fordeler og ulemper med hjemmekontor:
Advarer mot langvarig hjemmekontor: – Et tveegget sverd
– Selv om man ser hverandre på skjermen, så ser man ikke hverandre, sier forsker. Han mener hjemmekontor kan gi flere uønskede konsekvenser over tid.
Vi har tidligere skrevet om hvordan koronakrisen kan komme til å påvirke dagens kontorløsninger og hvordan man jobber.
Flere peker på at hjemmekontoret vil få en mer sentral rolle også etter at det blir lettet på koronatiltakene.
Amerikanske CNBC skrev nylig at flere store selskaper vurderer å innføre hjemmekontor som en permanent del av de ansattes arbeidsuke.
– Å stue 7000 mennesker sammen i ett kontorlokale kan høre fortiden til, sa Jes Staley, toppsjef i banken Barclays i forrige uke, skriver Reuters.
Misunnelige på hjemmekontor
Også produktivitetsekspert i Produktiv Norge, Morten Røvik tror arbeidsmåten under koronakrisen vil senke terskelen for at folk jobber hjemmefra.
– Før koronaen var mange arbeidsgivere skeptiske til hjemmekontor. Jeg har hørt flere si ting som "Jeg vet ikke helt hva han eller hun driver med". Eller: "Jeg er ikke sikker på om dette egentlig ikke er en slags fridag i stedet for en kontordag". Og mange som ikke hadde hjemmekontor, var misunnelige på dem som hadde. Men mye skepsis vil skrelles av nå, sier Røvik til klikk.no.
Han tror mange arbeidsgivere har fått en aha-opplevelse av hvordan arbeidet har blitt utført i denne perioden.
– Mange arbeidsgivere vil i denne perioden vi er i nå vil oppdage at godt tilrettelagt hjemmekontor faktisk er mer produktivt for arbeidstakere som trenger å utføre arbeid med høy grad av konsentrasjon.
Tror på ny trend
Røvik tror også at ansatte vil kunne komme til å ønske seg mer jobbing på hjemmekontor også etter korona-tiltakene.
– Jeg tror helt klart at det vil gå opp noen lys for de ansatte i denne perioden vi er inne i. Og at de vil forlange tid hjemme til å kunne gjøre arbeid som krever høy konsentrasjon, sier han.
Slike ordninger kan være en vinn-vinn-situasjon for både arbeidsgiver og ansatt.
– Jeg tror at graden av konsentrasjon man får hjemme leder til høyere produktivitet enn du kan oppnå på et kontor med mange kilder til distraksjoner og forstyrrelser. Dette vil komme arbeidsgivere til gode i form av at arbeid av høyere kvalitet leveres raskere. At man kan spare penger på lokaler kommer som en hyggelig bonus på det hele, mener Røvik.
Arbeids- og organisasjonspsykolog og forsker, Knut Inge Fostervold ved Universitetet i Oslo, ser for seg at måten arbeidsgivere legger opp arbeidshverdagen for de ansatte, vil kunne forandre seg mye.
– Jeg tror det er en veldig god løsning å tenke mer fleksibilitet, og at man tilrettelegger for at ansatte skal kunne ha muligheten for hjemmekontor, sier Fostervold til Klikk.no.
Les også: Åpent landskap etter korona: Slik kan arbeidsplassen din bli endret
Advarer mot tveegget sverd
Samtidig har han en advarsel til dem som tror at hjemmekontor er et permanent og fullverdig alternativ til en kontorhverdag sammen med kolleger.
– Det er et tveegget sverd å legge opp til at en stor del av arbeidsstokken skal være på hjemmekontor. Dette vil føre til at man oppløser arbeidsmiljøet, samholdet og fellesskapet. Som arbeidstakere skal man være veldig obs på dette. Skal trepartssamarbeidet fungere, så må en stor del av de ansatte være organisert. Hvis ikke, kan hele samarbeidet komme i spill letter hvert. Da risikerer man at fagforeningene blir svake og ikke klarer å ta kampen om arbeidstakernes rettigheter, advarer han.
Dette kan videre føre til at båndet mellom bedriften og de ansatte svekkes og at arbeidstakere jobber mer for seg selv, nærmest som frilansere.
– I ytterste konsekvens kan dette gi en arbeidshverdag der de ansatte blir mer og mer individer som sitter hver for seg. Man risikerer at man blir mer frilansere alle sammen, med mindre man klarer å lage gode tiltak for å skape et sammensveiset miljø digitalt.
Les også: Slakter bruken av ordet kohort: – Snobbete og tåpelig!
Man ser hverandre, men ...
Psykologen understreker at dét er er lettere sagt enn gjort, fordi hans erfaring er at man ikke ser hverandre på samme måte gjennom digitale møter.
– Selv om man ser hverandre på skjermen, så ser man ikke hverandre. Man ser hverandre ikke i øyene. Ansikt til ansikt-kommunikasjon er viktig for oss mennesker for å skape tilhørighet og tillit.
Han advarer også mot at hjemmekontor kan gjøre arbeidstakere mer utslitte, fordi man ikke får like mange naturlige pauser i løpet av dagen.
Les også: Utslett kan være tegn på koronasmitte
– Alle har nytte av avbrekk og pauser innimellom. Vi kan ikke sitte dypt konsentrert i åtte timer og jobbe. Det går ikke. Det er noe vi har sett eksempler på nå: At folk er rett og litt mer slitne etter arbeidsdagen hjemme fordi man jobber mer konsentrert og intenst. Det er den hverdagen med småpauser og variasjon de fleste av oss som jobber på kontor har. Arbeidet er variert uten at man egentlig tenker over det.
Fostervold oppfordrer arbeidsgivere om å lage gode planer for å takle lignende situasjoner i fremtiden – og etterlyser at ansatte på hjemmekontor får tilrettelagt en skikkelig arbeidsplass med godt utstyr.
– Det er ikke en god løsning at folk sitter på en pinnestol på kjøkkenet flere dager i uka over lang tid. Det kan gi folk belastningsskader på sikt. Bedrifter må ta innover seg at dersom man skal øke fleksibiliteten, så må det løses på en sikker måte både teknologisk og ergonomisk. Man må få et ordentlig utstyr og skikkelig stol og bord, avslutter han.