Idoform Classic Plus
Dette er ferieverstingene for magen
Unngå disse matfellene i utlandet.
Mange har vært i denne situasjonen før. Det som så ut til å bli en perfekt sydentur med sol, bading og god mat, endte med å bli et totalt feriemareritt. Du må holde sengen i flere dager og det eneste du får se i løpet av ferieoppholdet er gangen mellom sengen og toalettet.
Dessverre er det mange nordmenn som får ferien sin spolert på grunn av diaré og magebesvær. Totalt anslås det at 100 000 blir magesyke iløpet av ferien. Ifølge tall fra Europeiske Reiseforsikring må så mange som 4000 reisende legges inn på sykehus på grunn av magesykdom. I 80 prosent av tilfellene har det vært på grunn av mat med fremmede bakterier. Men hvordan kan man gardere seg mot dette? Vi gir deg noen enkle tips over mat du bør unngå og hva som motvirker "feriemage".
Diaréland
En av de vanligste årsakene til såkalt feriemage er at tarmfloraen kommer i ubalanse. I en normal tarmflora skal det være en fordeling mellom 85 prosent melkesyrebakterier og 15 prosent forråtnelses-bakterier (patogene). Hvis denne sammensetningen endres kan det oppstå ubalanse og symptomer som løs/treg mage. Det er som oftest inntak av mat med fremmede bakterier som setter bakteriefloraen i ubalanse.
Noen land har hyppigere forekomst av hissige magebakterier enn andre. Særlig i land som Tyrkia, Thailand og Egypt opplever nordmenn å bli syke når på ferie. Dårlig mathygiene og fremmede bakterier er også vanligere i mer eksotiske destinasjoner som India og Afrika, dermed må reisende være ekstra påpasselige med maten når de reiser utenfor Europa og Nord-Amerika.
Unngå salat og is
Som student ved Universitetet i Oslo reiste Mette Viker til India sammen med 60 andre på studietur. Turen var uforglemmelig, ikke minst fordi studentene fikk reist endel i den sørlige delen av landet og så kulturen og naturen på nært hold. Imidlertid var det også utfordrende for de aller fleste som var med på reisen. Mat med mye bakterier og urent drikkevann gjorde at de fleste ble rammet av såkalt feriemage. Totalt ble 59 av 60 studenter magesyke minst en gang i løpet av studieoppholdet. Mette var den eneste som ikke ble syk. Det takker hun enkle forhåndsregler og daglig bruk av magemedisin for.
- Jeg tok alltid forhåndsregler med mat og hygiene. Salat holdt jeg meg unna fordi den ikke var vasket skikkelig. Melken de bruker til iskrem blir ikke kokt, så iskrem spiste jeg heller ikke, forklarer Mette.
I tillegg til å passe på hva hun spiste, brukte Oslostudenten også Idoform Classic Plus daglig. Det var helsesøsteren og vaksinatøren som anbefalte henne å bruke magemedisinen før og iløpet av oppholdet. Dermed begynte hun å bruke medisinen to uker før hun reiste, i tillegg til den daglige dosen under studieturen. Idoform inneholder melkesyrebakterier, som er essensielt for å beskytte tarmen mot skadelige virus og bakterier. Og det var takket være de gode erfaringene med preparatet under Indiaoppholdet at Idoform har blitt hennes faste reisefølge når hun er på reise til eksotiske destinasjoner.
- Dette er en enkel, billig og grei forsikring for meg. Reiser jeg i vesten er det ikke nødvendig, men skal jeg sørover eller østover er Idoform er en god sikkerhetsløsning, avslutter hun.
Noen enkle råd å følge når du er på ferie.
1. Drikk aldri vann fra kran, unngå isbiter
2. Drikk jevnt gjennom dagen for ikke å bli dehydrert
3. Spis kun mat som er ordentlig kokt/gjennomstekt
4. Skrell all frukt
5. Unngå skalldyr
6. Unngå salatblader og uskrellede grønnsaker
7. Vær forsiktig med kalde sauser, upasteuriserte meieriprodukter, ikke-meieripakket iskrem eller yoghurt, mat tilberedt av rå egg (majones/desserter)
8. God håndhygiene er svært viktig!