Baking i helgen
Tre gode ting å bake i helgen
Helgen er til for å kna!
Jeg digger å bake. Noen ganger setter jeg bare i gang uten noen plan. Finner fram mel, olje, nøtter, kanskje noen soltørkede tomater - og hvorfor ikke noe hvitløk? - og klæsjer det sammen. Og vet du hva? Omtrent like planløst tror jeg focacciaen oppsto.
Focaccia kan gjøres enkelt
For det er omtrent slik man lager focaccia. Superbakeren Morten Schakenda har en litt mer avansert oppskrift. Han oppfordrer deg til å la deigen heve i minst tre timer - helst natten over.
I andre oppskrifter er prosessen langt enklere. Akkurat hvor mye tid og arbeid du vil legge i dette fantastiske brødet velger du selv. Men, jeg vil tro at du synes du har vært kjempeflink samme hva.
For hva er lykke? Jo; litt fersk parmesan, god olivenolje, en moden tomat, litt havsalt og ferskt brød. Og et glass vin, eller to.
(Fritt etter baksiden på boken "Det gode liv" skrevet av pseudonymet Kimmeridge).
En fabelaktig loff
Et annet brød man ikke må la det gå for lenge mellom hver gang man baker er den fabelaktige loffen som heter brioche.
Det er ikke noe væske i deigen. Smøret og egg gjør jobben med å binde melet sammen. Resultatet er en super loff du enten kan spise som den er eller (og det blir knallgodt) er å riste eller steke brødet i stekepanna og så servere det med litt salat og blåskjell, røyket laks, eller (om du er i det humøret) noen skiver gåselever (foie gras).
Full huset med duften av krydderbrød
En annen av mine favoritting å bake er krydderbrød. Lukten som fyller huset når krydderbrødet er i ovnen gjør meg sikker på at jeg i alle fall har gjort noe riktig her i livet.
Oppskriftene finner du nedenfor. God bakst!
Les også:
Slik lager du perfekte brownies
Kakaoen blir best på denne måten
- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette