Marie lunde:

I parforholdet mitt har vi alltid tatt med oss skittentøykurven ut på date. Hver tredje måned finner vi en barnevakt og en restaurant vi liker, og drar på oppvaskdate

Ta med skittentøyet ditt på restaurant. Der er det lettere å vaske bort både flekker og vondt lukt, mener Marie Lunde.

<b>MARIE LUNDE:</b> Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits og Jæger og mannen Ola.
MARIE LUNDE: Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits og Jæger og mannen Ola. Foto: Fredrik Myhre
Publisert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Alle forhold har en skittentøykurv. I den ligger en rotete miks av alt i relasjonen som er møkkete eller har begynt å stinke.

Her ligger lag på lag med skuffelser, gnagsår og irritasjon.

Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits (7) og Jæger (5) og mannen Ola.

Se mer

Du finner misforståelser, avvisning og kommunikasjon på vranga.

Kjedsomhet viklet inn i lengsel, og sårbarhet som har begynt å surne.

Et og annet svik har ligget urørt i bunnen av kurven i flere måneder.

Kurven står sjelden fremme, vi vil ikke at andre skal kikke nedi der, spesielt ikke gjester som er på besøk. Derfor står den ofte bortgjemt på et vaskerom eller inne i et skap.

Parforholdets skittentøykurv blir fort full, gjerne raskere enn man klarer å vaske unna.

Mange par har overfylte kurver og finner ikke tiden til å komme à jour med alt skittentøyet.

Noen forhold har et helt rom der de bare kaster inn skitten inn og stenger døra. De orker ikke ta i det, oppgaven er blitt for stor, det koster for mye.

Les også: Familien til Anne og Tomas er ikke helt som andre familier

Kurven må tømmes jevnlig

Etter hvert har de ikke flere rene klær igjen, men går flekkete rundt med en stinkende eim av trøbbel etter seg. Det er da folk rundt begynner å ane problemene, og gjerne vil hjelpe til.

Men ofte er det allerede for sent.

For en sånn kurv må tømmes jevnlig.

Skittentøyet må sorteres og vaskes med rett såpe og passende temperatur for at forholdet skal skinne igjen. Man må også innføre gode vaskerutiner, ellers sklir det ut.

Det hjelper for eksempel ikke at det bare er én som er villig til å vaske mens den andre gir beng eller at man bare vil ha sitt eget tøy vasket, og er mindre villig til å ta i den andres sure sokker.

Les også (+): Marion Ravn traff samboeren på Tinder: – Jeg følte at det ble for vanskelig å holde ham hemmelig nå som plata er ute

For høy temperatur

Skittentøykurven er et felles ansvar som begge må holde i og prioritere.

Så er det en del ting som kan gå galt i selve vaskeprosessen også.

Den vanligste feilen er at man ikke kartlegger og sorterer skittentøyet først, men bare stapper alt inn og durer i gang.

Da blir temperaturen fort høy og sensitivt stoff som burde vært behandlet med silkevask og kaldere vann, risikerer å bli ødelagt for alltid.

Kritikk og mistillit er en annen fallgruve. At man ikke stoler på at den andre evner å vaske skittentøyet grundig nok eller bruke riktig metode.

Ikke sjelden stopper vaskingen helt opp fordi man er for opptatt av å gjøre det på sin måte, og ikke klarer å enes om verken vaskemidler, temperaturer eller hvilket vaskeprogram man skal velge.

Man kan selvsagt oppsøke en objektiv vaskeekspert som kan veilede og få struktur på vaskingen, men det er ofte ikke en varig løsning for verken økonomien eller tidsklemma.

Les også: Odins foreldre har aldri gitt opp håpet: – Vi har mange ubesvarte spørsmål. Det viktigste er: Hva skjedde med sønnen vår?

Ta det ute blant folk

I parforholdet mitt har vi alltid tatt med oss skittentøykurven ut på date. Hver tredje måned finner vi en barnevakt og en restaurant vi liker, og drar på oppvaskdate.

Ikke bare får vi tømt skittentøykurven regelmessig, men vi får også reflektert over vaskeprosessen hver for oss i forkant.

Er det for eksempel noe tøy oppi der som jeg kan behandle bedre neste gang så kurven ikke blir så full? Hvilke plagg er det viktig for meg å få vasket og hvilke kan vente?

Ved å ta vasken ute blant folk, er det også sjelden at temperaturen blir så høy at det blir kokvask. Vi må oppføre oss rett og slett, og prate rolig sammen.

Målet er ikke å tømme kurven, men å få renset det begge trenger for å føle seg vel.

Da må vi legge all skam til side og våge å ta i det som faktisk finnes nede i kurven, om det er bremsespor eller fotsvette.

Noen ganger har vi gjort vaskinga unna før forretten står på bordet, mens andre ganger har vi snufset oss igjennom desserten.

Nå har vi blitt så bevandret i hverandres skitne underbukser at det er mer skål og smask og mindre gnål og vask.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2023.

Les også