FERSK FISK:
Slik sjekker du kvaliteten
Her viser fiskehandler Kjetil Holen deg hvordan fersk fisk skal se ut.
Du kan skrive ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.
Kjennetegn på hel, fersk fisk:
- Den skal være blank og glansfull i skinnet.
- Øynene skal være klare, blanke og utstående.
- Den skal være fast og forholdsvis stiv.
- Gjellene skal ha en klar rødfarge og ha tydelig markerte stråler som går utover.

Kjennetegn på fileter:
- Fiskekjøttet skal være blankt og fint.
- Kjøttet skal være fast og ikke spaltet. Hyse er naturlig litt løs i kjøttet, så en hysefilet kan ha god kvalitet selv om den ser litt løs ut.
- Fiskefileten skal ikke ha bloduttredelser.
- Fisken skal lukte friskt og av sjø. Noen fiskeslag, som rødspette, steinbit, makrell og sild, har en litt mer karakteristisk lukt også som helt fersk.
