vi menn-pikens historie: 2004
Den norske bladkrigen
I 2004 brygget det opp til krig mellom mannebladene i Norge, og siden du leser dette, vet du hvem som gikk seirende ut.

I flere tiår hadde Vi Menn liten eller ingen konkurranse når det gjaldt å kapre norske bladlesende menn. Riktignok var det andre titler som kom og gikk opp igjennom årene, men ingen som kunne konkurrere med salgstallene (og, om man får være så frekk, kvaliteten) til Vi Menn.
Magasinet MANN hadde i og for seg tatt en posisjon som et såkalt livsstilsmagasin for menn, med fokus på stoffområder som Vi Menn ikke skrev om, deriblant mote, populærkultur og helse. Med samme utgiver greide bladene å leve fint ved siden av hverandre.

Onlinemagasinet og Gatebil
Internasjonale utfordrere som Playboy, Slitz, Café, Men’s Health og Basic hadde imidlertid forsøkt seg med norske utgaver på slutten av 1990-tallet, men hadde måttet kaste inn håndkleet en etter en.
På nett fantes det som vi har skrevet om tidligere; en del nettsider som dyrket det sterkt voksende glamourmodellfenomenet, deriblant Onlinemagasinet, og Norges største gatebiltreff – Gatebil – hadde både nettsteder og ga ut enkeltstående magasiner for menn.
Vi Menn regjerte imidlertid mer eller mindre alene i norske bladhyller ved inngangen på 2004.

Ny utfordrer
I juli skulle det imidlertid komme et nytt magasin som for alvor yppet til kamp om bladkjøperne. FHM (For Him Magazine) var Europas mest populære magasin for menn, og hadde slått seg opp på den britiske ladskulturen på 1990-tallet. Med et fokus på lettkledde damer, sport, fest og moro hadde de spredd konseptet sitt over hele verden, og Norge skulle bli det 27. landet som fikk sin egen versjon av bladet.
FHM tok raskt en posisjon som en rølpete lillebror av Vi Menn, der humor og ironi gjennomsyret hele bladet.
Mens Vi Menn hadde fått rendyrket sitt nabojentekonsept Vi Menn-piken, med nye jenter som hver uke kastet klær og hemninger, i tillegg til en årlig kalender og en kåring av forrige års peneste pike, satset FHM på en miks av internasjonale kjendiser fra andre land i FHM-familien, og norske jenter med et visst minimum av minutter i rampelyset. I den første utgaven var det to skuespillere fra den populære TV-serien «Hotel Cæsar» som hadde latt seg overtale til å bli med på en fotoshoot, og senere skulle realitydeltagere, kommende popstjerner, deltagere i missekonkurranser, og ikke minst den nye yrkesgruppen glamourmodellene, pryde forsidene til det nye magasinet.


Mye oppmerksomhet
Konkurransen ble tatt imot med relativt stor ro av Vi Menn. Bladet var rimelig trygge i sitt eget konsept som et seriøst reportasjemagasin der Vi Menn-piken utgjorde en ørliten del av helheten. Konkurransen fikk dessuten mye oppmerksomhet, og all PR er som kjent god PR.
FHM brukte en del energi på å slenge med leppa om «gamlefar» Vi Menn, selv om det er liten tvil om at bladet i høyeste grad var inspirert av og påvirket av bladets over 50 år lange erfaring.
Et godt eksempel ser vi allerede i nummer tre av FHM. Der har bladet sin første internasjonale kjendis på coveret; Anna Nicole Smith, en mangeårig favoritt i Vi Menn. Inne i bladet finner vi en annen gjenganger som var kjent for dem som hadde lest Vi Menn; glamourmodellen Helene Rask. Den gamle metaforen «du kan ikke lære faren din å pule» har vel sjelden passet bedre enn akkurat her.


Norsk på norsk
Vi Menn hadde på dette tidspunkt fullstendig gått vekk fra utenlandske kjendiser. Hver eneste utgave i 2004 hadde (minst) en jente på coveret. Det vil si; Julia, Karina og Jane hadde henholdsvis Brasil, Colombia og Filippinene som fødested, men de var i det minste bosatt i Norge i 2004. Ellers var det jenter med Odda, Horten og Stjørdal på fødselsattesten (faktisk ingen fra Jessheim).
Noen Miss Norway-vinnere var det selvfølgelig, og like selvfølgelig var det at den tidligere nevnte gjengangeren Helene Rask fikk en forside også i 2004. De aller fleste var likevel «vanlige» norske jenter som studerte, jobbet som vektere, hjelpepleiere, bartendere, på bensinstasjon og i dagligvarebutikk. Og noen av dem forsøkte selvfølgelig å gjøre karriere som fotomodeller, pluss at man fikk med en stripper.


Springbrett
De mest populære fikk opptil flere forsider i løpet av disse årene. Vi har nevnt både Aylar og Helene Rask tidligere, og i 2004 skulle jenter som Nan Kathrine Flaten, Beathe Osmo og Anja Dalen dukke opp opptil flere ganger. Beathe på hele to forsider, i tillegg til at alle tre var med på en sexy undertøy-spesial i november. Det nærmeste du har kommet mote i Vi Menn de siste 25 årene.
Mange av dem brukte Vi Menn-bildene som et springbrett for en videre karriere, og de dukket opp i musikkvideoer, i reality-konsepter eller rett og slett med den nye merkelappen glamourmodell.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 34 2021