KAN VI DROPPE MIDDAGEN AV OG TIL?
- Jeg er nok ikke den første som har googlet «dårlig mor», for å si det sånn
Men da sønnen til Thea Klingenberg var 2,5 år fikk hun seg en real oppvekker...- Kanskje det var helt greit å innimellom droppe den "perfekte" middagen!
MAMMAEN:
- Om barn fikk velge mellom en blid mamma og et par brødskiver, og en sur mamma med perfekt middag, er jeg ikke tvil om hva de ville ha valgt, sier Thea Klingenberg.
Hun synes hverdagsmiddagen er litt oppskrytt, og har sett seg lei på reklamefilmer med smilende, perfekte og superlykkelige familier rundt middagsbordet.
Klingenberg beskriver seg selv som en helt vanlig mamma til Tidemann på fem år. Å få barn opplevde hun som helt fantastisk, men også irriterende og vanskelig, og syntes folk snakket litt lite om akkurat det. Ofte kunne hun kjenne på en følelse av at hun hadde feilet.
- Jeg er nok ikke den første som har googlet "dårlig mor", for å si det sånn.
Det resulterte i podcasten Foreldrerådet, hvor målet er å kunne lære noe, få gode råd, samt finne felles trøst i at ingen faktisk er perfekte foreldre. Temaene spenner fra fødsel, trass og selvtillit til hvordan snakke med barn om sex. På kort tid har podcasten vokst seg stor. Mest sannsynlig fordi så mange kjenner seg igjen.
Er det greit å droppe middagen?
- Det må være lov, svarer Klingenberg bestemt.
- Jeg vokste selv opp med kjernefamilien, og var programforplikta til å spise middag hver dag. Det var veldig mye bra med disse middagene, ikke minst var det en fin måte å samles på. Men jeg synes ikke middagen trenger å være så hellig, eller at den MÅ spises halv fem hver dag.
Hun og Tidemann tar heller ting litt som de kommer.
- Det hender vi tar et speilegg på trappa, en kjapp pølse fordi vi skal i parken, eller spiser samtidig som vi spiller ludo på gulvet.
Hun er fullstendig klar over at det er bra med ferske råvarer og grønnsaker, men blir litt matt av alle rådene om hva man skal gjøre og hva man bør spise.
- Jeg vet at det er mitt ansvar å gi han sunn mat, slik at han blir sterk og smart. Men det viktigste er ikke hvor eller når. Vi må bli flinkere til å senke lista litt. Jeg opplever mye mer glede med sønnen min, når jeg tar pause fra alle "reglene".
Le med magen!
Da Tidemann bare var to og et halv år, fikk hun seg en skikkelig oppvekker.
- Jeg kom sliten hjem fra jobb og gikk i gang med å lage fisk og grønnsaker til middag, som skulle gi meg mange "mammapoeng". Tidemann lå på gulvet og gråt, og jeg spurte om han ville ha hjelp til noe. Hvorpå han svarte: "Jeg vil ikke ha hjelp. Jeg vil ikke ha middag. Jeg vil bare ha trøst." Da gikk det opp for meg at alt han ville var å sitte på fanget mitt. Å være sammen med meg var det som var viktig for han.
Hun tror at det er lett å glemme at det viktigste faktisk er å ha det hyggelig sammen.
- Da mener jeg ikke sånn "picture perfect" hygge, men ordentlig hygge hvor du ler med magen. Ta deg litt fri fra konvensjonene om hvordan alt skal være. Noen klarer kanskje å gjøre alt etter boka og samtidig ha det hyggelig. Men jeg er ikke sånn, sier Klingenberg.
En klok dame ga henne en gang et godt råd, som hun tok til seg:
- Når du henter i barnehagen og alle er slitne, det er ikke da du skal oppdra barnet ditt mest!
«Småbarnsforeldre blir stresset av hverdagsmåltider» Les mer her:
PSYKOLOGEN:
Er det så viktig å ha middag hver dag?
- Det er ingen krise å droppe middagen av og til. Men i dagens samfunn er den en av få arenaer vi har igjen, hvor vi har tid til å ha kontakt med hverandre og være en del av et fellesskap. Ikke minst øyekontakt, når alle skjermer er lagt bort. Ingenting kan erstatte det, mener psykologspesialist Hege Prestby Andersen.
Til daglig jobber hun ved Sentralsykehuset i Vestfold, og er også tilknyttet MinMat.no, som har fokus på en enklere hverdag for folk med matreaksjoner.
- Det er hele tiden så mye som foregår av diverse aktiviteter, derfor er det viktig å etterstrebe å sitte samlet rundt middagsbordet hver dag. Middagen i seg selv trenger ikke å være så fantastisk, tidkrevende eller alltid like supersunn. Det viktigste er å møtes. Å føle seg prioritert og være en del av et sterkt fellesskap, kan styrke et barns selvfølelse.
Andersen tenker at dersom det er så slitsomt og hektisk i hverdagen, at det er vanskelig å få til, bør man kanskje prioritere litt annerledes.
- Det går an å spise litt senere eller ha kortere måltider av og til, i stedet for å droppe middagen helt. Middagen er også en fin arena for å lære seg folkeskikk, spise med kniv og gaffel, samt regler for sosialt samvær rundt måltidet.
Noe psykologspesialisten tenker at barna kan ha god nytte av når de er andre steder enn hjemme også.
- Bare det å sitte i ro en gang i blant, er viktig å øve seg på. Du blir jo ikke flink til det hvis du aldri får trent på det. Da kan det også bli vanskeligere å sitte stille andre steder, slik som på skolen.
Stopp litt opp!
En ting er det oppdragende perspektivet, en annen selve matgleden.
- Ta deg tid til å stoppe litt opp, og virkelig smak på maten. I dag er det mye fokus på mindfulness, og det handler jo nettopp om dette. Noe bør være hellig, og hele familien bør ta seg tid til å sette seg ned sammen, mener Andersen.
Psykologspesialisten legger til at hvor mye du kan kreve av barnet ditt, handler mye om alder. Når de er små løper de gjerne litt til og fra, og det må være greit. Og er barna trøtte og slitne, bør dette også tas hensyn til.
- Når barna blir litt eldre, blir de gjerne sittende når de andre gjør det. De fleste vil jo gjerne fortelle om dagen sin, dele historier, eller høre på andre fortelle om hva som har skjedd i løpet av dagen.
Hvis noen bekymrer seg for at det blir for mye rutine å sitte rundt bordet hver dag, mener psykologspesialisten at det finnes måter å løse det på.
- La barna bestemme en gang i blant hvor dere skal spise. Kanskje kan dere ha en piknik i parken, for litt variasjon fra de faste rutinene. Det er rammen rundt som er det viktigste, mener Andersen.
ERNÆRINGSPROFESSOREN:
Er det så farlig om vi dropper middagen av og til?
- Det er ikke så mye som er farlig, så å droppe middagen en gang i blant er ikke det. Men middagen er normalt sett dagens sunneste måltid. Det kommer selvsagt an på hva du serverer, men sånn i snitt. De fleste middager er rike på både fisk, kjøtt og grønnsaker, forklarer Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Han mener at dersom målet er å oppnå matro og større matglede, er ikke løsningen å droppe akkurat middagen.
- Det er kun ved middagen vi har tid til å dyrke den gode maten. De øvrige måltidene er ofte tidsbegrenset og mer hektiske, så da har vi bare middagen igjen.
Svihus legger også til at det først og fremst er gjennom middagen vi får i oss en større mengde grønnsaker.
- Grønnsaker er jo supermat, som det er umulig å spise for mye av. Det er ingen andre måltider hvor grønnsaker dominerer like mye, som til middag. Bortsett fra om du spiser en salat til lunsj, da.
Svihus understreker imidlertid at den raskeste middagen, lett kan bli den minst sunne, dersom du tyr til lettvinte løsninger som for eksempel pizza.
- Tiden er egentlig ingen unnskyldning for ikke å lage seg et sunt og godt måltid. Det finnes mange grønnsaksbaserte retter som er raske å lage, slik som ferdige wok-blandinger. De enkle løsningene trenger ikke gå på bekostning av næringsinnholdet. Her har det skjedd en innovasjon de senere årene.
- Bruk middagen til virkelig å dyrke de gode smaksopplevelsene og matgleden, oppfordrer Svihus.
Vi vil gjerne høre din mening! Har du 15 sekunder til å svare på 3 enkle spørsmål om denne saken? Klikk her.
Denne saken ble første gang publisert 14/06 2016, og sist oppdatert 25/06 2017.