jeg klarte å fullføre filmen.

Langt fra alle jemenitter er begeistret for Khadijas kamp for barnebruder.

- Hvis du takler sensitive emner, får du fiender. Jeg er ikke redd, for jeg tror så sterkt på det jeg gjør. Disse emnene må snakkes om - for ellers blir det ingen endring.

Hun håper prisen gir filmen og tematikken større oppmerksomhet.

- Jeg lagde den for meg selv og for alle jenter som går gjennom en slik opplevelse.

- Hvordan går det med Nujood i dag?

- Hun er 19 år og gift med en mann hun forelsket seg i. For et par dager siden ringte hun og fortalte at hun er gravid.

Det var Nujood selv som tok initiativ til ekteskapet. Khadija er glad for at Nujood klarer seg bra. Selv har hun valgt å ikke få barn.

- For meg var utdannelse og skole mitt fristed. Det var min vei ut.

 

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også