Avlysningene står i kø
Koronakrisen gir full stopp i Europas kongehus
Prins Charles og prins Albert II har testet positivt for koronaviruset, kong Harald måtte i karantene og dronning Margrethe dropper feiringen av sin 80-årsdag. De kongelige er sterkt preget av situasjonen.

Koronakrisen setter sitt preg på alle, også de kongelige.
Europas kongehus har den siste tiden satt alle sine oppdrag på vent, og er sterkt preget av den pågående situasjonen.
Onsdag kom nyheten om at prins Charles (71) er smittet av covid-19.
Ifølge CNN har han testet positivt for det nye koronaviruset og befinner seg nå i isolasjon i Skottland.
Nyhetskanalen kan melde at prinsen av Wales kun har milde symptomer og ellers er ved god helse. Opplysningene kommer fra Clarence House, prins Charles' offisielle hjem. Det er ikke kjent hvordan prinsen ble smittet av viruset.
Dronning Elizabeth (93) er i god form, men har avlyst alle offentlige opptredener og forlatt Buckingham Palace til fordel for Windsor Castle sammen med ektemannen prins Philip (98). De er forventet å bli der til over påske.

Prins Albert har fått påvist viruset
Også prins Albert II av Monaco (62) har fått påvist covid-19, kunne Euronews melde forrige uke.
I uttalelsen fra palasset kommer det frem at prins Albert er i god form, og vil fortsette med arbeidsoppgavene sine hjemmefra.

Han får behandling av legen sin og spesialister ved Princess Grace Hospital i fyrstedømmet.
Regenten kom med en uttalelse om helsetilstanden sin til People forrige uke:
– Noen nyheter. Tilstanden er uendert. Litt feber, litt hoste. De vitale tegnene er helt i orden. Legene er fornøyde for nå.

Kong Harald i karantene
Kong Harald (83) har på grunn av det alvorlige koronaviruset som nå rammer verden avlyst alle kongefamiliens representanters arrangementer frem til påske.
Kongen er også selv personlig berørt av forholdsreglene rundt viruset.
Siden han og dronning Sonja (82) i begynnelsen av mars var på statsbesøk til Jordan, måtte de to majestetene, i likhet med alle andre norske borgere som har vært på reise utenfor Norge, sitte i en 14 dagers karantene hjemme i Oslo.
Det førte blant annet til at kongen måtte lede statsråd på video på Slottet fredag 13. mars.
Selv om kronprins Haakon (46) kan være kronprinsregent når hans far ikke er til stede, sier konstitusjonen at kongen må lede statsråd så lenge han er i landet og ikke er alvorlig syk. Derfor den litt absurde situasjonen.
– Landet vårt er i en alvorlig situasjon som rammer enkeltmennesker og hele samfunnet. Det er avgjørende at alle deltar i den nasjonale dugnaden for å unngå å utsette oss selv eller andre for smitte. Det er derfor viktig at alle følger anbefalinger og på pålegg fra myndighetene. Vi kan bidra med det vi kan for å hindre spredning av viruset, og jeg vil særlig takke helsepersonell over hele landet som i disse dager gjør sitt ytterste for å avhjelpe situasjonen. Vi alle håper at utviklingen snart vil snu, sier kong Harald i en meddelelse.

Flere i risikogruppene
Kongehuset har flere medlemmer som er i en såkalt risikogruppe. Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid (86) på grunn av sin høye alder og kronprinsesse Mette-Marit (46) fordi hun lider av den alvorlige sykdommen lungefibrose.
Søndag 15. mars talte kong Harald til det norske folk.
«Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit. Både til at hver og en tar ansvar for å hindre spredning av smitte. Og til at landets myndigheter tar gode og kloke beslutninger», sa kongen.
Han sa også at hans tanker og bønner er hos alle nå, og minnet om at alle trenger litt ekstra vennlighet i disse dager. «Sammen står vi i dette. Og sammen skal vi klare å komme gjennom det som ligger foran oss», sa kong Harald i talen.

Avlyste navnedagsfeiringen
Også i Sverige har koronaviruset påvirket livet til de kongelige.
Kronprinsesse Victoria (42) blir normalt hyllet av et stort publikumsoppbud utenfor Stockholm slott på sin navnedag 12. mars, men i år ble det tradisjonsrike arrangementet avlyst på grunn av smittefaren.

Kronprinsessens datter, prinsesse Estelle (8), har også fått merke virkningen av koronaviruset. Hun måtte være hjemme fra sin skole, Campus Manila, fordi en av elevene var smittet.

«Med stort alvor følger jeg og min familie utviklingen av covid-19 i og utenfor Sverige. Til deg som arbeider med å forebygge og begrense spredningen av koronaviruset og hjelper personer som er blitt smittet og syke, vil jeg sende en spesiell hilsen. Din innsats er viktig for vårt land og dypt verdsatt av meg, min familie og alle i Sverige», skriver kong Carl Gustaf (73) på det svenske kongehusets hjemmesider.
Ifølge kommunikasjonssjef Margretha Thorgren ved det Kungliga Slott kommer ikke kongen og kronprinsesse Victoria til å representere sammen inntil videre som en følge av viruset.
Les også: Kjendis-Norge fortviler etter koronautbruddet. Forbrukerøkonom: – Ta grep nå
Stoppet prosjektet
Prinsesse Sofia (35) er også preget av viruset. Hennes Project Playground har stengt sin virksomhet inntil videre på grunn av koronaviruset.
Ifølge svenske medier er prins Daniel (46), som for 11 år siden gjennomgikk en nyretransplantasjon, også i risikogruppen for alvorlige følger om han skulle bli rammet av koronaviruset.
Danskene reiste hjem
Heller ikke det danske kongehuset har unngått å bli berørt. Dronning Margrethe (79) avbrøt sin ferie i Norge og reiste hjem tidligere enn planlagt på grunn av viruset.
Tronarvingen kronprins Frederik (51), kronprinsesse Mary (48) og deres fire barn har avbrutt sitt vinteropphold i Sveits.

Kronprinsfamilien skulle etter planen oppholdt seg i Verbier frem til påske, men flyttet hjem for to uker siden. I midten av april skulle dronning Margrethe etter planen feires i tre dager til ende i forbindelse med sin 80-årsdag, men festlighetene er utsatt.
– Danmark og verdenssamfunnet står nettopp nå i en meget vanskelig situasjon. Vi har alle et særlig ansvar for å ta hensyn til hverandre og sammen bidra til at Danmark kommer godt igjennom store utfordringer som landet står overfor. Jeg oppfordrer derfor alle til å følge regjeringens og myndighetenes henvisninger og ta vare på hverandre. Jeg vil gjerne gi en stor og dypfølt takk til det danske helsepersonell og myndigheter, institusjoner, virksomheter og enkeltpersoner som utviser stor handlekraft og omsorg for den danske befolkning, slik at vi sammen kan komme igjennom en vanskelig tid, sier dronning Margrethe.
