Koronaviruset og rengjøring

Dette tar knekken på viruset

Aldri tidligere har rengjøring og personlig hygiene vært viktigere. Korona-viruset kleber seg til alt, og befinner seg også i luften. En av de viktigste tingene for å unngå smitte er å vaske seg og rengjøre overflater. Slik gjør du det best.

VIRUSRENSING: Korona-viruset møter oss nesten over alt, og da er det viktig å skjerme seg, blant annet ved å redusere smittefaren. Dette er et bilde av SARS-CoV2-2-viruset tatt med elektronmikroskop.
VIRUSRENSING: Korona-viruset møter oss nesten over alt, og da er det viktig å skjerme seg, blant annet ved å redusere smittefaren. Dette er et bilde av SARS-CoV2-2-viruset tatt med elektronmikroskop. Foto: NIAID-RML/Handout via REUTERS
Først publisert Sist oppdatert

Foreløpig er det hverken funnet en medisin eller vaksine mot Korona-viruset, og det betyr at man må sørge for å skjerme seg godt man kan mot smitte.

Håndvask og rengjøring er noe av det viktigste du kan gjøre for å skjerme deg, og da er det flere måter å gjøre dette på.

Såpe og vann

Nettstedet ScienceAlert skriver at håndvask med såpe og vann er ditt førstelinjevern mot korona-smitte. "Rengjøringsmiddelet i såpe vil skade fettstoffene i virusets skall på en slik måte at det løsner fra overflatene det sitter på, slik at det deretter kan skylles bort med vann", utdyper de.

Rent kjemisk handler det om prinsippet om at likt løser likt, for eksempel at fettaktige stoffer løser seg opp i andre fettstoffer. Og såpe inneholder fett.

"Når såpemolekylene kommer i kontakt med et virus, vil de løse opp fettstoffene som holder viruset sammen, slik at det faller fra hverandre og ikke lenger er en partikkel som kan infisere celler", skriver Reidar Lund, Steven Ray Wilson og Victoria Ariel Bjørnestad i en kronikk i Aftenposten. De er ansatt ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo.

HÅNDVASK: Håndvask er det mest effektive smittevernet man kan gjennomføre, enten med såpe og vann som her eller med ulike desinfiseringsmidler.
HÅNDVASK: Håndvask er det mest effektive smittevernet man kan gjennomføre, enten med såpe og vann som her eller med ulike desinfiseringsmidler.

Antibac og annen håndsprit

Antibac og tilsvarende desinfiseringsmidler er godt kjent for å rense infiserte overflater. Ifølge ScienceAlert er det avgjørende hvor mye alkohol (eller etanol som i denne sammenheng er den riktige betegnelsen) disse midlene inneholder. Likevel anses Antibac og lignende å være mindre effektivt enn såpe og vann.

"Sprit (etanol) gjør litt av det samme, men det er mye mindre effektivt, da vi trenger langt større mengder", skriver Lund & Co i sin kronikk, men legger til at slike midler er svært praktiske for hyppig og enkel vask.

Det blir hevdet at hyppig bruk av sprit på hendene kan forårsake tørr hud. Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO var dette tilfellet tidligere, men håndsprit er ifølge organisasjonen nå tilsatt midler som motvirker uttørring, og kan i noen tilfeller etterlate huden i en bedre tilstand en såpe.

"Flere publiserte studier viser at sykepleiere som rutinemessig bruker håndsprit har færre hudirritasjoner og tørrhet enn de som bruker såpe og vann", skriver WHO på sine sider.

Dette er også noe Folkehelseinstituttet (FHI) kan bekrefte.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Vi ser at helsepersonell som bruker håndsprit rapporterer om mindre hudirritasjon, sier seksjonssjef ved FHI, Hanne-Merete Eriksen-Volle.

Men for at håndsprit skal ha noen effekt, er det avgjørende at middelet inneholder nok alkohol. Ifølge ScienceAlert må det inneholde over 70 prosent alkohol.

Knekker alle typer virus

Hånddesinfeksjonsmidler på markedet har varierende egenskaper med hensyn på effektivitet mot mikroorganismer. Det norske firmaet Soft-Ox Solutions er i ferd med å sende ut på markedet et hånddesinfeksjonsmiddel som er fullstendig virucidalt, som det heter. Det betyr at det er effektivt mot alle typer virus, også i prinsippet virus som ennå ikke er kjent.

En av de tingene som skiller dette produktet fra tilsvarende midler på markedet, er at det ikke inneholder alkohol, som for mange er en bruksmessig utfordring.

- Vi har utviklet en teknologi basert på en sterkt oksyderende substans, som også finnes i kroppen og som kroppen bruker for å drepe mikrober, forklarer medisinsk direktør i Soft-Ox, Glenn Gundersen.

- Det er jo ikke slik at dette produktet kan nedkjempe en hel pandemi, da et slikt virus overføres på mange måter, men produktet bekjemper viruset og vil effektivt redusere kontaktsmitte gjennom at det bidrar til god håndhygiene, legger han til.

Produktet vil bli produsert i samarbeid med Antibac, og vi bli solgt under samme navn, men med følgende tilleggsmerking på flaskene: «Powered by SafeDes».

Rengjøring av overflater

Analyser har vist at korona-viruset kan overleve i opptil tre dager på overflater vi omgir oss med. En studie publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine viser at SARS Cov-2, som er det offisielle navnet på viruset, kan overleve i tre timer i luften. På kobberoverflater overlevde viruset en time lenger, altså i fire timer. Noe lenger levde korona-viruset på papp, opptil 24 timer. På stål var det snakk om en levetid på opp mot 48 timer, mens man fant levninger av viruset på plastikk 72 timer etter infisering.

Denne undersøkelsen viser at rengjøring er avgjørende for å redusere smittefare. Men det handler ikke om total desinfisering av egen bolig.

- Vanlige rengjøringsmidler fungerer godt mot viruset, forklarer Eriksen-Volle.

- Vårt råd er at man vasker som vanlig, men at man tar noen ekstra vaskerunder på kontaktpunkter som dører, dørhåndtak og skapdører.

Andre desinfiseringsprodukter

Våtservietter: Kan fungere dersom de inneholder tilstrekkelig med alkohol

Medisinsk sprit: Kan fungere dersom tilstrekkelig høy alkoholprosent. Men kan skape irritasjoner dersom den ikke inneholder glyserol.

Hydrogenperoksid: Desinfiseringsprodukter som inneholder hydrogenperoksid har også en god desinfiseringseffekt.

Kilde: Hanne-Merete Eriksen-Volle og Glenn Gundersen

Klor

Et annet rengjøringsmiddel som ScienceAlert fremhever, er blekemiddel, som i norsk kontekst betyr klor. Dette er et middel som ifølge Eriksen-Volle også har en god effekt.

Men man skal være klar over klorens risikosider. Ifølge Det nasjonale senteret for bioteknologiinformasjon i USA, NCBI, kan klor irritere både luftveier og hud. I tillegg mister det noe av effekten sin dersom det utsettes for varme.

Derfor er klor noe som skal brukes med forsiktighet, skriver de på sine nettsider.

DØRHÅNDTAK: Folkehelseinstituttet anbefaler vanlig rengjøring i huset, men at man tar noen ekstra runder på kontaktpunkter som blant annet dørhåndtak.
DØRHÅNDTAK: Folkehelseinstituttet anbefaler vanlig rengjøring i huset, men at man tar noen ekstra runder på kontaktpunkter som blant annet dørhåndtak. Foto: Alexander Berg jr.

De anbefaler derfor at man ved vask med klor bruker munnmaske, gummihansker og et forkle. I tillegg råder de til følgende:

  • Bland klor med kaldt vann, fordi varmt vann ødelegger noe av klorets effekt.
  • Luft godt når det vaskes med klor.
  • Unngå klor i øyene. Dersom uhellet er ut, skyll med kaldt vann i 15 minutter og oppsøk om nødvendig lege
  • Ikke bruk klor sammen med andre rengjøringsmidler, fordi det reduserer klorens effekt. Du kan eventuelt først vaske med vanlig rengjøringsmiddel, så skylle godt og deretter bruke klor til desinfisering.
  • Organisk materiale deaktiverer klor, så fjern matrester og lignende før overflaten desinfiseres med klor.