MEKSIKANSKE KARTELLER
Mer brutal enn «El Chapo»
«El Chapo» sitter bak lås og slå i USA, og i hans fravær er det ett navn som stadig nevnes som den nye bossen: Nemesio Oseguera Cervantes, alias «El Mencho».
Joaquín Guzmán Loera, bedre kjent som «El Chapo», var leder for Sinaloa-kartellet i Mexico, men sitter nå fengslet på livstid i USA, dømt for smugling av hundrevis av tonn kokain, heroin, metamfetamin og marihuana til USA.
Det betyr ikke at tilstandene i Mexico har roet seg ned, tvert imot har det vært rekordmange drap i Mexico i første halvår av 2019. Og i «El Chapo» sitt fravær har et annet kartell slått seg opp - ledet av den tidligere politimannen og leiemorderen Nemesio Osegura Cervantes, alias «El Mencho».
Nytt kartell trer frem
Sinaloa-kartellet er svekket, og ledes nå av den 70 år gamle Ismael «El Mayo» Zambada. Kartellet som nå gjør seg stadig mer gjeldende er Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG).
De brøt med Sinaloa-kartellet i 2010 og har siden utviklet seg til et av de sterkeste og raskest voksende kartellene i Mexico og USA.
LES OGSÅ: I Mexico City kan en taxitur koste deg livet
Jobbet som politimann
CJNG skal ha spesialisert seg på metamfetamin som har høyere fortjenestemargin enn heroin og kokain.
Lederen for CJNG er Nemesio Oseguera-Cervantes, aka «El Mencho». Han vokste opp i fattige kår og sluttet tidlig på skolen for å hjelpe familien med å høste avokado. Allerede som 14-åring skal han ha jobbet som vakt på en marihuanafarm.
Senere kom han seg til USA som illegal innvandrer, men ble deportert etter å ha blitt arrestert flere ganger, blant annet for narkotikaomsetning.
Tilbake i Mexico fikk han jobb som politimann(!) før han ble leiemorder for Milenio-kartellet.
LES OGSÅ: Drapsgåten Edvard Rustad
Viser ingen nåde
Nå leder han CJNG med hard hånd, og i vakuumet etter «El Chapo» er det «El Mencho» (52) som stadig oftere nevnes som sjefenes sjef.
Han figurerer som en av DEAs (Drug Enforcement Administration) mest ettersøkte menn. Dusøren for opplysninger som fører til at han blir tatt er for tiden på 10 millioner dollar.
– Han er samfunnsfiende nummer én, sier Paul Craine til New York Post. Craine var leder for DEA i Mexico da «El Chapo» ble arrestert i 2016.
«El Mencho» har vist seg som en leder som ikke skyr noen midler i maktkampen. I mai 2015 iverksatte han en serie angrep rettet mot politi- og sikkerhetsstyrker i Jalisco-regionen. Blant annet ble 15 politimenn drept i et bakholdsangrep.
CJNG skjøt også ned et militærhelikopter med et RPG-våpen (rocket-propelled grenade), noe som sier sitt om våpenarsenalet de besitter.
Ni soldater ble drept i angrepet.
– I motsetning til de andre kartellene, er CJNG organisert som en paramilitær gruppe, sier Craine.
LES OGSÅ: Mafiajegeren Giovanni Falcone
Kidnappet sønn
CJNG har også blitt sammenlignet med IS på grunn av sin brutalitet og sadisme. Blant annet skal fire medlemmer av CJNG ha voldtatt og drept en 10 år gammel jente som de trodde var datteren til en rivaliserende narkoboss.
– Han er en type som dreper basert på rykter, sier en kilde til magasinet RollingStone.
I 2016 sendte «El Mencho» en kraftig advarsel til sin erkerival som da satt fengslet.
Jesus Alfredo Guzmán Salazar, en av sønnene til «El Chapo», ble kidnappet av CJNG mens han festet på restauranten La Leche i Puerto Vallarte. Han ble løslatt noen dager senere mot løsepenger.
Grensebyen Tijuana har vært en av de verste slagplassene for narkokrigen, og åsted for flere massakre. Her jobber Rosario Mosso som redaktør i avisen Zeta.
– CJNG har tatt volden til nye høyder. De setter fyr på busser og dreper hele landsbyer. Folk er redde, sier den modige redaktøren til RollingStone.
LES OGSÅ: (+) Leiemorderen som ikke fikk nok
Død eller levende
Til samme magasin sier DEA-spesialagenten Kyle Mori at han tror «El Mencho» gjemmer seg i de øde fjellområdene på vestkysten i Jalisco-provinsen eller Michoacán.
Nære familiemedlemmer av «El Mencho» er arrestert, og Mori tror «El Mencho» blir tatt, men kanskje ikke i live.
Paul Craine er ikke i tvil om at den brutale narkobossen på et eller annet tidspunkt blir tatt.
– Men volden tar ikke slutt før den meksikanske regjeringen får gjort ende på korrupsjonen og får kontroll med rettsstaten og håndhevelsen av den, sier Craine til New York Post.
Kilder: RollingStone og New York Post.