SAMTALE I NATTEN

Utad var jeg en god mamma til et handikappet barn. Ingen kunne få vite sannheten

Utad var Ca­mil­la (48) en sam­vit­tig­hets­full mam­ma til et sterkt han­di­kap­pet barn. – Jeg holdt for­tvi­lel­sen skjult og døy­vet fø­lel­se­ne med sta­dig fle­re pil­ler, for­tel­ler hun.

Pluss ikon
SAMTALE I NATTEN: Illustrasjonsfoto.
SAMTALE I NATTEN: Illustrasjonsfoto. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Da jeg ble gravid for 15 år siden, jublet  Nils og jeg. Endelig skulle vi bli foreldre, åpner Camilla sin historie.

– Etter et veldig krevende svangerskap fikk jeg en liten gutt ved hjelp av keisersnitt, men han skrek ikke, og han ble straks fjernet fra oss.

I stedet var det den nybakte moren som skrek.

– Nils la armene rundt meg. For å dempe skriket mitt, bet jeg tennene fast i overarmen hans.

Camilla forteller at uvissheten var verst av alt. Det pene ansiktet hennes har en levende mimikk. Også de brune øynene beskriver følelsene hennes godt. Hun er åpen og ærlig, men ønsker ikke å gå noe nærmere inn på sønnens diagnose.

– Jeg vil dele hvor ut­ford­ren­de det kan være å få et barn som er al­vor­lig han­di­kap­pet. Det­te er min histo­rie. For­tel­lin­gen hand­ler ikke om vår sønn Nicos ut­ford­rin­ger, men om våre, med å ak­sep­te­re ham for den han er, sier hun.

Ul­tra­lyd­bil­de­ne de had­de tatt un­der svan­ger­ska­pet had­de ikke vist noe som skul­le gi grunn til bekymring. Men nå kon­klu­der­te le­ge­ne med å gi søn­nen hen­nes en dia­gno­se som de sa at han selv tro­lig ald­ri ville bli be­visst.

– For oss var det en dår­lig trøst. Jeg be­trak­tet den skjøn­ne ba­by­en vår og lur­te på hvor­dan li­vet vi­de­re skul­le bli.

Pil­le­hel­ve­te

Da de en­de­lig kom hjem med ba­by­en, slet folk med å gra­tu­le­re dem.

– På tril­le­tur var det en­kel­te vi møt­te som snud­de ryg­gen til oss. Jeg prøv­de å for­stå dem, men det så­ret fælt.

Ca­mil­la ble hjem­me­væ­ren­de med søn­nen.

– Å ha et sterkt han­di­kap­pet barn be­tyr at du ikke bare er der for ham som en van­lig for­el­der. Han treng­te til­syn og hjelp døg­net rundt. Det tok både tid og tål­mo­dig­het å tolke sig­na­le­ne hans og tilretteleg­ge best mu­lig.

Hun gikk på mer enn én smell.

– Jeg ble de­pri­mert og fikk be­ro­li­gen­de pil­ler av le­gen min. Det hjalp in­gen­ting. Jeg slet med å sove om nat­ten, og le­gen ga meg so­ve­pil­ler. I star­ten hjalp det.

Man­ge og tun­ge løft ga henne rygg­vondt.

– Le­gen skrev ut ster­ke mus­kel­­av­slap­pen­de. Et­ter hvert ble jeg pil­le­av­hen­gig. Jeg klar­te meg ikke uten den dag­li­ge og natt­li­ge ru­sen – skre­vet ut på re­sept.

– Var Nils klar over det­te?

– Nei, hans flukt ble å jobbe døg­net rundt. Han reis­te sta­dig mer og vi glem­te å «se hver­and­re».

– Tok in­gen av dere opp pro­ble­me­ne?

Hun ris­ter på ho­det.

– På den ti­den lev­de vi som ro­bo­ter. Beg­ge prøv­de å yte sitt beste, men vi var en­som­me og for­tvil­te på hver vår kant. Vi strev­de med den om­stil­lin­gen det er å få et han­di­kap­pet barn.

– Fikk dere til­bud om pro­fe­sjo­nell hjelp?

– Vi var inn­om en psy­ko­log, men fikk bare høre det sam­me som vi fikk høre fra man­ge and­re også, at «dere tak­ler det im­po­ne­ren­de». Som de kon­kur­ran­se­drev­ne men­nes­ke­ne vi er, lik­te vi også å tro at det var sant. Inn­ven­dig var jeg imid­ler­tid en ner­ve­bunt. Jeg ru­set meg skam­fullt i smug.

Ner­ve­bunt

Hun for­tel­ler at pil­le­ne roet fø­lel­ses­ka­oset inni henne.

– Fun­ger­te du som om­sorgs­per­son?

Camilla skjærer en grimase.

– Uff, det der er frem­de­les sårt alt­så, suk­ker hun brydd.

– Til mitt sto­re hell skjed­de det in­gen ulyk­ker, men som jeg skam­met meg!

– Mer­ket ikke Nils at du for­and­ret deg?

– Det gjor­de vi jo beg­ge, slår hun en­kelt fast.

– Hva med fa­mi­lie og ven­ner? El­ler and­re som tok seg av Nico?

– Jeg tror alle var redd for å bry seg. Folk flest syn­tes synd på oss og tenk­te at det var «nor­malt»at vi for­and­ret oss.

Ca­mil­la hver­ken be­trod­de seg til noen el­ler opp­søk­te yt­ter­li­ge­re pro­fe­sjo­nell hjelp.

– Hel­dig­vis var dag­li­ge klem­mer og kos nok for å hen­te frem smi­let hos Nico, sier hun varmt.

Les også (+) – Han var utro mot alle andre enn meg

Takk­nem­li­ge

– Som jeg els­ker den gut­ten! Han både var og er en vel­sig­net glad gutt. Hel­ler ikke ope­ra­sjo­ne­ne han har vært igjen­nom, ser ut til å ha pla­get ham, mens Nils og jeg holdt på å gå i opp­løs­ning av be­kym­ring og for­tvi­lel­se.

Da Nico fyl­te seks år, had­de hun og man­nen knapt delt seng si­den gut­ten ble født.

– Ven­de­punk­tet kom først på Nicos seks­års­dag. Vi be­trak­tet den gla­de gut­ten vår og så på hver­and­re med et ta­len­de blikk. Hvor­for del­te ikke vi hans lyk­ke?

Den kvel­den pra­ten de ut om ab­so­lutt alt.

– Nils la ar­me­ne rundt meg og sa: «Det­te skal vi kla­re sam­men, Ca­mil­la, det lo­ver jeg!»

Og det har de gjort.

– Jeg har ikke len­ger be­hov for noen falsk rus frem­brakt av pil­ler, smi­ler hun.

– I dag vet jeg å verd­set­te hva li­vet har gitt meg! Som det at jeg har ver­dens beste ek­te­mann og en sjarmør av en ten­årings­gutt, som frem­de­les els­ker å være sam­men med oss. En gle­de jeg nep­pe tror alle ten­årings­for­eld­re ny­ter dag­lig, sier Ca­mil­la.

– Det ble en lang læ­re­pro­sess, men vi har for lengst lært oss å være takk­nem­li­ge for vår sønn og for hver­and­re, slår hun fast.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "Samtale i natten" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.