FERSK FISK:

Slik sjekker du kvaliteten

Her viser fiskehandler Kjetil Holen deg hvordan fersk fisk skal se ut.

Først publisert Sist oppdatert

Du kan skrive ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.

Kjennetegn på hel, fersk fisk:

  • Den skal være blank og glansfull i skinnet.
  • Øynene skal være klare, blanke og utstående.
  • Den skal være fast og forholdsvis stiv.
  • Gjellene skal ha en klar rødfarge og ha tydelig markerte stråler som går utover.

Kjennetegn på fileter:

  • Fiskekjøttet skal være blankt og fint.
  • Kjøttet skal være fast og ikke spaltet. Hyse er naturlig litt løs i kjøttet, så en hysefilet kan ha god kvalitet selv om den ser litt løs ut.
  • Fiskefileten skal ikke ha bloduttredelser.
  • Fisken skal lukte friskt og av sjø. Noen fiskeslag, som rødspette, steinbit, makrell og sild, har en litt mer karakteristisk lukt også som helt fersk.