Sårbare barn i koronatid

– Hvis vi er bekymret for et barn, må naboer reagere og i verste fall ringe politiet

Inga Marte Thorkildsen mener det er viktigere enn noen gang å være «nabokjerring».

ALENE: Mange barn er borte fra barnehage eller skole nå - de eneste stedene der det er voksne de kan stole på.
ALENE: Mange barn er borte fra barnehage eller skole nå - de eneste stedene der det er voksne de kan stole på. Foto: gettyimages.no
Først publisert Sist oppdatert

– Hvis vi er ordentlig bekymret for et barn, må vi aldri la være å gjøre noe. Naboer må reagere hvis de hører noe som bekymrer dem, og i verste fall ringe politiet, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, til Foreldre & Barn.

Byråden varslet i helgen at barnehager og skoler i Oslo uansett ikke åpner igjen i uken etter påske.

NRK har skrevet om at sykehusene har undersøkt langt færre barn som er utsatt for vold og overgrep etter at koronatiltakene startet 12. mars. Det bekymrer fagfolk.

Ingvild Stjernen Tisløv, psykologspesialist og fagkonsulent MST, Bufdir, peker på at pusterommene nå blir færre for de som lever i tøffe familieforhold. Disse familiene får til vanlig avbrekk med skole og barnehage.

– Mange har fortalt om «den ene» som hjalp dem gjennom en vond barndom, bare fordi de var der og viste at de var glad i dem, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo,
– Mange har fortalt om «den ene» som hjalp dem gjennom en vond barndom, bare fordi de var der og viste at de var glad i dem, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Foto: Oslo kommune

– Dette er familier som har mistet viktige pusterom, og hvor psykisk sykdom og konflikter kan øke. Et resultat av de strenge smittevernreglene er at mange viktige beskyttelsesfaktorer har blitt borte over natten, og derfor er det viktig å tenke på sårbare barn som en bredere gruppe enn dem som har det aller vanskeligst til vanlig.

Mister beskyttelsen

Psykologen bekymrer seg for at barna mister en beskyttelse som ellers er til stede.

– Jeg er bekymret for at barn som lever under dårlige omsorgsbetingelser, eller med mye stress og konflikter hjemme, mister den beskyttelsen det er i å gå i barnehage, på skolen og følge opp fritidsaktiviteter og henge med venner, påpeker psykologspesialisten.

Resultatet kan bli økt symptomtrykk eller utvikling av psykiske lidelser hos både voksne og barn.

Ingvild Stjernen Tisløv, psykologspesialist og fagkonsulent MST, Bufdir
Ingvild Stjernen Tisløv, psykologspesialist og fagkonsulent MST, Bufdir Foto: Privat

– Jeg er også bekymret for at barn som utsettes for vold og omsorgssvikt ikke får hjelp raskt nok, fordi barnevernstjenestene har høyere terskel for å dra hjem til folk som ledd i smittereduksjon.

Barna dekker over for foreldrene

Renate Horgheim er psykolog i Forebyggende psykisk helsetjeneste for barn og unge i Lørenskog kommune, og har tidligere jobbet som psykolog i barnevernstjenesten med de mest sårbare og utsatte barna.

Hun tror at flere av de sårbare barna allerede er i systemer som barneverntjenesten, psykisk helsevern og familievern.

Renate Horgheim er psykolog i Forebyggende psykisk helsetjeneste for barn og unge i Lørenskog kommune
Renate Horgheim er psykolog i Forebyggende psykisk helsetjeneste for barn og unge i Lørenskog kommune Foto: Privat

– Heldigvis er disse systemene fremdeles åpne og kan derfor fortsette med å hjelpe disse familiene. Det er jo også disse barna som får tilbud om skole og barnehage. Det vil likevel være noen sårbare familier som vi ikke har klart å fange opp tidligere, og det er disse barna som blir usynlige for oss.

Psykologen forteller at det ikke er uvanlig at barna dekker over hvordan de har det hjemme for å beskytte foreldrene sine.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– Det er disse barna jeg kjenner at jeg er mest bekymret for nå under koronasituasjonen. Det er nemlig ikke uvanlig at disse barna går litt under radaren for oss, fordi de ofte er veldig lojale mot sine foreldre og eksperter på å dekke over hvordan de egentlig har det, forteller Horgheim.

Sårbare barn

Alle barn er sårbare og trenger vår beskyttelse, men i denne sammenhengen kan det være viktig å være oppmerksom på:

  • Barn med en diagnose som gjør at de trenger oppfølging utenfor familien.
  • Barn med søsken eller foreldre som ruser seg eller bruker vold.
  • Barn som blir utsatt for seksuelle overgrep
  • Barn som lever i fattigdom.
  • Barn med foreldre som har psykisk sykdom.

Mindre kontakt med andre voksne

Det skal derfor mye til før et barn forteller til andre voksne om at de har det vanskelig hjemme.

Voksne rundt kan derimot klare å fange opp disse barna ved for eksempel å se på hvordan de oppfører seg. Denne muligheten forsvinner nå, siden det ikke er noen voksne som møter barnet fysisk i en vanlig hverdag.

– Vi vet likevel at det er høyere sannsynlighet for at barn forteller en annen voksen om hvordan de har det hjemme, dersom de føler seg trygge på den voksne, sier psykologen.

Hun berømmer initiativet «Hjertetelefoner» som flere kommuner nå har startet opp: Det går ut på at lærerne ringer til elevene sine hver uke, bare for å snakke sammen. Telefonen er også åpen for at barna selv kan ta kontakt med lærerne tilbake.

MÅ FÅ HJELP: Det er viktig at vi reagerer om vi vet at barn har det vanskelig hjemme.
MÅ FÅ HJELP: Det er viktig at vi reagerer om vi vet at barn har det vanskelig hjemme. Foto: gettyimages.no

– Lærerne vil da kunne følge opp de elevene de er mer bekymret for noe tettere. Det aller viktigste er at barna føler at noen bryr seg om dem, og spør dem om hvordan de har det, forteller Horgheim.

Les også: Kraftig oppsving i konfliktnivået mellom skilte foreldre: – Begrav stridsøksen!

Hvis du er bekymret for et barn

  • Ring Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 (116111.no). for å snakke med fagpersoner om barn eller familier du er bekymret for. Telefonen er døgnbemannet alle dager i uken.
  • Drøft bekymringen anonymt med ditt lokale barnevernskontor. Hvis du har en relasjon til barnet bør du snakke med barnet om at du er bekymret og at du synes det er viktig at familien får hjelp. Fortell at det er vanlig at det blir mer konflikter i krisetider, og at barnevernstjenesten har flinke folk som kan hjelpe mamma og pappa å takle denne situasjonen bedre.
  • Bli enige med barnet om hva du kan si videre, og sjekk ut om barnet er redd for konsekvenser av at hun eller han forteller om hjemmesituasjonen - dette er vesentlig for hvordan barneverntjenesten vurderer fremgangsmåte.
  • Hvis et barn forteller om trusler, vold, rus eller høyt konfliktnivå hjemme, eller at du ser eller hører tegn på dette, er det viktig å ta det på alvor.

Vær «nabokjerring»

– I utgangspunktet er alle barn sårbare, fordi barn er helt prisgitt voksne, at voksne beskytter dem, tror på dem, gir dem den nødvendige kjærligheten og tryggheten, sier Thorkildsen.

Hun har en klar oppfordring:
– Nå er det mer enn før viktig at vi stiller opp for hverandre, er en «nabokjerring» og tar kontakt med de du tenker er alene. Vi kan alle utgjøre ein forskjell for barn, det viktigste er at vi viser at vi virkelig bryr oss. Hvis barn har noe de ønsker å snakke om, så gjør de det til en de har tillit til.

Snakk med barnet

– Mange har fortalt om «den ene» som hjalp dem gjennom en vond barndom, bare fordi de var der og viste at de var glad i dem. Det er veldig viktig! Trenere, instruktører og lærere på kulturskolen og voksne i frivillige organisasjoner kan veldig gjerne ta kontakt med barna de har ansvaret for til vanlig og si at de er her, spørre hvordan de har det, og gjerne invitere til en tur i parken, med en meters avstand.

Les også: Når søsteren min har klart å sitte inne med Fia i halvannet år, bør resten av oss klare å holde oss inne i to uker. For å beskytte sånne som Fia.

Om du vil sende en bekymringsmelding, har barn med erfaring fra vold og overgrep fortalt at det er utrolig viktig at du snakker med barnet først, så barnet ikke blir overrumplet og redd.

Barn kan bli ufattelig redde av at voksne går bak ryggen på dem, og nå er barn mer prisgitt familien sin enn noen gang før.

– Hvis foreldre informeres om mistanke, kan det i verste fall gå hardt utover barnet. Vi må alltid tenke at barn er folk, og huske at de er prisgitt voksne som står på, holder tak og tror på dem. Og vi må ikke glemme hvor lett det er å snu seg bort og tenke at det sikkert går over. At noen sikkert gjør noe. Nei, dette er mitt og ditt ansvar. Vi må gjøre noe, alle sammen, sier Thorkildsen.

Du kan gjøre en forskjell

  • Vis at du bryr deg. Denne situasjonen er en mulighet til å styrke relasjonen til sårbare barn og familiene deres.
  • En telefon eller sms fra fotballtreneren betyr at noen tenker på barnet. For noen barn er den ekstra oppmerksomheten spesielt verdifull nå.
  • Spør foreldre og barn om hvordan de har det. Strever de, gi de ros for å åpne seg og vis forståelse for det de er igjennom.
  • Fortell at det er mulig å søke hjelp og gi dem informasjon om hvordan de kan gjøre det.
  • Har du barn som er i skolealder, informer dem om hvor barn som trenger hjelp kan henvende seg. Barn kan være gode til å forklare dette til barn som trenger hjelp.
  • Følger du smittevernregler ved å holde avstand, vaske hender og unngå å gå inn til folk, kan du bistå med handling, lufte hunden eller andre ærend.
  • Nå som besteforeldre ikke bør brukes som barnevakt er det flere familier som sliter. Er du utenfor risikogruppen kan du invitere et barn du kjenner på sykkeltur eller skogstur, så de får et positivt avbrekk og foreldrene får hentet seg inn.

    Kilde: Ingvild Stjernen Tisløv, psykologspesialist og fagkonsulent MST, Bufdir og Renate Horgheim, psykolog i Forebyggende psykisk helsetjeneste for barn og unge, Lørenskog kommune