JOHANN OLAV KOSS:

Firebarnsfar Koss om den store omveltningen i livet: – Det var tøft

Etter 24 år i utlandet flyttet Johann Olav Koss, kona Jennifer og deres fire barn hjem til Norge. – Jeg måtte omprioritere livet mitt etter at jeg ble pappa, sier den tidligere skøyteløperen til Her og Nå.

<b>ELSKER PAPPALIVET:</b> Johann forteller at livet hans ble snudd på hodet da han ble pappa for ti år siden. I dag er han pappa til fire og stortrives i papparollen.
ELSKER PAPPALIVET: Johann forteller at livet hans ble snudd på hodet da han ble pappa for ti år siden. I dag er han pappa til fire og stortrives i papparollen. Foto: Svein Brimi
Først publisert

Ol-helten Johann Olav Koss (52) er med sine fire OL-gull en av de mest folkekjære norske idrettsutøverne gjennom tidene.

Hele 26 år er gått siden Johann sluttet å konkurrere, og derfor kjente han på sommerfugler i magen før han skulle kaste seg ut i de knallharde konkurransene i «Mesternes mester».

– Jeg fikk nerver for å vise meg frem på TV. Gjennom alle årene siden jeg la opp, er det tider hvor jeg har vært fryktelig «busy» med jobb og familie. Da har det blitt mye mindre trening. De siste månedene måtte jeg skjerpe meg for å få trent, men det er klart at det var langt unna toppidrettstrening. Mange av deltagerne har trent mye mer tett opp mot konkurransen enn det jeg hadde, men det var jo muligheter i alle øvelser – selv for oss som er litt eldre, smiler han.

I forrige episode røk han ut etter en intens «nattest» mot eks-alpinist Aksel Lund Svindal.

Les også: Magnus Midtbøs mistet bestevenn i tragisk ulykke

<b>FLYTTET HJEM:</b> Sommeren 2019 flyttet Johann og kona Jennifer med sine fire barn fra Canada til Norge.
FLYTTET HJEM: Sommeren 2019 flyttet Johann og kona Jennifer med sine fire barn fra Canada til Norge. Foto: NTB Scanpix

Kraftdemonstrasjon

Under innspillingen i Arendal fikk gullgrossisten fra Lillehammer-OL i 1994 bevist at det fortsatt er kraft igjen i lårene.

I andre program knuste 52-åringen alle tidligere rekorder i øvelsen 90-graderen – før han tok et splitthopp ut av den krevende sittestillingen.

<b>FOLKEHELT:</b> Kong Harald gratulerer Johann med ett av sine tre OL-gull som han vant på hjemmebane i 1994.
FOLKEHELT: Kong Harald gratulerer Johann med ett av sine tre OL-gull som han vant på hjemmebane i 1994. Foto: NTB Scanpix

– Det var fantastisk moro, og helt utrolig overraskende. Jeg hadde ikke stått mer enn i ti minutter på trening. Jeg fikk veldig god rytme. Det høres litt rart ut, men det var egentlig en god følelse i sittestillingen. Aksel sto lenge han også, men da han datt, hadde jeg noen minutter til den nest beste tiden. Når den var gjort, så var det rekorden det sto på. Det var herlig. Siden det var en annen skøyteløper som innehadde rekorden, var det er greit å vise at det er skøyteløpere som er best i dette, ler Johann.

Sommeren 2019 flyttet Johann med kona Jennifer og deres fire barn hjem til Norge. Da hadde Johann bodd hele 24 år i utlandet.

Les også: Tom Stiansens skrekkopplevelser i 71 grader nord

Flyttet fra Canada

Etter at han flyttet til USA på 90-tallet har han bygget opp og ledet den internasjonale veldedighetsorganisasjonen Right To Play. De siste årene bodde familien på seks i Canada. Barna, som er fra ti til tre år, har derfor måttet omstille seg til et helt nytt liv i farens hjemland.

– Det var tøft å komme hit til Norge og få alle barna på plass. Jeg har fått kjemperespekt for hvor tøff omveltning det er for barna å flytte. For meg og Jennifer handlet det i begynnelsen veldig mye om å ivareta barna. Det tok 6–8 måneder før vi følte at alt var på plass, og at de følte en høyere trivsel, forteller firebarnsfaren.

<b>UTFORDRENDE:</b> Den tidligere skøyteløperen forteller at han synes det var krevende å flytte til Norge og få barna inkludert og på plass i et nytt land.
UTFORDRENDE: Den tidligere skøyteløperen forteller at han synes det var krevende å flytte til Norge og få barna inkludert og på plass i et nytt land. Foto: Svein Brimi

– Spesielt var det utfordrende med språket, for barna kunne ikke noe særlig norsk da de kom hit. De måtte lære det ved å bli kastet inn i det i den norske skolen. Vi har opplevd at de blir ekskludert på grunn av det, og når barn blir ekskludert, føler de seg veldig utenfor. Men det har gått fantastisk bra etterpå. Nå snakker de flytende norsk hele gjengen, ting er normalt, og de har fått nære venner. De har blitt inkludert i idretten og har masse aktiviteter, fortsetter Johann.

OL-vinneren startet i ny jobb som visepresident i Norges idrettsforbund i 2019, og ga samtidig fra seg ledervervet i Right To Play for å få mer tid med sin familie.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Les også: Mesternes Mester-villaen fra 1913 er priset til 21 millioner

Trives i Holmenkollåsen

Men han hadde neppe forestilt seg at han skulle tilbringe så mye tid med dem, som da Norge stengte ned i mars.

– På grunn av koronaen ble alle gående hjemme. Vi har en god «base» med god plass, så det passet oss egentlig greit at vi kom hjem til Norge når det først skulle bli en pandemi. Jeg var utrolig takknemlig da de åpnet opp skolen og barnehagen igjen, for det ble mye. Men etter det har vi hatt det helt fantastisk. Fra våren, sommeren og gjennom høsten har barna funnet sin vei, forteller 52-åringen som har bosatt seg i Holmenkollåsen.

<b>TRENTE SEG OPP: </b>I månedene før «Mesternes mester»-innspillingen trente Johann Olav Koss seg opp for å holde tritt med den imponerende gjengen av tidligere idrettsprofiler.
TRENTE SEG OPP: I månedene før «Mesternes mester»-innspillingen trente Johann Olav Koss seg opp for å holde tritt med den imponerende gjengen av tidligere idrettsprofiler. Foto: Svein Brimi

– Hvordan har det å få barn endret livet ditt?

– Nå er det ti år siden den første kom, og det var en stor omveltning. Jeg var nesten 42 år da, og var jo en eldre pappa. Jeg hadde levd et ekstremt hektisk internasjonalt liv frem til da. Det var tøft å gjøre en omstilling på det. Jeg måtte omprioritere livet mitt. Arbeidet og tiden jeg brukte på meg selv ble erstattet av noe som kom mye høyere opp på prioriteringslisten. At jeg etter hvert valgte bort å være leder i Right To Play, gjorde at jeg kunne utfordre meg selv arbeidsmessig med nye oppgaver – samtidig som jeg kunne ta bedre vare på familien. Det er noe av det deiligste jeg har vært gjennom som menneske, smiler Johann.

Les også: Sønnen (5) skjønte ingenting da «Pølsa» kom hjem fra Mesternes Mester etter én dag

<b>NERVØS: </b>Johann forteller at han var nervøs før øvelsene i «Mesternes mester» ettersom det er 26 år siden han konkurrerte som idrettsutøver.
NERVØS: Johann forteller at han var nervøs før øvelsene i «Mesternes mester» ettersom det er 26 år siden han konkurrerte som idrettsutøver.

Under «Mesternes mester»-innspillingen i Arendal var det tidligere skøyteesset borte fra familien i flere uker, og han forteller at savnet etter dem ble stort.

– Det som er så fantastisk er at de fire barna er så forskjellige. Det gjør at du har en egen opplevelse med hvert enkelt barn. Den største gleden jeg har er med barna mine. Det er klart at med fire barn er det alltid mer utfordringer enn med én eller to. Vi har alltid en eller annen ting å henge fingrene i. Det er andre som har flere barn enn oss, men jeg skal i hvert fall ikke ha flere barn, avslutter OL-helten med et smil.