fant lykken i musikkmiljøet

Stormforelsket Cecilie Leganger: – Jeg har aldri hatt det bedre!

En ny kurs i livet som komponist og pianist har gitt Cecilie Leganger langt mer enn selv en målbevisst tidligere toppidrettsutøver kunne forestille seg.

FORELSKET: – Vi er tvillingsjeler – både musikalsk og på uendelig mange andre områder!
FORELSKET: – Vi er tvillingsjeler – både musikalsk og på uendelig mange andre områder! Foto: Morten Bendiksen
Først publisert Sist oppdatert

Cecilie Leganger (45) og musikkprodusent HP Gundersen (67) giftet seg fredag 24. september, 2021.

– Vi hadde en privat feiring i går sammen med familie og gode venner - og masse musikk, selvfølgelig, sier Leganger til VG.

Her og Nå møtte paret tidligere høsten 2020, da nyheten om forholdet ble kjent:

Cecilie Leganger snakker med en stemme som formelig bobler av glede, en slik som også gjør andre glad.

– Jeg var så utrolig heldig å bli tatt inn som pianist i det fantastiske prosjektet som kaller seg GunderZheng. Til alt overmål ville kvartetten fortolke en av mine komposisjoner. Nå er den kommet ut som singel, forteller Cecilie som ikke kan få skrytt nok av hvor godt hun er blitt mottatt i musikkmiljøet.

Om du spoler tilbake til 1999 vil du se henne heve pokalen etter å ha vunnet håndball-VM på hjemmebane sammen med resten av jentene på landslaget.

Nok en gang ble hun kåret til den beste målvakten under et mesterskap. Av mange regnes hun for verdens beste gjennom tidene.

Motspillerne våget knapt å skyte mot den høye bergensjenta. De visste at hun på sitt kreative vis, som den gangen hun tok en straffe stående på hendene, sannsynligvis ville fange ballen.

Les også: Ektemannen til NRK-profilen bor på andre siden av jorda

<b>MER ENN HÅNDBALL:</b> – Det er viktig for meg å bli tatt seriøst for å være mer enn tidenes beste målvakt innen håndball, sier Cecilie.
MER ENN HÅNDBALL: – Det er viktig for meg å bli tatt seriøst for å være mer enn tidenes beste målvakt innen håndball, sier Cecilie. Foto: Erik Johansen

Spiller piano

At den samme jenta, som utenfor banen ble kjent for å være både sky og snill, flere år senere skulle dukke opp som komponist og pianist kom for mange som en overraskelse.

– Jeg har lært meg å spille piano selv, forteller hun og får det til å høres inviterende enkelt ut.

– Riktig nok kjøpte mine foreldre et piano til oss tre barna i familien, men først i voksen alder ble den nye lidenskapen vekket.

Hun ser mange paralleller mellom idretten og musikken.

<b>MUSIKALSKE TVILLINGSJELER:</b> To lekne musikere i skjønn harmoni. 
MUSIKALSKE TVILLINGSJELER: To lekne musikere i skjønn harmoni.  Foto: Morten Bendiksen

– Som idrettsutøver lærte jeg å søke løsninger. Slik jeg ser det er begrensninger stort sett noe du pålegger deg selv. Jeg har alltid visst at jeg er musikalsk, men å finne ut at jeg også kan komponere – det er utrolig moro!

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Cecilie mener bestemt at du kan få til det du vil nok.

– Spesielt om du elsker det du holder på med, slik jeg gjør med musikken.

Les også: De var et trekløver, så skjedde det utenkelige med Martine

Helt ny hverdag

Veien fra idretten til der hun er som musiker i dag har vært en lang reise.

– Læringskurven har vært bratt. Som idrettsutøver tok jeg ofte på meg en maske, og forstår godt hvorfor jeg ble omtalt som sky. Jeg var ung og fant det vanskelig å være meg selv. Nå er masken borte. Endelig er jeg bare Cecilie.

Med iver i stemmen beskriver hun sin nye hverdag.

<b>NATURLIG:</b> Det falt seg naturlig at disse to bokstavelig talt fant tonen.
NATURLIG: Det falt seg naturlig at disse to bokstavelig talt fant tonen. Foto: Morten Bendiksen

– Spør du meg er ingenting tilfeldig i livet. Det formes av både de gode og dårlige valgene du tar. Med tanke på det – og noe annet fint som har skjedd, skyter hun hemmelighetsfull inn, – har jeg kalt låten som nå slippes, min første egne komposisjon, for «Karma».

Cecilie forteller at hun spiller piano, mens Nora Zheng briljerer med strengene på det kinesiske nasjonalinstrumentet guzheng.

– Ingen har tidligere hørt det instrumentet i vestlig komposisjonstradisjon. Et arrangement av bassgitar og trommer hører også med. Kort og godt har det vært et samarbeid som imponerer og gleder stort, forteller Cecilie før hun ettertenksomt legger til:

– Det er veldig mange av mine følelser i den låten, dyp kjærlighet.

Noen lange minutter blir hun stille, grublende.

– Jeg må tenke litt …

Mens hun fremdeles grubler, fortsetter hun å reflektere over veien dit hun er i dag.

– All erfaring er god erfaring – om du bruker den riktig. Hva hadde vel en vakker solnedgang vært om du ikke visste hvordan det var å kjenne regnet piske mot huden? spør hun filosofisk.

Les også: Skal vi danse-Merete: – Ungene våre sier vi er som fjortiser

<b>SØVÅGEN:</b> Det blir ikke vakrere enn norsk natur og en boblende, forelsket jente.
SØVÅGEN: Det blir ikke vakrere enn norsk natur og en boblende, forelsket jente. Foto: Morten Bendiksen

Setter pris på livet

I dag vet den tidligere verdensmesteren å sette pris på de mange kontrastene livet rommer.

– Jeg vet hva de vil si «å gå på veggen», at dagene kan bli tunge. Nå er jeg også takknemlig for dem. Erfaringene har gjort meg modig nok til å kaste meg inn i musikken.

Da det sto på som verst den gangen ble Cecilie gjenkjent overalt.

– Det ble naturlig å beskytte seg mot mediene og en rekke andre henvendelser.

Hun roser sin mentor og gode venn, Oddvar Bjørnstad, for alltid å ha stått støtt ved hennes side. I dag er begge en del av selskapet «Nye Livskrefter». Der bruker hun sine erfaringer fra idretten kombinert med seks år på legestudiet til å hjelpe andre som trenger ny motivasjon.

– Å bry seg nok om andre er viktig for meg. Det er for eksempel ikke gitt at du på egen hånd kommer deg ut av tunge stunder etter en smell. Jeg synes det er trist at mange unge lever sine sosiale liv gjennom sosiale medier. Det er ofte om å gjøre å presentere seg så perfekt at det ikke har med virkeligheten å gjøre.

Cecilie vet å favne om ethvert gyllent øyeblikk.

– I timevis kan jeg bli sittende utenfor huset mitt på Radøy og ta inn det øynene fanger. Jeg trenger ikke mer enn det, musikken og en håndfull fine mennesker rundt meg.

Med varme i stemmen roser hun igjen kvartetten i Gunder­Zheng.

<b>GUNDERZHENG:</b> Her er Cecilie med sin kvartett, HP Gundersen fra venstre, Nora Zheng og Stein Inge Brækhus.
GUNDERZHENG: Her er Cecilie med sin kvartett, HP Gundersen fra venstre, Nora Zheng og Stein Inge Brækhus. Foto: Privat

– Fortalte jeg hvordan jeg ble en del av den? Det er en morsom historie. Hans Petter Gundersen, en mentor innenfor musikkverdenen, hadde hørt et stykke jeg hadde komponert og skrev til meg: «Jeg visste ikke at du var så musikalsk». Få har vært viktigere for musikklivet i Bergen enn ham, både som låtskriver, produsent og musiker, men ennå visste jeg ikke hvem han var. Jeg tenkte bare «for en hyggelig kar».

En måned senere tok han på nytt kontakt og spurte om han kunne ringe Cecilie i forbindelse med en podkast han hadde startet. Den samtalen ble starten på et fantastisk vennskap, og hun ble invitert inn i flokken hans.

Igjen blir hun sittende taus.

– Jeg grubler fortsatt …

Noe begynner å ta form, men ennå får det uuttalte henge i luften.

– Jeg tror mange musikere er følelsesmennesker, i likhet med meg. Jeg er veldig sensi­tiv til omgivelsene.

Les også: Erlend Elias om sitt nye liv: – Nå vil jeg ha barn

<b>DU OG JEG: </b>– Det er helt spesielt å møte et menneske du har så mye til felles med, er det nye kjæresteparet skjønt enige om.
DU OG JEG: – Det er helt spesielt å møte et menneske du har så mye til felles med, er det nye kjæresteparet skjønt enige om. Foto: Morten Bendiksen

Friere og mer åpen

Hun berømmer musikkmiljøet hun er en del av for å være fritt for «tilgjorthet».

– Det har gjort meg friere og langt mer åpen. Kanskje skyldes det også at jeg er tryggere, mer tro mot meg selv? Jeg har blitt mer nysgjerrig på andre mennesker og våger også å slippe flere inn.

Det har blant annet ført til at hun deltar på neste års «Mesternes mester» med opptak nå i september.

– Det skal bli spennende å møte de andre idrettsutøverne. Det er sterke personligheter som har opplevd mye i sin karriere. Jeg gleder meg til å høre om deres reise i livet. Alle har vi en historie å fortelle. Det skal også bli moro å konkurrere igjen, sier hun lekent.

At Cecilie «elsker livet slik det er i dag», levner hun ingen tvil om. Kan det også skyldes mer enn musikken og en berikende sum av erfaringer?

– I løpet av praten har jeg bestemt meg for å dele at Hans Petter og jeg også er kjærester.

Hun høres litt andpusten ut, avventende. Betroelsen satt langt inne.

– Musikken ga meg muligheten til å bli kjent med denne fine mannen, som er mer opptatt av hva jeg står for rent musikalsk enn merkelappen «verdens beste målvakt». HP, som han blir kalt, møtte meg helt fra starten av med en enorm respekt både som musiker og menneske. Utgangspunktet for at vi ble kjent var at han identifiserte seg med min måte å komponere på. Vi er musikalske tvillingsjeler. Et fenomen som stadig har befestet seg de siste månedene.

<b>ØYIDYLL: </b>Cecilie vet å nyte naturen der hun bor utenfor Bergen.
ØYIDYLL: Cecilie vet å nyte naturen der hun bor utenfor Bergen. Foto: Morten Bendiksen

Å møte et menneske som HP, som det viste seg at hun har mange felles lidenskaper og verdisyn med, har vært helt spesielt.

Les også: De to babyene ble forlatt på trappen til et barnehjem. 43 år senere møtes de igjen

Musikal tvillingsjel

Hans Petter Gundersen (67) er skjønt enig. Han gir oss denne kommentaren:

– Da jeg tilfeldigvis fikk høre en av hennes komposisjoner, ga den meg følelsen av å stå overfor en musikalsk tvillingsjel. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det gjorde meg svært nysgjerrig. Da jeg ringte Cecilie, viste det seg fort at vi også er tvillingsjeler på de fleste andre områder, filosofisk, moralsk og synet på livsverdier. For ikke å glemme vår felles humor, forteller han og utdyper videre:

– Jeg ble rett og slett glad i henne i løpet av samtalen. Hun er et klokt, varmt, ydmykt, intelligent og dypt reflektert menneske. Cecilie er også en musikalsk naturbegavelse, som jeg umiddelbart ønsket å bli kjent med. Dessuten har hun en spillestil og et anslag på pianoet som er perfekt for GunderZheng, understreker HP Gundersen – som er kjent som et geni innenfor musikkverdenen. Alt fra Sondre Lerche til Ane Brun har hatt glede av hans musikalske teft.

Komponist og pianist Cecilie Leganger vet å sette pris på alt det nye som skjer. Nok en gang roser hun både kjæresten og de andre som har tatt henne varmt inn i kvartetten.

– Jeg har aldri hatt det bedre enn nå. Alt i livet har en rytme.