LESERNE FORTELLER

Jeg var alltid misunnelig på den pene venninnen min som hadde stort hus og rik mann. Så kom sannheten frem

Det er gru­somt at tris­te ting må til, før du selv for­står hva du har.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

En sta­tis­tikk for­tel­ler at fle­re enn halv­par­ten av oss ikke fø­ler oss bra nok. Mis­nøy­en hand­ler om kropp, stil­ling, lønn, ma­te­ri­el­le ting og bo­for­hold.

Vi men­nes­ker er så utro­lig flin­ke til å skje­le til hvor­dan and­re er el­ler har det, og ofte gjør sam­men­lig­nin­gen oss selv­kri­tis­ke og de­struk­ti­ve. Det er ikke bra all­tid å leng­te et­ter å ha et an­net liv. Min his­to­rie hand­ler om å være kro­nisk mis­for­nøyd gjen­nom man­ge år.

Det be­gyn­te da jeg var ten­åring. Min ven­nin­ne var pe­ne­re enn meg, og det gjor­de henne mer at­trak­tiv som kjæ­res­te­. Hun var så vak­ker at jeg ikke klar­te å tro at noen ville kun­ne for­els­ke seg i meg. Egent­lig ville jeg bare være henne.

Jeg hus­ker sja­lu­si­en og for­tvi­lel­sen som tok gro­bunn i meg mot slut­ten av ti­den på ung­doms­sko­len. Ben­te var slank, had­de langt lyst hår og net­te og klas­sis­ke trekk. Selv var jeg mørk, litt gro­ve­re bygd og had­de en alt­for stor nese.

Hvor man­ge ti­mer jeg sto for­an spei­let for å snakke meg selv ned, er umu­lig å si, men det var sik­kert hund­re­vis i åre­ne jeg fort­sat­te å bo hjem­me hos for­eld­re­ne mine.

Dårlig selvtillit

«Jeg er så stygg», sa jeg til meg selv, og drøm­te om å kom­me meg til en plas­tisk kir­urg som kun­ne slipe ne­sen min mindre.

Jeg fort­sat­te å se på Ben­te og føl­te mis­un­nel­sen skyl­le gjen­nom krop­pen hver gang. Sam­ti­dig var jeg vel­dig glad i henne.

En gang var jeg vel­dig for­els­ket i en gutt, og på en fest kom han og jeg i prat. Det gjor­de meg glad. Men da han en uke et­ter ba meg med på kino, viss­te jeg hvor­for han ba meg.

Han øns­ket egent­lig å kom­me i kon­takt med bes­te­venn­in­nen min. Det var henne han egent­lig ville være sam­men med. Det ga fart til tan­ke­ne mine at en tred­je ven­nin­ne for­tal­te meg det jeg «viss­te»; han had­de vært for­els­ket i Ben­te.

Så jeg tak­ket nei og kon­­klu­der­te meg at jeg ald­ri ville kun­ne få en kjæ­res­te for­di alle gut­ter hel­ler ville ha ven­nin­nen min. Jeg holdt for­els­kel­se­ne mine for meg selv i fle­re år.

Jeg tor­de ikke tro at en jeg lik­te også kun­ne like meg. Det jeg så i spei­let, var ikke vak­kert – det var håp­løst.

«Kjæ­re deg, du er så fin. Du har et ny­de­lig smil og et godt vesen», hus­ker jeg at mo­ren min sa en gang jeg del­te med henne hva jeg tenk­te om meg selv. Slik jeg så det, var det bare en mors ukri­tis­ke trøst.

Mens jeg gikk det siste året på vi­de­re­gå­en­de sko­le fikk jeg like­vel en kjæ­res­te, min før­s­te. Han var ikke vel­dig flott å se på, han var nok­så gjen­nom­snitt­lig.

Ben­te så ikke på ham som in­ter­es­sant, og han må ha tenkt at hun var langt uten­for hans rek­ke­vid­de, for han var strå­len­de for­nøyd med meg. Jeg føl­te vir­ke­lig at han bryd­de seg om meg.

Det ble mitt sy­ke­li­ge be­hov for å sam­men­lig­ne som øde­la det fine vi had­de. Da Ben­te fikk en kjæ­res­te som var mye kjek­kere, mer sjar­me­ren­de og had­de mer pen­ger, ble ikke min ut­valg­te bra nok for meg.

Han falt igjen­nom, på et vis. Så jeg gjor­de det slutt, og han ble opp­rik­tig lei seg.

Les også (+): Det er 20 år siden jeg så barnet mitt på fødestuen. Jeg glemmer henne aldri

Jeg ble aldri fornøyd

Jeg skal hoppe langt frem­over i li­vet mitt når jeg for­tel­ler res­ten. Kort for­talt fort­sat­te jeg å sam­men­lig­ne meg, ikke bare med Ben­te, men med de fles­te rundt meg.

Da jeg en­de­lig fant en mann og ble sam­bo­er med ham, pla­get det meg at vi ikke had­de råd til å kjøpe et like flott og nytt hus som et ven­ne­par, el­ler et like bra rek­ke­hus som noen and­re vi kjen­te.

At det enes­te al­ter­na­ti­vet var et gam­melt rek­ke­hus, som vi måt­te pusse opp som et lang­tids­pro­sjekt, var noe jeg skam­met meg over. Det rare var at man­nen jeg var sam­men med, var så for­nøyd og op­ti­mis­tisk. Han var stolt over at vi eide vårt eget og ut­tryk­te det.

«Tenk, det­te er vårt!», sa han.

Jeg drep­te den gle­den ved å si at det ikke var så mye å være glad for. «Se på Bente og Henrik, hva de har», var min kom­men­tar.

Min sam­men­lig­ning ble en slags syk­dom som ald­ri tok slutt og skjøt fart i alle ret­nin­ger. Jeg kun­ne ikke få det bra nok fort, og vi lån­te pen­ger av mine svi­ger­for­eld­re.

Da rek­ke­hu­set var blitt slik vi tenk­te, var det li­ke­vel ikke bra nok, og vi solg­te og kjøp­te et ny­ere i et fi­ne­re bo­lig­om­rå­de. Det sam­me skjed­de der. «Kan vi ikke bare slå oss til ro og nyte det vi har», spur­te han som ble ek­te­man­nen min.

Vi fikk et barn og selv om jeg had­de «alt» i kraft av en snill og god mann, en ny­de­lig baby og et funk­sjo­nelt og ok hjem, var jeg mis­for­nøyd.

Det gikk også på krop­pen min. Ne­sen ga jeg på et vis opp for­di den ikke lot seg end­re. Ki­lo­ene som had­de lagt seg rundt ma­gen et­ter fød­se­len, var noe jeg kun­ne gjø­re noe med.

Jeg så bil­der av kvin­ner som ak­ku­rat had­de født, og tenk­te at jeg ville bli like flott, så jeg be­gyn­te å trene. Ikke bare litt, men hver dag, noen gan­ger to gan­ger i løpet av en dag. Det ble ma­nisk og gjor­de at jeg ikke sat­te meg ned for å slap­pe av.

Var jeg lyk­ke­lig el­ler glad i så mye som ett mi­nutt? Jeg skam­mer meg over å si at det var jeg ikke, for hele ti­den strev­de jeg et­ter å ha el­ler få mer, noe bedre enn jeg had­de. Når jeg var sam­men med Ben­te og hen­nes mann, føl­te jeg at vi falt igjen­nom på alle måter.

Jeg var ikke så flott som henne, man­nen min var på in­gen måte så ver­dens­vant som hen­nes, hjem­met vårt var en skygge av de­res.

Vi had­de ikke de sam­me, fan­tas­tis­ke his­to­ri­e­ne å for­tel­le fra fine fe­ri­er for­di vi bruk­te alle pen­ge­ne på oppussing. Våre job­ber var halv­par­ten så godt be­tal­te som de job­be­ne de had­de, og mannen til Bente hadde arvet masse penger.

Det er gru­somt at tris­te ting må til, før du selv for­står hva du har. Man­nen til Ben­te ble tatt for svin­del, og det vis­te seg dess­uten at han had­de hatt et forhold til en annen kvinne. Hun var knust.

Les også (+): Jeg må glemme ham. Jeg er jo gift!

Var jeg den heldige?

«Du er så hel­dig, Sil­je, for du har en så fan­tas­tisk snill og om­tenk­som mann. Ta vare på ham og det dere har sam­men», sa hun.

Det gjor­de et vold­somt inn­trykk på meg at hun sa det, og i man­ge uker et­ter­på gikk jeg og tenk­te på inn­hol­det i den­ne ut­ta­lel­sen. Hel­dig – jeg? I nes­ten 20 år had­de jeg trodd at hun var den hel­dig­ste av oss.

Kort tid et­ter brud­det ble hun vel­dig syk, og jeg fikk enda en på­min­nel­se om hvor vik­tig det er å set­te pris på det man har.

«Vet du, jeg har all­tid vært mis­un­ne­lig på deg for­di du har vært den pene og vel­lyk­ke­de», sa jeg til henne en dag vi satt og snak­ket sam­men.

«Det har du ikke hatt grunn til, for det har vært mye grums i min til­væ­rel­se. Jeg har ikke vært så lyk­ke­lig som det har vir­ket. Fe­rie­tu­re­ne vi had­de, end­te opp i fyll og kran­gel», sa hun.

Ben­te ble frisk, men hun er ale­ne og bor i en langt mind­re bo­lig enn man­nen min og meg. Vi er bes­te­venn­in­ner på en mye dy­pe­re måte enn før.

Vi har snak­ket så utro­lig mye i kjøl­van­net av hen­nes ut­ford­rin­ger. Skils­mis­sen var tung for henne, men syk­dom­men enda ver­re. Jeg har støt­tet henne hele vei­en og har opp­da­get at jeg er den hel­dig­ste av oss, egent­lig, for jeg har en ær­lig mann, et in­takt fa­mi­lie­liv og er frisk.

Sam­ta­le­ne med min bes­te­venn­in­ne har lært meg at du gjør en stor tab­be når du hele ti­den sam­men­lig­ner deg med dem som har mer. Vær for­nøyd med det du har.

Nyt det gode i ditt liv så ofte du kan. Ting tren­ger ikke å være per­fekt for at du skal ha det godt!

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske noveller