Hvor ledende er egentlig Norge på elbil i verden?
Vi har blitt en nesten ubetydelig aktør i det store bildet.

OSLO (Side3): På et foredrag i regi av OFV tirsdag, var flere eksperter fra utlandet samlet for å se på elbilsatsingen i verden.
Det interessante med disse foredragene var hvordan de satte i perspektiv hvordan nordmenn ser på elbilsatsingen her i landet.
I Norge liker vi å se på pioneerarbeid som noe som har vært helt avgjørende, og at vi kanskje er verdens viktigste land for elbiler. Ingen andre land har satset på elbiler som oss - og at det norske markedet gjør at de store bilprodusentene kan satse på ting de ellers ikke hadde hatt mulighet til.
Dette er historisk sett ikke så langt unna sannheten: Det er ingen land i verden som i dag kan vise til at rundt 25 prosent av nye biler som registreres er elbiler.
Les også: Av Norges 20 mest solgte biler i 2017, har 17 elmotor

Resten av verden har kommet etter
Men Nic Lutsey fra ICCT (International Council for Clean Transportation) og Robert Earley fra Motion Eco satte den internasjonale utviklingen på elbiler på kartet.
For selv om Norge har en høy andel elbiler, er vi isolert sett et nærmest ubetydelig bilmarked. Og nå kommer noen store land etter.

I løpet av årets 11 første måneder er det i Norge registrert 36.429 elbiler. Til sammenligning ble det bare i juni i år registrert rundt 45.000 elbiler i Kina. Det forventes at tallene mot slutten av året vil kunne bevege seg opp mot 60.000 på én enkelt måned.
På hele verdensmarkedet vil det bli registrert nærme seg én million nye elbiler i 2017.
Avhengig av rekkevidde på elbilene, tror analytikerne at elbiler ikke lenger vil være avhengig av subsidier en gang mellom 2021 og 2025.

Les også: Eksperter spår vanvittig elbil-vekst, men advarer samtidig mot konsekvensene
Ifølge Robert Early er årsaken til den eksplosjonsartede veksten i det kinesiske bilmarket de siste årene en konsekvens av en rekke forskjellige tiltak. Én ting er et kinesisk valg om at dette skal satses på, noe industrien følger. Men en annen ting har vært at man i fjor brukte rundt 60 milliarder kroner på rene subsidier av elbiler.
For å sette det beløpet i perspektiv, er det utsalgsprisen til rundt 210.000 toppspekkede Nissan Leaf av den nye generasjonen.
Les også: Nye Nissan Leaf vil koste 284.000 kroner i Norge

Et annet ikke helt ubetydelig element som gjør at mange kaster seg over elbiler, er at myndighetene har lagt ned begrensninger på hvor mange nye biler som kan registreres hver måned - og det tallet er mye mindre enn etterspørselen. De som kjøper elbil møter derimot ikke disse begrensningene.
USA begynner å bli store
Og selv om elbilsalget i USA kun utgjør omtrent én prosent av totalmarkedet, begynner også totalvolumene i USA å bli betydelig. Salget i 2017 er rundt 50 prosent høyere enn i 2016.
Det rene elbilsalget i USA ligger nå på rundt 9000 biler i måneden - omtrent tre ganger så mye som i Norge.
Årsaken til at det amerikanske salget tar seg opp er en kombinasjon av flere faktorer, ikke minst at spesielt California har satt seg betydelig strengere krav enn USA generelt på utslippskrav, og har fått med seg en håndfull stater på å følge det strengere regelverket.

Drivstoff-slukere driver frem utvikling av elbiler
Men Nic Lutsey understreket i sitt foredrag at det paradoksalt nok er salg av store, tunge, kraftige biler med ineffektive motorer som langt på vei er en driver for utviklingen av elbiler i USA.
Årsaken er at det nasjonale regelverket for utslipp fra biler, CAFE (Corporate Average Fuel Economy), setter en øvre grense for gjennomsnittsforbruket til en hel bilprodusent.
Hvis for eksempel GM ønsker å selge mange Chevrolet Camaro, Corvette og Suburban med enorme V8-motorer, så må de også satse på utvikling og salg av elbiler for å få ned gjennomsnittstallene.
Dette er en medvirkende årsak til at GM utviklet sin elbil Bolt, som i Norge blir solgt under navnet Opel Ampera-e.
Les også: Test: Opel Ampera-e på langtur