moro
Smilefjesene er 30 år i år!
Du bruker de sikkert daglig, men visste du at det er 30 år siden det første smilefjeset ble oppfunnet?
Hver dag sender de fleste av oss opp til flere meldinger med mobilen, og i de fleste av disse slenger vi alltid med en :), en ;), en :P eller kanskje til og med en :0. Vi kaller dem smileys, og vi forventer at mottakeren vet hva de forskjellige sammensetningene av tegnene betyr.
Og det er ikke så rart at de fleste kjenner til disse kodene laget av små tegn og enkeltbokstaver, for de har vært i bruk en god stund. Faktisk så hadde smilefjesene (eller emoticons eller smileys om du vil) bursdag 19. september i år. Hele 30 år kunne de feire!
Smileys-oversikt:
:) :-) :( :D :-| ;-) :-! :-& :P :-/ :-# :'-) :'-( :-} B-) :-* =^..^= o:-) (:)-) 8:-) d:-) -Q :-O :*) |-O (-: :-[ :-{} :-{) @:-) :-@ :-e |-I O-) * :-? :-9 :-x :-a C=:-) `:-) -:-( :-# @->--- |
Smile Smilefjes med nese Lei seg/furte-fjes Leende smiley Ler ikke/Kjeder seg Blunker Fot i munnen Krøll på tunga Geiper Forvirret/Perpleks Har sagt noe som en ikke skulle ha sagt Gledeståre Gråter/Lei seg Flau Har på briller Kyss! Katt Engel Kjører bil Sløyfe i håret Har på caps Forvirret Overrasket Klovner i vei! /Full Gjesp! Keivhendt Vampyr Har på leppestift Har bart Har på turban Skriker! Skuffet Sover Dykker Har på nisselue Røyker pipe Slikke seg rundt leppene My lips are sealed Tunga på nesa Kokk Har barbert det ene øyebrynet "Skikkelige punkere smiler ikke" Med regulering Hjerte Rose |
På neste side kan du lese mer om hvordan Smileys ble oppfunnet.
Dette er Scott E. Fahlman, mannen som skrev den aller første smileyen på nettet 19. september 1982. Siden den gang har smileyene utviklet seg til å kunne beskrive de fleste følelser, sinnstilstander og andre saker og ting.
Se første smileyene ble brukt på nettet, men i dag brukse de minst like hyppig i tekstmeldinger på mobil, i chatter, på lesebrett osv.
Smarte små tegn
Vi tenker på disse små tegnene som en naturlig måte å uttrykke seg på, men de er faktisk ganske viktige for at den som mottar din beskjed skal forstå den rett. Når man snakker med noen ansikt til ansikt, er det lett å forstå om den man snakker med mener noe ironisk, er trist, eller kanskje litt irritert. I en skrevet melding kan vi ikke oppfatte disse tingene. Derfor er det genialt å kunne slenge på et smilefjes, så man vet at mottakeren forstår beskjeden slik man har ment den.
Denne saken ble første gang publisert 22/10 2012, og sist oppdatert 02/05 2017.