«Skal vi danse»-stjernen Helene Spilling ble psykisk syk
– Jeg fortalte aldri at jeg trengte hjelp
«Skal vi danse»-stjernen Helene Spilling dro til Litauen for å jobbe som danseproff. Etter to og et halvt år kom hun hjem til familien, mentalt nedbrutt og med spiseforstyrrelser.
Denne saken ble første gang publisert 27/11 2020
Helene Spilling (24) begynte med selskapsdans da hun var 12 år gammel. Ganske raskt ble dette hennes pasjon og ambisjon. Hun ville bli best.
Det ble hun også – i 2019 var hun rangert som en av de beste standard-danserne i verden.
Gjennom «Skal vi danse» på TV 2 har også det norske folk fått gleden av hennes dansetalent. Uke etter uke har hun og Nate Kahungu imponert på parketten.
Til slutt endte det med andreplass bak vinnerparet Andreas Wahl og Mai Mentzoni.
Les også: Tore Petterson om å erstattet av eksen: – Jeg tror ikke jeg blir kvitt det å se han i verden
– Ble behandlet feil
Tidligere var livet derimot ganske vanskelig for Helene. I februar 2020 kom hun hjem psykisk nedbrutt etter to og et halvt år som proffdanser i Litauen.
– Ja, hva skal man si da. Jeg skylder mest på meg selv. Jeg har ikke lyst til å sitte her og si at den eller den var slem mot meg, det var jeg som valgte å bli. Jeg forsto selv at jeg ble behandlet feil av de menneskene jeg hadde rundt meg og at det ikke var sunt for meg, forteller Helene åpenhjertig til Her og Nå høsten 2020.
I 2017 kjente den da 21 år gamle selskaps-danseren at hun trengte større utfordringer. Hun søkte derfor etter en ny dansepartner, og for å finne en god dansepartner må man gjerne til utlandet.
Helene var i Italia og Polen på såkalte «tryouts». I Tyskland fikk hun teste en litauisk dansepartner, og det ble match. Neste gang møttes de i Litauen. Snart fikk hun tilbud om å bli hans faste dansepartner.
– Han var en mye bedre danser enn meg, så det var en veldig god mulighet til å komme meg lenger og høyere opp. Det var jo det som var målet mitt, forteller Helene.
Les også: Alejandro Fuentes: – Etter at jeg fikk barn har jeg lært å gi litt mer f***
Kjente seg ensom
Det tok ikke lang tid før hun flyttet til Litauens hovedstad Vilnius og startet et liv som proffdanser. Selv om hun til tider kjente seg ensom, var det første halve året greit.
– Det gikk egentlig bra i starten. Jeg har ikke bodd alene før, så det ble veldig rart å plutselig flytte fra familien og venner til et land som var helt ukjent. Det var spennende og skummelt på samme tid. I dansemiljøet måtte jeg venne meg til en helt annen treningsmåte og sjargong. De er mye strengere og tøffere i tilbakemeldingene. Du blir skjelt ut, og da må du tåle det, forteller hun.
Da Helene hadde vært der i et halvt år, døde farfaren hennes og hun reiste hjem. Etter at hun kom tilbake til Litauen, ble ting gradvis verre.
– Jeg var nedfor, og samtidig ble partnerskapet med dansepartneren min vanskeligere. Vi mistet litt den tonen vi hadde i begynnelsen. Jeg følte meg ganske alene og ensom, forteller hun.
Les også: Dette er «Skal vi danse»-dansernes ekte jobber
Ble nedbrutt og deprimert
I de sammenhengene Helene var sammen med andre mennesker, følte hun at hun alltid måtte passe på å ikke tråkke galt. Uten å helt være klar over det, ble hun gradvis nedbrutt og deprimert. Hun reflekterte lite over at hun la seg før klokka 21.00 hver kveld, og synes det var et ork å komme seg opp til trening klokken 13.00.
– Jeg ble livredd for å gjøre ting feil, og lukket meg veldig inn i meg selv. Selv om jeg snakket med familien min, fortalte jeg aldri hvordan jeg hadde det eller at jeg trengte hjelp. Jeg følte at alt var et skuespill, forteller hun.
Dansetreningen kunne gå veldig fint, men plutselig snudde stemningen. Helene ble skjør, men fast bestemt på å bli best i sitt felt, tviholdt hun på at dette skulle hun klare.
– Jeg pusha meg selv, selv om jeg kanskje ikke burde det. Jeg fortsatte å være rundt mennesker som ikke gjorde meg godt. Selv om de kanskje ikke mente å gjøre meg vondt, så var de menneskene jeg hadde rundt meg feil. Jeg var Norges beste danser i standard dans, og følte at jeg måtte fortsette å pushe for å oppnå gode resultater for Norge – og for meg selv. Å avslutte oppholdet kunne være slutten på min profesjonelle dansekarriere, forteller danseren.
Les også: 10 ting du ikke visste om «Maskorama»
Utviklet spiseforstyrrelse
Så sluttet Helene å spise. Hun følte seg bra når hun lot maten være.
– Jeg begynte å spise veldig lite, og merket at det fikk jeg til. Det ga meg en mestringsfølelse. Det var ikke før senere jeg forsto at det jeg holdt på med var en spiseforstyrrelse, innrømmer hun.
To og halvt år skulle det gå før Helene knakk sammen. Hun var hjemme i Norge i forbindelse med«Dance Awards» da boblen brast.
– Jeg ble bare liggende på sofaen og gråte. Familien fikk vite hvordan hun hadde det og hun bestemte seg for å bli i Norge.
– Da fikk jeg til slutt den støtten jeg trengte, selv om jeg var livredd for å avslutte oppholdet i Litauen, forteller danseren.
Les også: Dennis Vareide snakker ut om kjæresteforholdet under "Skal vi danse"
Angrer ikke
Proffdanseren er ikke bitter. Hun klandrer seg selv mer enn andre, og angrer ikke på at hun dro til Vilnius. Hun mener man tar lærdom av tøffe opplevelser som dette, men dansekroppen er fortsatt preget av hendelsene.
– Jeg har nok fortsatt en vei å gå. Det er mulig jeg burde snakket ordentlig ut med en psykolog, mener hun.
Etter at Helene kom fra Litauen, hadde hun mistet litt av dansegleden. «Skal vi danse»-forespørselen kom derfor som bestilt og har vært en fantastisk reise for 24-åringen, som nå har funnet dansegleden på nytt.
– Skal vi danse» har vært helt fantastisk. Det har vært gøy fra første stund. Jeg er veldig glad jeg fikk Nate som dansepartner. Han har vært med på å løfte meg opp og finne tilbake til meg selv, sier hun fornøyd.
Nate Kahungu og Helene kom helt til finalen i «Skal vi danse» 2020, hvor de tapte mot Andreas Wahl og Mai Mentzoni.