Beskjæring av bærbusker
På tide å kutte i busken
Begynn med de eldste greinene.
De færreste har vel begynt å tenkte på hagesesongen ennå, men allerede nå er det noe som må gjøres i hagen.
I mars er det på tide å beskjære bærbuskene.
Mange har fremdeles mye snø i hagen, så eventuelt får du ta på støvler og vasse ut i snøen med hagesaken.
Se hvordan gartner Inger Hilmersen gjør det i videoen.
1. Start med de eldste grenene.

En av de viktigste grunnene til å beskjære er å slippe til luft og lys. Da blir busken mer produktiv og mindre utsatt for sykdom. Ved å tynne ut blant de eldste grenene får du en jevn vekst. Fjern også døde, skadede eller syke grener, og de som ligger langs bakken. Skjær av grenene så nær bakken du kan med et rent snitt.
Stopp opp og se på buskens grenarkitektur fra flere vinkler. Da er det lettere å se hvordan du skal skjære.
2. Kryssende grener.
Skjær vekk kryssende grener og grener som vokser innover. Det kan også være lurt å fjerne de tynneste årsskuddene hvis det er tett. Pass på å skjære så langt ned som mulig slik at vi ender opp med grener i rette lengder fra bakken og opp.

Les også: