vennskap
De 10 vennskapsvettreglene
Kan du dem?
Å ha venner er noe av det viktigste i livet, og de fleste av oss vil gjøre hva som helst for å beholde de beste av dem. Men det er ikke alltid lett, og noen ganger er det vanskelig å vite hva man skal gjøre. Da er det kjekt å ha noen vennskapsvettregler å holde seg til.
1: Vær deg selv
Dette uttrykket handler ikke om at du må vite hva du vil hele tiden, eller at du må ha en mening om alt. Det handler om å være ærlig om hva du synes og å si meningen din når du har en. Ikke vær med på alt bestevenninnen din sier bare fordi du liker henne, da blir vennskapet skjevt.
Eksempel: Hvis venninnen din synes at Justin Bieber er den søteste i verden, mens du liker Harry Styles best, betyr ikke det at dere ikke kan være bestevenner. Det betyr bare at dere utfyller hverandre.
Klikk deg videre for neste
2: Ikke baksnakk
Vi mennesker snakker om hverandre, det er helt normalt. Men baksnakking dreier seg ofte om hvordan og hvorfor ting blir sagt. Når noen snakker stygt om andre, er det alltid galt. Det spiller ingen rolle om de (eller du) mener den som blir baksnakket fortjener det. Du blir en bedre person med flere og bedre venner om du bestemmer deg for å aldri være med på baksnakking.
Eksempel: Du står i en gruppe der noen begynner å baksnakke. Hvis du tør, er det beste å si ifra at du ikke liker baksnakkingen eller forsvare den som blir snakket om, men det er ikke alltid så lett. Da kan du velge å unnskylde deg og gå din vei. Ikke stå der uten å si noe, de andre vil tolke det som at du er enig i det som blir sagt.
Klikk deg videre for neste
3: Framsnakking
Har du hørt om framsnakking? Det er så enkelt som å snakke pent om folk. Vi gjør det altfor lite, selv om vi tenker fine ting hele tiden. Gi gjerne komplimenter direkte til en person, men gjør det også til andre når han eller hun ikke er der. En person som framsnakker venner og andre er en bra person, og det oppfatter folk.
Eksempel: Du står sammen med vennene dine og den nye jenta i klassen kommer inn i skolegården. Si helt uoppfordret noe fint om henne, som «Der er den nye jenta, har dere sett hvor flink hun er til å tegne?» eller «Å, hun var skikkelig fin på håret i dag.»
Klikk deg videre for neste
4: Forsvar vennene dine
Vis at du alltid er på lag med alle vennene dine, ikke bare bestevennen din. Hvis noen er slem mot en du ser på som din venn, forsvar dem, uansett. Det er nemlig ikke alltid man klarer å forsvare seg selv, og da er en venn gull verdt.
Eksempel: Noen har lagt igjen en frekk kommentar til en venn av deg på Julia, Facebook eller lignende. Skriv en kommentar der du sier imot og sier at slik oppfører man seg ikke. Unngå å skrive noe stygt tilbake, det blir det bare krangling av.
Klikk deg videre for neste
5: Pass på vennene dine
Har du mistanke om at en venn ikke har det bra? Selv om han eller hun ikke har sagt noe, betyr ikke det at du må late som ingenting. Du trenger ikke spørre hva som er galt, men du kan la personen få vite at du er der for dem. Hvis du tror at det er så alvorlig at han eller hun trenger hjelp av voksne, gå til en voksen du stoler på med det samme og spør om råd.
Eksempel: En venninne har vært nedfor og trukket seg unna i det siste, og du vet ikke hvorfor. Vær ekstra oppmerksom og snill uten å mase. Snakk med henne eller skriv et brev og si at du ser at hun er lei seg. Du trenger ikke en gang å spørre hvorfor, men minn henne på at du er en venn hun kan prate med hvis hun vil, eller bare være sammen med og le litt.
Klikk deg videre for neste
6: Prat og si unnskyld
Det er dumt at det av og til er så vanskelig å snakke om følelser, for å snakke er som oftest den beste løsningen på det meste. Ikke minst å si unnskyld etter at man har kranglet, uansett hvem som hadde rett. Det fine er at jo mer man øver, desto lettere blir det å snakke, så gjør det!
Eksempel: Du har fått en ny venn, og de gamle vennene dine er skeptiske. Problemet er at de gamle vennene dine kan være såret og tenke at du har byttet dem ut for noen mer spennende, mens du egentlig bare vil være venner med alle. Snakk med de gamle vennene dine, og forklar at du fremdeles liker dem kjempegodt, men at det ikke betyr at du ikke kan like noen andre. Kanskje avviser de deg, og kanskje blir samtalen vanskelig, men det kommer til å gjøre ting bedre etterpå likevel. Garantert!
Klikk deg videre for neste
7: Sett deg selv i hennes sko
Krangling er fælt, og når man kjenner hverandre godt er det ekstra fort gjort å si ting som virkelig sårer. Trikset som sørger for at krangler ikke ødelegger vennskap er å sette seg selv i den andres sko. Hvis ting var omvendt, hvis det var hun som hadde sagt det du sa og andre veien, hva ville du følt da?
Eksempel: Du småkrangler med en venninne på telefonen, og så legger hun plutselig på uten forvarsel. Du blir lei deg og sint, og tenker at det var veldig dårlig oppførsel. Men hva var det egentlig som ble sagt like før hun la på? Var det noe du sa hun kunne misforstått eller som såret mer enn du mente? Tenk deg at hun sa det samme til deg, hva ville du tenkt? Kanskje trenger dere begge å si unnskyld?
Klikk deg videre for neste
8: Forsiktig med kjærester og forelskelse
Det er nok smartest å holde seg langt unna venners kjærester, ekskjærester og nåværende og tidligere forelskelser. Men det visste du allerede. Problemet er at det ikke alltid er så enkelt. Noen ganger blir man forelsket i feil person, og så virker det som er smartest plutselig ikke så smart likevel.
En gyllen regel: Blir du forelsket i kjæresten eller noen hun allerede er veldig forelsket i: Lid i stillhet. Du risikerer å ødelegge vennskapet. Forelskelsen din går over. Hvis han flørter med deg, ikke flørt tilbake.
Hvis det er en ekskjæreste eller noen du ikke vet om hun fremdeles er forelsket i: Snakk med henne. Vær ærlig, si at du liker ham, men at hun er viktigere for deg. Ofte vil hun si at det er greit.
Klikk deg videre for neste
9: BFF?
Vennskap kommer og går. Og det er slett ikke sikkert at bestevennen din i dag kommer til å være det resten av livet, eller en gang ut neste skoleår. Det er fordi at på din alder forandrer folk seg mye, det skal være slik. Men vennskap trenger ikke å vare livet ut for å være verdt noe. Hvis du og en venn glir fra hverandre, betyr ikke det nødvendigvis at noen har sviktet eller tror de er bedre enn den andre. Ta vare på det du har i dag, men husk at verden ikke går under om noe forandrer seg.
Eksempel: Du og venninnen din siden førsteklasse har begynt å få forskjellige interesser og nye venner på hver deres kant. Begge blir av og til litt såret, og dere krangler mer enn før. Må dere bli uvenner og fiender? Nei. Bli enige om at nye venner og interesser er fint for dere begge, og få fram at du gjerne vil ha henne som venn selv om dere ikke lenger er som erteris.
Klikk deg videre for neste
10: Aksepter hverandre
Ja, man skal kunne stole på hverandre. Venner skal være lojale, venner skal forsvare hverandre, vennskap skal være fint, ikke noe som gjør en trist. Men det er lov å være menneskelig, og mennesker gjør feil. Noen ganger store feil. Da må man angre, lære og tilgi. Vanskelig, men helt nødvendig i et vennskap. Hvis en venn svikter deg gang på gang, uten å lære, passer dere kanskje ikke som venner. Men noen feilskjær innimellom er en del av pakken. Aksepter det.
Eksempel: En venninne er ekstra snill med deg for tiden og vil være mye sammen med deg, og så får du vite at hun har sagt noe stygt om deg til noen andre. At hun er ekstra snill betyr sannsynligvis at hun angrer. Snakk med henne eller skriv et brev, uten å være for sint. Hvis hun forklarer, sier unnskyld og mener det, tilgi henne. Vennskap er viktigere enn hva noen gjør i et svakt øyeblikk.