COVID-19 og BOLIGMARKEDET

Krisen kan åpne for førstegangskjøpere

Koronakrisen kan gjøre det lettere for førstegangskjøpere å komme på boligmarkedet, men hyttemarkedet er knusktørt, ifølge boligekspert.

<b>STØRRE MULIGHET:</b> – Færre kjøpere i markedet kan bidra til at det blir lettere for førstegangskjøpere å vinne fram i budrunder. I tillegg har myndighetene lempet på boliglånsforskriften som gjør det enklere for kjøpere med lav egenkapital, sier kommunikasjonsrådgiver i DnB Vidar Korsberg Dalsbø.
STØRRE MULIGHET: – Færre kjøpere i markedet kan bidra til at det blir lettere for førstegangskjøpere å vinne fram i budrunder. I tillegg har myndighetene lempet på boliglånsforskriften som gjør det enklere for kjøpere med lav egenkapital, sier kommunikasjonsrådgiver i DnB Vidar Korsberg Dalsbø. Foto: DnB
Først publisert Sist oppdatert

– Etter hvert som pandemien sprer seg vil antall eiendomstransaksjoner falle betydelig, sier Vidar Korsberg Dalsbø som er kommunikasjonsrådgiver i DNB Eiendom. Og han forteller at dette er global krise, så det er derfor naturlig at boligprisene faller globalt også.

– Fallet er riktignok bare midlertidig, men det er kun de mest agile og robuste selskapene som vil overleve krisen, sier Dalsbø.

Prisfall i hardest rammed områder

Boligeksperten sier at et prisfall allerede har skjedd i de fleste områdene som er hardest rammet, og at i enkelte land med totalt portforbud har boligmarkedet naturlig nok stoppet opp. Men at det i imidlertid vil være store geografiske, nasjonale, regionale og lokale forskjeller.

– Boligmarkedet vil få det tøffest i regionene som er hardest rammet ettersom de største utbruddene ser ut til å være lokalisert i enkeltområder og byer så langt. Hvis korona vil føre til en stor global resesjon vil det få konsekvenser for boligprisene over tid, sier Dalsbø.

Et eventuelt prisfall og størrelsen på dette mener han vil være avhengig av i hvor stor grad tiltakene som settes i gang fra myndighetene fungerer, og hvor lang tid det tar før ting normaliserer seg.

– I tillegg er alltid økonomien til husholdningene og arbeidsløsheten nøkkelfaktorer som driver prisene i boligmarkedet, sier Dalsbø.

Les også: Sjekk dette - og få kontroll over økonomien

Større mulighet for førstegangskjøpere

Boligeksperten forteller at pandemien derimot kan være en god mulighet for førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet.

<b>RASKT TILBAKE: </b>Dalsbø mener boligmarkedet vil sprette raskt tilbake etter pandemien er over.
RASKT TILBAKE: Dalsbø mener boligmarkedet vil sprette raskt tilbake etter pandemien er over. Foto: DnB

– Selv om prisene ikke har gått ned mye i Norge så langt, kan det tenkes at selgere ikke har de samme forventningene til pris som før koronakrisen. Færre kjøpere i markedet kan bidra til at det blir lettere for førstegangskjøpere å vinne fram i budrunder. I tillegg har myndighetene lempet på boliglånsforskriften som gjør det enklere for kjøpere med lav egenkapital, sier Dalsbø.

Det amerikanske eiendomsmeglerfirmaet Zillow har nylig gjennomført en undersøkelse om hvordan pandemier påvirker boligmarkedet, og utviklingen nå kan sammenliknes med hva som skjedde i Hong Kong under SARS utbruddet i 2003. Transaksjonsvolumet falt med 72%, men så snart epidemien var over spratt markedet tilbake.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– Samme innsikt tilsier at det vil ta opp til seks måneder før markedet vil normalisere seg helt etter pandemien, sier Dalsbø.

Positivt overrasket

Selv om fall i boligprisene er som følge av COVID-19 er et globalt problem, mener Dalsbø at Norge kommer til å klare seg bedre enn andre land.

– Vi tror Norge vil klare seg godt, selv om vi naturligvis også vil merke dette. Myndighetene har store midler til å sette i gang tiltak for å holde hjulene i gang, og det var noe som bidro positivt under for eksempel finanskrisen. Selv om det har vært en betydelig nedgang i aktiviteten så langt, har boligmarkedet klart seg bedre enn ventet, sier Dalsbø.

<b>NORGE VIL KLARE SEG:</b> Dalsbø mener eiendomsmarkedet i Norge vil klare seg bedre en mange andre land som er påvirket av den pågående pandemien.
NORGE VIL KLARE SEG: Dalsbø mener eiendomsmarkedet i Norge vil klare seg bedre en mange andre land som er påvirket av den pågående pandemien. Foto: DnB

Han sier prisnedgangen i Norge forrige måned var som ventet, men at det fortsatt er folk på visninger, og sier at DnB er positivt overrasket over hvor godt boligmarkedet har klart seg under første del av koronakrisen.

– Kjøperne er der fortsatt, og det er jo ikke slik at boligbehovene slutter pga korona – kanskje heller tvert om. I påsken ble det arrangert rekordmange visninger, og vi regner med bra trykk fremover - særlig nå når det kan se ut som Norge vil lette litt på tiltakene og restriksjonene som er satt i gang, sier han.

Les også: Sykdomstabbe kan gi folk tidenes ferieregning

Boligmarkedet

  • Antall visningsgjester på leiligheter har falt med 50%.
  • Eiendomsmarkedet i deler av Kina stoppet helt opp, nesten 100%, i løpet av et par uker, men vokser nå igjen og er oppe på 50% av samme transaksjonsvolum som samme tid i fjor.
  • Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars 2020.

Kilde: DnB, Eiendom Norge.

Lite aktivitet på hyttemarkedet

Boligmarkedet i de norske byene har klart seg overraskende bra under korona-krisen forteller boligeksperten, mens kjøp og salg av hytter sier han har vært en annen historie de siste ukene.

– Fordi de store hyttefeltene og fjelldestinasjonene har blitt stengt ned har det gått tregere i hyttemarkedet. Det er nå åpnet opp for at de som skal på visninger kan ta dagsturer på fjellet, men det er ingen tvil om at det er mye mindre aktivitet i hyttemarkedet nå enn før korona, sier Dalsbø.

– De som selger hytte har stort sett is i magen og er forberedt på at det kommer til å ta lengre tid for å få solgt. Det er ikke unormalt at snittiden på hyttesalg har vært på over 100 dager enkelte år, men de gode objektene vil alltid gå fort uansett, sier Dalsbø.

<b>HYTTESALGET HAR STOPPET OPP:</b> – Fordi de store hyttefeltene og fjelldestinasjonene har blitt stengt ned har det gått tregere i hyttemarkedet, sier Dalsbø.
HYTTESALGET HAR STOPPET OPP: – Fordi de store hyttefeltene og fjelldestinasjonene har blitt stengt ned har det gått tregere i hyttemarkedet, sier Dalsbø. Foto: Wikicommons

Foreløpig er det ingenting som tyder på at kjøperne har forsvunnet mener han, og lav kronekurs har fått nye utenlandske kjøpergrupper på banen.

– 2020 er virkelig et annerledes år, men tiden etter påsken bør kunne bli en god tid for hyttemarkedet – både på fjellet og langs sjøen – så vi er spente på tiden fremover, sier Dalsbø.

Les også: Vil gi nordmenn 10 000 kr rett inn på konto i korona-støtte

Følg med på markedet

Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseiernes Landsforbund, Carsten Pihl, sier at hvis boligprisene blir lavere, vil det kunne gjøre det lettere for førstegangskjøpere, og andre som ikke er inne på markedet ennå. Men han understreker at man er avhengig av faste inntekter for å få lån.

– Så for de som er permittert, vil dette ikke skape noen bedring, men det meldes fortsatt om en god del boligsalg ute i markedet. Det vil nok kanskje være mulig å få kjøpt noen boliger under prisantydning. Men på den annen side - boligene skal legges ut til den prisen man tror man får solgt dem. Dermed kan det være at prisantydningen allerede tar hensyn til et litt tregere marked, sier Pihl.

Han sier at det lureste man kan gjøre akkurat nå er å følge med i det markedet der man ønsker å kjøpe bolig.

<b>MER RISIKO MED FLERE BOLIGER:</b> De som allerede har kjøpt en ny bolig bør forsøke å selge den gamle boligen, mener Pihl, og sier at det er dyrt å sitte med to boliger, og det er lurt å redusere risikoen ved å selge den gamle.
MER RISIKO MED FLERE BOLIGER: De som allerede har kjøpt en ny bolig bør forsøke å selge den gamle boligen, mener Pihl, og sier at det er dyrt å sitte med to boliger, og det er lurt å redusere risikoen ved å selge den gamle. Foto: Huseierne/Christiane Y. Vibe

– Ha oversikt over prisene for ulike boliger. Dermed kan man også selv gjøre seg opp en mening om prisen på boligen er satt passe eller for høyt, sier Pihl.

Bør forsøke å selge bolig

De som allerede har kjøpt en ny bolig bør forsøke å selge den gamle boligen så raskt som mulig, understreker Pihl.

– De som ikke har solgt ennå, bør høre med lokale eiendomsmeglere om hvordan markedet er der de ønsker å selge. Det er alltid folk som er på jakt etter bolig, så i de fleste tilfellene vil det nok være lurt å forsøke å selge boligen, sier Pihl.

Les også: Slik kan sommeren din bli med koronaviruset

Utleiere av lokaler blir også rammet

– Utleiere blir også truffet økonomisk av epidemien, og det er de samme mekanismene som gjelder for næringseiendom som i boligmarkedet for øvrig, sier boligeksperten i DnB.

<b>I LØPENDE DIALOG: </b>
Styreleder i Løkka Gårdeierforening, Knut Halvor Hansen, sier at de er i løpende dialog med alle bedriftene som leier lokaler gjennom dem med mål om å overleve krisen.
I LØPENDE DIALOG: Styreleder i Løkka Gårdeierforening, Knut Halvor Hansen, sier at de er i løpende dialog med alle bedriftene som leier lokaler gjennom dem med mål om å overleve krisen. Foto: Privat

Styreleder i Løkka Gårdeierforening, Knut Halvor Hansen, sier at de er i løpende dialog med alle bedriftene som leier lokaler gjennom dem.

– Utfordringen er å finne løsninger som medfører at vår bedrift som driver med utleie, ikke går konkurs. Vi har også forpliktelser, lån, ansatte og så videre. Vi tilpasser derfor løsningene hver enkelt leietaker med mål om at alle skal overleve krisen, sier Hansen.

Har dere merket noe nedgang i antall bedrifter som søker om å få å leid lokaler?

– Det er for tidlig å si noe om. Det er imidlertid å forvente at det skjer, og at det blir langt flere ledige lokaler i tiden fremover, sier Hansen.

Hva burde gründere som har lyst til å starte opp noe bedrift og trenger lokale gjøre?

– Jeg antar at servicevirksomheter har større muligheter enn ren butikkhandel som konkurrerer med netthandel. Jeg tror butikker som klarer å kombinere butikk, netthandel og service, blant annet varelevering hjem og bytteordninger har best mulighet. Gårdeiere bør i større grad også vurdere omsetningsbasert husleie eller en minimumsleie, sier Hansen.