Munnbind og ansiktsmaske:
Bruk av munnbind: Ser du feilene på dette bildet?
Helsemyndighetene varsler nye råd for bruk av munnbind. Smittevernlege mener sydde ansiktsmasker kan være en vel så god løsning som medisinske munnbind.
Munnbind eller ikke munnbind? Det er spørsmålet mange nordmenn stiller seg i disse dager.
Svært mange returnerer fra ferie og skal ta seg til jobb, skoler og barnehager via kollektivtransport.
Samtidig har korona-smitten i Norge en stigende trend for første gang siden april, skriver VG.
Høie: – Ikke aktuelt med påbud, men kan komme anbefaling
På en pressekonferanse 14. august ble FHIs nye anbefalinger for munnbind på kollektivreiser kjent.
Regjeringen anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo og Indre Østfold-regionen, meddelte Helseminister Bent Høie.
Regjeringen anbefaler at folk i Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meter avstand, opplyser regjeringen.
– Bruk av munnbind erstatter ikke rådet om å holde minst en meter avstand til andre, understreker Bent Høie.
Apotek-kjedene har tidligere varslet om massiv pågang fra folk som vil kjøpe munnbind, men forsikrer om at de har nok på lager.
Se FHIs veiledere for riktig bruk av munnbind og ansiktsmaske nederst i saken.
Kan øke smittefaren
Slik bruker du munnbind riktig
- Hendene skal vaskes godt eller sprites før man tar på munnbindet.
- Munnbindet skal tas på over nese, munn og hake. Strikkene skal bak øret.
- Munnbindet skal brettes ut slik at det sitter godt over nesen. Det kan gjerne klemmes til akkurat over nesen.
- Etter at munnbindet er tatt på, skal det ikke berøres mer.
Kilde: Lill Sverresdatter Larsen, NSF
Helsemyndighetene har hittil vegret seg for å anbefale bruk av munnbind blant befolkningen.
Feil bruk kan nemlig gi en falsk trygghet og i verste fall føre til at man øker smittefaren.
«Ulemper ved bruk av ansiktsmasker omfatter risiko for feil bruk, falsk trygghetsfølelse (som kan føre til lemping av andre tiltak) og tilskitning av maskene. Noen opplever også pustebesvær, andre ubehag og kommunikasjonsvansker. Hvor mange mennesker som opplever disse ulempene er usikkert. Med en lav forekomst av covid-19, vil antagelig personer som opplever ulemper sannsynligvis være mye større enn antall infeksjoner som forebygges», heter det i en FHI-rapport fra juni i år.
Finn fem feil
Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, gikk før sommeren ut og påpekte feilaktig og slurvete bruk av munnbind på norske flyplasser i et innlegg på Facebook.
Både SAS og Norwegian har gjort munnbind påbudt for sine passasjerer.
– Det ser ut til at munnbindene er brukt flere ganger. Mange spiser og drikker med munnbindet på haken og tar på det gjentatte ganger. Feil bruk av munnbind øker risikoen for smitte, sa Larsen til Aftenposten da.
Hun la ut et bilde av seg selv med anonymiserte flyreisende i bakgrunnen.
– Det har blitt en liten «meme», det bildet. Finn fem feil, sier jeg. Det er feil med både min maske og maskene til flere av personene i bakgrunnen, forteller hun til Klikk.no.
– Hva er feilene?
– Munnbindet jeg fikk tak i var for stort. Dette førte til at ble en åpning på sidene. I tillegg var neseklypen dårlig, slik at jeg ikke fikk strammet det skikkelig over nesa. Den ene mannen bak, dekker bare munnen, en annen hadde det hengende på øret.
NSF-lederen mener at feil bruk av munnbind fortsatt er en høyaktuell problemstilling.
– Jeg ser fortsatt ofte feil bruk på fly og flyplasser. Tidligere denne uken satt jeg på flyet sammen med en mann som drakk kaffe som tok av og på munnbindet og drakk kaffe og klødde seg i skjegget under munnbindet, sier hun.
Les også: Fem uante konsekvenser av koronaviruset
Advarer mot falsk trygghet
Larsen utelukker ikke at FHI vil komme med nye munnbind-råd, men tror det i så tilfelle kan bli ulike råd for ulike geografiske områder ut fra smitterate.
– Munnbind kan være et relevant tiltak i offentlige rom der avstand er vanskelig å opprettholde og smitteraten er høy. Det er likevel flere forbehold, blant annet kvalitet og riktig bruk av munnbind, kostnader ved bruk og miljø- og søppelhåndteringsperspektiv.
Dersom det blir anbefalt bruk av munnbind, har hun en klar oppfordring til folk:
– Skal munnbind faktisk ha effekt, så må mange nok bruke det. Det vil først og fremst kunne hindre smitte fra dem som er smittet, men ikke har symptomer. Når man bruker munnbind vil det beskytte andre fordi man ikke sprer smitte. Man må bruke det riktig og passe på at det ikke fører til en falsk trygghet og at folk begynner å slurve med andre smittetiltak som gode rutiner for håndvask og énmeters-regelen.
Se FHIs veiledere for riktig bruk av munnbind og ansiktsmaske nederst i saken.
Smittevernlege bruker sydde ansiktsmasker
Smittevernlege i Øygarden kommune utenfor Bergen, Jens Even Eikås, tror det går mot en anbefaling av bruk av munnbind eller ansiktsmaske for kollektivreisende.
Han har selv gått til anskaffelse av seks ansiktsmasker i tøy til seg og kona. Dermed har de tre masker hver, som de kan bruke til og fra jobb eller andre steder der det er mye mennesker.
– Jeg tror de fleste vil klare seg med tre-fire slike ansiktsmasker. De kan vaskes på 60 grader, og da er de klare til å brukes igjen. Det er viktig at man legger masken i en plastpose og bytter til en nyvasket maske etter at den er brukt.
Smittevernlegen er klar over at ansiktsmasker i tøy ikke vil ha den samme garanterte beskyttelssesgraden som medisinske munnbind. Men riktig brukt føler han seg i alle fall selv tryggere med en slik maske enn uten.
– Når jeg bruker en slik maske, beskytter det godt mot at jeg smitter andre rundt meg, sier han.
Eikås tror det er bedre at folk kjøper sine personlige masker som man faktisk tar vare på, enn at man går til anskaffelse av en mengde medisinske munnbind.
– Det er ikke vits å ha en haug av munnbind som ligger å slenger. Betaler du en hundrelapp for et munnbind, så fører det kanskje til at man tar litt vare på det, og ikke hiver de rundt seg. Engangs-munnbindene kan skape et søppelproblem – og potensielt smittsomme munnbind kan bli liggende å slenge, påpeker han.
Les også: – Da jeg så tallene fra Italia gråt jeg. Og spiste to kilo med M&Ms
Ut mot stigmatisering
Han mener at det uavhengig av hva som blir myndighetenes råd, er viktig at det blir en aksept for at enkelte vil ønske å bruke ansiktsmasker og munnbind i det offentlige rom.
– Grunnen til at jeg går ut med dette, er at mange uansett har begynt å bruke masker uavhengig av myndighetenes råd. For min egen del så føler jeg meg mer vel dersom jeg bruker maske på handlesenter eller i trengsel-situasjoner. Man må kunne bruke det uten å bli oppfattet som om man har sneket seg ut fra karantene eller isolasjon. Jeg har snakket med flere eldre og folk i risikogruppen som vegrer seg for å gå ut og dermed heller isolerer seg på grunn av at de føler de blir stigmatisert om de går ut iført munnbind.
– Man bør uansett kunne føle seg tryggere i nærheten av en som bruker munnbind/ansiktsmaske enn nær en som ikke gjør det, understreker han.
Dersom myndighetene anbefaler bruk av masker, tror han folk raskt vil bli vant til dette.
– Det er en diskusjon som minner meg om diskusjonene man hadde før man fikk et bilbelte-påbud eller påbud om å kjøre med lysene på. Det er litt av den samme debatten, men når det først kommer så går det nok ganske greit.
PS: Øygarden kommune har lagt ut en oppskrift på hvordan man kan sy sine egne ansiktsmasker. Se oppskriften her.