«Skal vi danse»-deltagernes private mareritt
Forlatt av faren
Årets «Skal vi danse»-deltagere stråler på parketten, men bak fasaden skjuler det seg mye dramatikk. Her forteller flere av kjendis-danserne om opplevelser som preger dem den dag i dag.
Siri Kristiansen er en populær radioprogramleder og standupkomiker.
I vinter dukket hun opp som en av rekruttene i Kompani Lauritzen på TV 2, og i høst har hun svingt seg på parketten.
Men Siri har ikke bare hatt medgang i livet. Hun var bare 11 år var da faren forlot henne. I podkasten «Ida med hjertet i hånden» forteller Siri at hun var en ordentlig pappajente.
– Jeg ble glad da mamma og pappa skiltes, for da fikk jeg mer tid med pappa, sier hun til Ida Fladen i podkasten.
Faren levde ikke noe A4-liv, men Siri var sammen med ham så mye hun kunne. Han var glad i en fest og glad i damer.
Forlatt av pappa i Italia
Da Siri var 11 år, var hun, broren, noen kompiser av broren og faren på interrail. Etter et par uker i Italia skulle de vende hjem. Mens familien på tre er i ferd med å sette seg på toget sier faren: «Jeg blir igjen her, jeg», til Siri og broren.
Der og da oppfatter ikke Siri det som et svik. I stedet synes hun det var spennende å få reise alene med broren på 16 og kompisene hans. Hun forsto at faren ville bli igjen.
– Hvem vil ikke bli lenger på ferie liksom, tenkte den 11 år gamle jeg, sier hun i podkasten.
15 år etter han forlot henne, lagde Siri en prisvinnende radiodokumentar hvor hun reiser for å ta et oppgjør med faren. Planen var å få et svar på hvorfor han valgte å forlate henne. Det fikk hun ikke.
– Den mannen jeg traff da, var ikke den pappaen jeg husker fra jeg var barn. Han hadde ikke noe behov for å unnskylde seg og kunne ikke skjønne at det var noe problem at han hadde dratt, forteller Siri.
Etter møtet valgte Siri å kutte kontakten med faren.
– Den versjonen av pappa jeg møtte i Italia, er ikke en jeg ønsker å ha i livet mitt, konkluderer hun.
Les også (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling
Ruset seg som 14-åring
Kristin Gjelsvik ble kjent gjennom deltagelsen i realityprogrammet «Paradise Hotel», men har de siste årene gjort seg bemerket som influenser og samfunnsdebattant.
Kristin har tidligere fortalt at hun begynte å ruse seg allerede som 14-åring.
I 2018 gikk hun ut og advarte mot å tro at det bare er ungdom fra trøblete familier som kan havne på kjøret.
– Det kan skje alle, sa hun i et intervju med Dagbladet.
Kristin understreket at hun har hatt en flott barndom med den beste moren man kan tenke seg.
Ikke mamma sin feil
– Det er ikke nødvendigvis foreldrenes feil om barna deres havner i feil miljø. Mamma var alltid der for meg, men likevel ble jeg påvirket og inspirert av feil folk, fortalte hun til Dagbladet den gangen.
Tidlig i tenårene begynte hun å røyke hasj, og snart var hun over på andre narkotiske stoffer.
– Det tok ikke lange tiden før jeg begynte å eksperimentere med sterkere saker, og det er klart at det kan være farlig, fortalte hun i intervjuet.
Ble kvalm!
Hun kunne havnet ordentlig i «grøfta», men en hendelse gjorde at hun innså alvoret og valgte en annen vei.
Kristin hadde løyet til familien for å kunne dra på en hyttetur å ruse seg med relativt ukjente folk. For dette hadde hun også droppet en familiebursdag. Da familien oppdaget hva hun egentlig hadde gjort, innså hun at hun var på vei i feil retning.
– Jeg ble kvalm av tanken på at jeg valgte bort familie til fordel for å ruse meg med ukjente, sa Kristin.
I Dagbladets intervju forteller Kristin at moren ikke visste hvor ille det hadde vært før Kristin la alle kortene på bordet 15 år senere.
– Det var ikke noe kjekt, men utrolig deilig å legge kortene på bordet. Jeg fortalte henne om ulike hendelser, hvilke stoffer jeg prøvde, om brukerutstyret jeg hadde gjemt i det hemmelige skapet på rommet mitt, og at jeg rett og slett hadde lurt henne trill rundt, forteller hun til Dagbladet.
– Hun har tatt dette på en beundringsverdig måte, samtidig som hun har følt litt på det at hun ikke oppdaget noe. Hun var jo 100 prosent til stede, men likevel ble det som det ble. Det viktigste for meg er at hun aldri bebreider seg selv.
Mistet faren
I en årrekke var Thomas en av verdens beste skiløpere. Den siste tiden har Enebakk-karen med fem OL-gull og seks VM-gull også vist at han talent for dansing.
Som deltager i «Skal vi danse» har han uke etter uke sjarmert dommerne.
Thomas var 24 år gammel da faren Per døde brått og uventet bare 51 år gammel.
Thomas tenker mer på faren i dag enn han gjorde da det skjedde, for på den tiden var Thomas midt i en hektisk skikarriere, og han hadde ikke mulighet til å stanse opp å kjenne på følelsene.
– Kanskje ting raste litt fort av gårde for meg den gangen, med stort apparat rundt meg, stadig nye renn og samlinger og alt som pågikk med landslaget, forklarte han til Her og Nå i et tidligere intervju.
Spesielt vemodig synes Thomas det er at faren aldri får møte barnebarna.
– Ja, absolutt, sånne ting tenker jeg mye på. Og stadig oftere tenker jeg på hvordan han ville løst konkrete problemstillinger jeg står overfor i hverdagen min. Så per i dag er han min aller fremste rådgiver, sa han.
Thomas synes det er vanskelig å håndtere tapet av faren.
– Savnet blir større og større for hver dag, sa han i et åpenhjertig intervju med Her og Nå.
Les også: Edvind (1) ble gitt to prosent sjanse til å overleve
Følelsene for datteren uteble
Synnøve Skarbø er programleder og ryddeekspert.
Denne høsten er hun aktuell med programmet «Synnøve rydder opp» i tillegg til å svinge seg på dansegulvet i «Skal vi danse».
I mars 2012 fikk Synnøve Skarbø og hennes daværende mann Per-Øyvind Skaarnes datteren Lydia.
Det ble ikke helt som Synnøve drømte om. I forordet til Synnøves bok «Synnøves system – Slik ryddet jeg meg lykkelig», skriver Synnøve:
«Akkurat da jeg ikke trodde jeg kunne bli mer fornøyd, fortalte legen at det var ei jente. Det var det jeg hadde ønsket meg mest. Alt gikk min vei. Og selv da jeg ble så pløsen at jeg så vidt klarte å vagge meg ut av døra for å kjøpe en kaffe på hjørnet, gjorde det ingenting, for jeg visste at det jeg hadde ventet på hele livet snart skulle komme. Og så kom hun. Hun lå der, sprell levende i armene mine, mens hun så på meg med de store øynene sine. Og jeg følte ingenting».
Les også: Knuser ammemyte
Synnøve hatet hvert sekund av å gå hjemme, trille på tur og skifte bleier.
Hun fikk psykologhjelp, men den virkelige løsningen kom da hun begynte å organisere hjemmet sitt.
– Jeg gikk hjemme og tenkte at jeg må bare gjøre ett eller annet for det klikker snart for meg. Da begynte jeg å organisere min egen leilighet, begynte å rydde, sortere. Det var ikke det som fikk meg ut av depresjonen, men det var en veldig meditativ måte å koble ut. Kvittet meg med ting. Jeg tenkte at når det er sånn kaos i hodet mitt, så må jeg i hvert fall ha kontroll rundt meg. Det var sånn jeg fant fred.
Da Lydia var rundt ett år, begynte Synnøve å føle seg bedre.
– Jeg tror Lydia var over ett år da jeg tenkte «nå skjønner jeg hva alle snakker om». Nå er jeg der jeg skulle vært fra dag én. Gradvis hadde følelsene for Lydia våknet og en dag tenkte jeg: «Herregud, som jeg elsker denne jenta», og jeg fikk endelig kjenne på lykkerusen alle snakket om, bare at den kom ett år for sent, sa Synnøve i podkasten.
Les også: Åpen for å fikse på puppene etter ammingen
Maks uflaks
Birgit Skarstein ble kjent da hun var med Norges villmarkskonge Lars Monsen på tur i NRK-serien «Ingen grenser» i 2011.
Siden den gang har Birgit gjort seg bemerket både som idrettsutøver og programleder.
Hun er historiens første «Skal vi danse»-deltager i rullestol.
I 2009, da Birgit var 20 år gammel, gikk det fryktelig galt da hun skulle bade fra en molo i Thailand. Uten å sjekke vanndybden hoppet Birgit ut i vannet.
– Jeg hoppet bare rett ut i vannet, og da jeg reiste meg klarte jeg ikke stå ordentlig. Jeg tittet ned og så at beinet var borte fra ankelen og ned. Leggbenet stakk rett ut og blodet fosset. Beinet hang bare og dinglet som en løs hudfold, fortalte hun i et intervju med talkshowverten Fredrik Skavlan.
Har tatt kontroll over tankene
Birgit ble operert 16 ganger. Under den 16. operasjonen skjedde det en feil.
En epidural-sprøyte ble satt feil og med feil dose. Legetabben ble skjebnesvanger for Birgit.
– Jeg fikk epiduralbedøvelse for å ta ben fra hoften ned til ankelen. Etter operasjonen gikk aldri epiduralen bort, så jeg ble lam fra hoften og ned, fortalte Birgit i intervjuet hos «Skavlan» på NRK.
– Sånt skjer kanskje en av én million. Jeg var maks uheldig, har Birgit tidligere uttalt.
Men Birgit er ikke bitter. Med en vilje som er få forunt, kjemper hun daglig for å leve mest mulig normalt og være et godt forbilde.
– Etter en slik skade blir det ekstra viktig å bygge opp det indre. Man kan ikke kontrollere det fysiske, men man kan kontrollere hvordan man oppfører seg og tenker, forklarte Birgit i et intervju med magasinet trd.by.
Les også: (+) Skulle han virkelig forlate meg og barna? Jeg fikk sjokk
Slet med alkoholmisbruk
Fra dag én har P4-profilen Michael Andreassen imponert dommerpanelet i «Skal vi danse».
Han har lenge vært en kjent radiostemme, men de siste årene har han også blitt et kjært ansikt for mange nordmenn.
Profilen har vært åpen om at han har en tøff fortid med tungt alkoholmisbruk. Misbruket varte over mange år, og i 2012 ble det så ille at han kollapset på jobb og havnet på rusakuttmottaket på Aker sykehus i Oslo.
Michael la seg så frivillig inn på rusavenningsklinikken Vangseter.
– Slutten var verst. Det siste året var rusavhengigheten fysisk synlig. Jeg hadde psoriasis over hele kroppen, har Michael sagt til fagbladet Vangseter.
Like før han havnet på Vangseter, var Michael på en ferietur hvor datteren ble syk uten at han merket det og barnevernet ble varslet. En tur han husker lite fra.
Barnevernet ble varslet
– Men da jeg kom til meg selv på rusakuttmottaket, var jeg klar for en endring, sa Michael til samme blad.
Tidligere i år fortalte Michael til Her og Nå at han har slitt med hudsykdommen psoriasis hele livet. Hos Michael var sykdommen så ille at han fikk sydentur på blå resept.
På det verste hadde han røde prikker over hele kroppen, og han måtte gå med hansker på jobb fordi han stadig måtte smøre hendene. Sprekker i huden under føttene førte til store smerter, fortalte i samme intervju.
– Hudlegen vurderte å sette meg på cellegift, for det kan hjelpe. Men da jeg sluttet å drikke alkohol, forsvant mesteparten, sa Michael i intervjuet.
Må leve sunt
Viktigheten av et sunt og godt kosthold har radioverten kjent på kroppen.
– Med en gang jeg sluttet å drikke, var hudsykdommen borte i løpet av fire uker. Nå har jeg veldig lite, og merker jeg at jeg blir litt rød rundt nesen, hjelper det å ta solarium. Men om jeg spiser godteri eller mye fet og usunn mat, blusser det opp igjen. Mitt råd til andre som sliter med psoriasis er å kutte ut alkohol og å bedre kostholdet for å se om det hjelper, forklarte 48-åringen da.
Michael stortrives som rusfri. Siden han ble nykter har han skrevet bok om sitt liv som alkoholiker, og han holder også foredrag om sitt tidligere misbruk.
Les også: (+) Jeg tok med barna og flyttet inn hos ham. Det skulle jeg komme til å angre på
Kom til Norge som krigsflyktning
Nathan «Nate» Kahungu gjorde seg bemerket da han søkte kjærligheten i TV 2s realityprogram «Love Island» i vinter.
I TV-debuten sjarmerte han både deltagere og seere.
I høst har han vist at han også kan sjarmere «Skal vi danse»-publikummet og at han kan danse.
Nate ble født i Kongo og bodde der fram til han var fem år. Familien og han hadde et godt liv i Kongo, men faren var politisk aktiv og ble derfor tvunget til å flykte fra landet.
Faren flyktet til Norge i 1999, og to år senere kom Nate, hans mor og to storesøstre. I et intervju med TV 2 forteller Nate at det ikke bare var enkelt å komme til Norge.
Vanskelig skolestart
– Jeg skal ikke sitte her og synes synd på meg selv, men det er jo ikke alltid lett å være den eneste mørkhudede på skolen. Det var ikke alltid slik at alle ville henge med meg. Og siden jeg kom hit som femåring, så var det problematisk med språket da jeg startet i førsteklasse, fortalte han til TV 2.
I dag er han takknemlig for at foreldrene tok steget og flyttet til Norge.
– Jeg har hatt et bra liv til nå, og jeg føler at familien min tok den riktige beslutningen.Faren til Nate har flyttet tilbake til Kongo og Nate har også en drøm om å returnere en dag.
– Jeg har en drøm om å stifte familie og flytte til Kongo. Jeg vil jo gjerne gi tilbake til fedrelandet, som jeg kaller det, sa Nate i intervjuet med TV 2.
Denne saken ble første gang publisert 22/10 2020, og sist oppdatert 29/10 2020.