Nigeriasvindel

Elskesjuke nordmenn lurt for én milliard

Se opp, elskesjuke nordmenn! Nigerianske bander forkledd som vakre kvinner og menn lurer dere for penger hver eneste dag. Hittil har det kostet dere én milliard!

Pluss ikon
<b>LURT:</b> Denne mannen forelsket seg i en falsk profil på nettet – og i løpet av et drøyt år ble han loppet for alle sparepengene sine på 700 000 kroner.
LURT: Denne mannen forelsket seg i en falsk profil på nettet – og i løpet av et drøyt år ble han loppet for alle sparepengene sine på 700 000 kroner.
Sist oppdatert

”Hans" forelsket seg i et bilde av en vakker kvinne på nettet. Det kostet ham alle sparepengene på 700 000 kroner.

Drømmer om den store kjærligheten

Det er sommeren 2014. Hans, som er i 60-årene, har lyst til å reise på ferie. Men han savner noen å reise sammen med. Hans starter surfingen på nettet og drømmer om å treffe mer enn bare en reisepartner.

En flott ferie og den store kjærligheten, det er livet, og han tror knapt hvor heldig han er når han etter kort tid får kontakt med en vakker og mye yngre kvinne med det klingende navnet Joy.

Forelsket i et bilde

Kvinnen skriver at hun er amerikansk statsborger, men for tiden bosatt i Nigerias hovedstad, Lagos, der hun jobber med et stort byggeprosjekt. Men hun vil gjerne reise på tur med Hans og senere besøke ham i Norge.

Jeg klarer ikke å forklare hvordan jeg kunne være så dum.


Bedragerioffer

Hans har lest advarslene fra politiet og vet hvor lett det kan være å gå i fellen. Men når bildene strømmer på av Joy og hennes mindreårige datter i en strøm av e-poster, forsvinner ryggmargsrefleksen – han blir forelsket. I et bilde. Fra en profil på en nettside.

Daglige meldinger

Daglig går det mange meldinger mellom Hans og Joy. Etter bare noen dagers bekjentskap, kommer den første forespørselen om penger:

Om Hans kan tenke seg å investere penger i byggeprosjektet. Hun trenger penger til vedlikehold av en gravemaskin. Ikke mer enn 3000 kroner, og som sikkerhet kan han få pant i gravemaskinen. Joy hevder hun skal selge gravemaskinen for omkring to millioner kroner ved endt oppdrag og hun vil gjerne flytte til Norge og ta med seg pengene.

Trenger penger

3000 kroner er jo ikke så mye, tenker Hans. Han sørger for å overføre pengene til Joys konto i Nigeria.

<b>FALSK PROFIL:</b> Dette er Facebook-profilen til Joy. Bildene florerer på sosiale medier og benyttes av grådige, nigerianske bander.
FALSK PROFIL: Dette er Facebook-profilen til Joy. Bildene florerer på sosiale medier og benyttes av grådige, nigerianske bander.

50 roser

Til gjengjeld overøses han av smiger og kjærlighetserklæringer.

Mer penger

Snart kommer det forespørsler om mer penger. Joy trenger penger til å fullføre byggeprosjektet. Hun lokker med at hun vil flytte til Norge. Ekteskap nevnes. Med amorøse kinn og pil i hjertet sender den oppglødde mannen nye sjekker.

<b>VAKKER:</b> Bilder av vakre kvinner og menn som sprer om seg med smiger er i virkeligheten bander fra Nigeria som skor seg på elskesjuke nordmenn. Denne kvinnen kaller seg Joy.
VAKKER: Bilder av vakre kvinner og menn som sprer om seg med smiger er i virkeligheten bander fra Nigeria som skor seg på elskesjuke nordmenn. Denne kvinnen kaller seg Joy.

Ikke lenge etter ringer det på døra. Utenfor står blomsterbudet med 50 røde roser fra Joy med hilsen: ”My love, dette er bare for å vise deg hvor mye jeg bryr meg og ønsker å tilbringe resten av livet mitt med you.”

Samtidig sender hun flere bilder av seg selv og datteren. Korrespondansen går på norsk takket være google translate.

”Du gjør meg føles levende og lidenskapelig som ingen andre noensinne før. Elsker deg alltid.”

Hans er ikke i tvil om at hun mener alvor. Han sender en ny sjekk på 30 000 kroner.

Skype-møtene

Hun takker med nye mailer med ”jeg elsker deg, hilsen din fremtidige kone.” Alle meldinger krydres med overdådig smiger.

Joy tar initiativ til å snakke sammen på Skype. Hans gleder seg. Endelig skal han få snakke med kvinnen han er forelsket i. Og der sitter hun foran dataskjermen. Det er bare et problem. Lyden. Det er noe galt med lyden. Etter et minutt gir de opp, det er ikke mulig å få forbindelse.

En tid senere prøver de igjen på Skype. Men nok en gang er det problem med lyden.

Hans stusser over lydproblemet, men blind av forelskelse og lengsel etter å møtes, inviterer han Joy og datteren på besøk til Norge.

Grusom sannhet

Joy sier de gjerne vil komme – han kan bare overføre penger for flybillettene så skal hun ordne resten. Han får tilsendt kopi av flybillettene på e-post – og betaler 60 000 kroner.

Full av forventninger og like forelsket reiser Hans til Gardermoen og tenker at det nesten er for godt til å være sant at han skal ta i mot sin nye familie.

Og det er det også.

Joy og datteren dukker ikke opp. Hans sjekker flybilletten med flyselskapet på Gardermoen og den gruoppvekkende sannheten går opp for ham. Billetten er falsk. Det er riktignok en meget god forfalskning, men den er like fullt falsk.

– Da forsto jeg endelig hva som hadde foregått. Hvor utrolig lettlurt jeg hadde vært. Det er så forferdelig flaut at det er tungt å snakke om, forteller Hans til Vi Menn.

Skammen er nesten uutholdelig og han ber om å få være anonym.

Hypnotisert

Han foretok totalt 30 utbetalinger på til sammen 700 000 kroner til Joy. Alle pengene han har spart gjennom mange år for å ha til en god pensjonisttilværelse er borte.

Pengene fra godtroende nordmenn finansierer grov kriminalitet.

Anne Dybo, Økokrim.

– Jeg ble blendet av bildene, av profilen, at hun lovte å komme til Norge og alle de smigrende ordene. I dag kan jeg ikke forklare hvordan det kunne skje. Jeg var som hypnotisert. Dette plager meg veldig og går utover nattesøvnen. Gjentatte ganger spør jeg meg selv hvordan jeg kunne være så dum og godtroende – men jeg hadde store forhåpninger om et bedre liv, forteller Hans.

– Jeg ble lovet å få tilbake alle pengene mine pluss 30 prosent av fortjenesten i byggeprosjektet. Det trodde jeg på, men det kan jeg selvsagt bare glemme.

Jeg innser at alle sparepengene mine er tapt.

Bedragerioffer.

Pengene er tapt

Psykolog Pål Grøndahl som jobber mye i rettspleien og med mennesker i vanskelige situasjoner har tidligere sagt at det handler om at noen er der og ser deg. Så enkelt er det som regel. Mennesker faller lett for litt smiger. Når det i tillegg lokkes med økonomisk fortjeneste, mister mange kritisk vurderingsevne.

Hans innser at han aldri kommer til å få igjen pengene. Men det plager ham voldsomt at Joy skal slippe unna med svindelen. Derfor anmeldte han henne til politiet, men saken ble henlagt uten noen form for etterforskning.

Ignorerer advarsler

<b>ADVARER: Rådgiver Anne Dybo i Økonkrim advarer på det sterkeste mot å sende penger til noen du har blitt kjent med på nettet.</b>
ADVARER: Rådgiver Anne Dybo i Økonkrim advarer på det sterkeste mot å sende penger til noen du har blitt kjent med på nettet.

På pulten til rådgiver Anne Dybo i Økokrim ligger det en liste med sju personer. De fleste er kvinner og hun snakker jevnlig med dem – for å høre om de har sendt mer penger til bedragerne.

– De nekter å høre på advarslene, og fortsetter å sende penger til profilen de er forelsket i. Ved å holde kontakten med dem, prøver jeg å forhindre det, men noen ganger blir de sinte på meg. Å sende penger er nesten som spillegalskap, forteller Dybo til Vi Menn.

Litt oppgitt må hun medgi at hun ikke har lyktes så godt med disse sju så langt.

Saken til Hans er langt fra unik.

Klassisk svindelsak

– Denne saken høres helt klassisk ut. Det er slik det som oftest foregår. Bandene oppretter kontakt på sosiale medier og så går de involverte raskt over til chatting og e-poster og dermed er det i gang, sier Dybo.

<b></b>

Stort omfang

Pengemuldyr kan bli straffeforfulgte. Flere personer har de siste par årene blitt dømt til fengselsstraff i ett år for medvirkning til hvitvasking.

Anne Dybo understreker at det er store mørketall innen dette, blant annet føres det ikke statistikk over lignende svindel i Russland og andre østeuropeiske land fordi beløpene er mindre i disse landene.

Mye svindel

– Svindelen er enormt stor også i land som England og USA, men problemet omfatter hele Europa. Nordmenn står høyt i kurs fordi vi har mye penger, men det kan ikke sies at vi er mer lettlurte enn andre. På verdensbasis snakker vi om enorme beløp, men vi har ingen tall på dette, sier Dybo, som jevnlig deltar på Europol-konferanser om denne type svindel.

Bare i California ble ofre for romansesvindel lurt for 173 millioner dollar i fjor, ifølge FBIs Internet Crime Complaint Center (IC3).

En viktig del av konferansene er å holde fokus på at alle pengene de nigerianske bandene soper inn, finansierer annen grov kriminalitet.

– Menneskehandel, våpen og handel med barn er kriminalitet som vi ser de nigerianske bandene involverer seg i. Dette er selvsagt svært alvorlig og viktig å være klar over for dem som lar seg forelske.

<b>SPORING:</b> Dataingeniørene Håvard Meldahl og Bjørn Krok hos Ibas er eksperter i å avdekke datakriminalitet, men må innse at det er svært vanskelig å spore opp de nigerianske bandene.
SPORING: Dataingeniørene Håvard Meldahl og Bjørn Krok hos Ibas er eksperter i å avdekke datakriminalitet, men må innse at det er svært vanskelig å spore opp de nigerianske bandene.

Godt organisert

Bandene er svært vanskelig å knekke fordi de organiserer seg i celler der hver celle har en oppgave. Når en celle blir for stor, deles den opp.

– Cellene sprer seg raskt, kommenterer Dybo.

Sakene er svært vanskelige å etterforske, og blir som regel ikke prioritert av politiet. Nigerianske myndigheter er lite velvillige – det synes som om tankegangen er at dem som lar seg lure så lett, bare får ha det så godt.

Tusenvis av mennesker blir kontaktet på sosiale medier. Hvis to av tusen biter på, er de fornøyde. Bedragerne er mestere i å manipulere.

– Ofrene, som vi har kontakt med, har problemer med å sette ord på hvorfor de lot seg lure. Ofte er det nok med noen smigrende ord til et ensomt menneske, og så er det i gang. Folk forstår ikke selv at de blir grundig lurt. Heldigvis har familie og venner blitt mer årvåkne når en person plutselig blir forelsket i en profil på nettet, forteller Dybo.

Lånte én million

<b>BARN:</b> Svindlerne sender bevisst bilder av barn for å myke opp ofrene og lokke dem i honningfellen.
BARN: Svindlerne sender bevisst bilder av barn for å myke opp ofrene og lokke dem i honningfellen.

En kvinne på 74 år ble så smigret at hun tok opp lån på kredittkortet på én million kroner til sin nye ”kjæreste”. Familien varslet politiet.

Svindlerne stjeler bildene fra tilfeldige profiler i sosiale medier og oppretter en falsk profil med flotte bilder av vakre kvinner og menn. Bilder av disse sammen med barn brukes bevisst og profilen får egne venner. Alt ser proft og ekte ut.

Sporet ip-adressen

Hans har i hvert fall lært. Han har for lengst sluttet å lete etter den store kjærligheten på nettet. Men han holder fortsatt kontakt med kvinnen for å forsøke å spore henne opp. Mailene fra kvinnen er et evig mas om penger – til internett, gavekort, bitcoins – fantasien er stor.

800 ofre

Økokrims statistikk er dyster lesning. Over en milliard kroner er sendt til bander i Nigeria og andre land der nigerianere opererer.

Fra 2012 og utover har mellom 100 og 200 nordmenn årlig sendt penger ut av landet, opptil 280 millioner i toppåret 2015.

Økokrim advarer flere om å ikke sende penger, men blir ofte oversett. Det største enkeltbeløpet er på fem millioner, men mange har sendt beløp på over en million. To menn sendte i 2016 11 millioner hver ut av landet over en periode.

Spesielt mange kvinner er blitt stanset av Økokrim, banken, familie og venner før de sendte penger.

I 2014 rakk Økokrim å hindre 49 kvinner fra å sende penger til menn de hadde møtt på nettet. Flere av kvinnene som lot seg lure er over 65 år, den eldste er 92. To tendenser viser seg dette året. Norske kvinner brukes som såkalte pengemuldyr. De mottar penger fra andre ofre for svindel og sender beløpene videre til bedragerne, og mange menn tror de investerer i forretningsvirksomhet i Afrika etter å ha truffet kvinner på nettet – slik som Hans i vår historie.

Vi Menn har flere ganger sporet IP-adressen på mailene som sendes fra kvinnen. IP-adressen viser seg å komme fra flere steder i USA og flere land i Europa. Det er umulig å spore tilbake til Nigeria og spesielt vanskelig siden det benyttes en Google-server til mailene med gmail-adresse.

Vi Menn har sjekket navn og adresser kvinnen har oppgitt som sine personlige kontakter i USA. Adressene er bare en gate og det er ikke mulig å komme i telefonisk kontakt med personene. Heller ikke vennene på hennes Facebook profil vil svare når Vi Menn tar kontakt.

Også dette er typisk for svindlerne.

Bruker gmail

Datamaskinene står på rekke og rad i metervis med hyller hos selskapet Ibas/Kroll Discovery på Kongsvinger. De er eksperter på IT-sikkerhet og dataetterforskning, og benyttes både av politiet og domstolene som sakkyndige.

Dataingeniørene Håvard Meldahl og Bjørn Krok mener svindlerne bevisst benytter webmail-tjenester fordi dette er vanskeligere å spore.

– Det er ikke vanskelig for en avsender å skjule eller forfalske sin identitet uansett hvilken e-post-tjeneste man benytter. Derfor må folk være på vakt, sier Meldahl til Vi Menn.

– Bedragerne utnytter det at gmail skjuler avsenders IP-adresse i headingen på utgående e-post. Derfor er det vanskelig å sette en stopper for denne typen kriminalitet.

Det finnes nettjenester som sikrer brukerne anonymitet og gjør det vanskelig for nettleverandøren å spore ip-adresser. En nettleverandør vil alltid kunne spore opp abonnentene sine med ip-adresser. Politimyndighetene i det enkelte land kan be om innsyn i slike opplysninger for å bekjempe nettkriminalitet. I Norge er dette regulert i Datalagringsdirektivet.

– Det finnes ingen enkle måter å bekjempe denne nettkriminaliteten på annet enn at folk er på vakt og bruker sunn fornuft, sier Meldahl.

Webmail

Bedragerne bruker bevisst webmail-tjenester, spesielt gmail, fordi ip-adressen ikke fremkommer på sendte mail og dermed er svært vanskelig å spore. Flere tilbyr slike mailtjenester – som 4securemail, Neomailbox, Hushmail, Countermail, Mutemail, Privacy offshore og AnonymousSpeech.

Gir ikke opp

Hans ønsker å jobbe videre med sporing av Joys IP-adresse. Han innser at alle pengene er tapt, men klarer ikke å slå seg til ro med at hun bare skal slippe unna.

– Jeg vurderer å hyre inn privatetterforskere for å finne ut mer om hvem som står bak og hvor pengene kan ha tatt veien. Det er vanskelig å forstå at denne kvinnen overhodet ikke finnes, jeg har jo selv sett henne på Skype. Jeg klarer ikke å slå meg til ro før jeg har prøvd alt.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2019, og sist oppdatert 08/04 2019.

Les også