MATRO 2016
Særlig ett spørsmål bør du unngå å stille rundt middagsbordet
8 tips for et perfekt familiemåltid!
Dette er Matro
Mills startet Matro-initiativet våren 2015, for å sette kostholdshysteriet på dagsorden, og hjelpe folk ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat. Flere lever så sunt at det blir usunt, og for mange er måltidet mer preget av stress, usikkerhet og dårlig samvittighet enn selve maten og trivselen rundt bordet.
Matro handler om å senke skuldrene. All mat trenger ikke være lagd fra bunnen for å være både sunn og god.
Mat- og merkevarehuset Mills er et familieselskap på Grünerløkka i Oslo med røtter tilbake til 1885. Mills produserer matvarer under merkevarene Melange, Mills, Delikat, Soft Flora, Vita hjertego’ og Stryhns.
Les mer på mills.no/matro
1.
Hvis dere skal ha et fellesmåltid, legg bort mobiltelefoner og iPad'er. Sørg for å være mentalt tilstede, og ikke prat over hodet på barna. Husk at et fellesmåltid skal være en sosial sammenkomst for hele familien.
2.
Ta barna med på å lage maten. Det er viktig for et positivt forhold til mat, og en fin måte å være sammen på. Det er mange måter barn kan hjelpe til, uten at det trenger å bli mye styr.
3.
Prøv å unngå å spørre hva barnet har gjort i barnehagen, siden de ofte ikke liker spørsmål om dette. Spør heller om hva som har vært fint i dag, og hva som kanskje ikke har vært så fint.
4.
Snakk positivt om maten, hvor råvarene kommer fra, eller hvordan du har laget maten. Barn trenger en naturlig nysgjerrighet for å ha lyst til å utforske ting. Tren sammen med barnet på å uttrykke seg muntlig om mat, og til å sette ord på det som smakes på.
5.
Barn trenger å trene på å like forskjellig mat. Møt barn som sier de "ikke liker" med: "Selv om du ikke liker det nå, så liker du det kanskje om en stund". Del gjerne egne erfaringer: "Jeg likte ikke makrell i tomat før, men så smakte jeg på det igjen og igjen, og nå liker jeg det".
6.
For små barn er søtt og salt lett å forholde seg til, surt og bittert må de fleste lære seg å like. Dette kalles neofobi, og er en naturlig skepsis til det vi ikke har smakt før. Tilstanden stammer fra tidenes morgen, hvor surt og bittert kunne være tegn på at noe var giftig.
7.
Det er innebygd i barn at de liker å se hva de spiser, og helst ikke vil blande mat. Dette bør voksne ikke overprøve.
8.
Ha som mål å få barnet til å våge å prøve nye matretter, slik at det får større variasjon i kostholdet og et bredere matrepertoar.
Kilde: Merete Sivertsgård, pedagog i Ellingstad barnehage på Nesodden.
Vi vil gjerne høre din mening! Har du 15 sekunder til å svare på 3 enkle spørsmål om denne saken? Klikk her.