Leserne forteller

Jeg trodde at mannen min viste omsorg. Det venninnen min sa, ga meg en skikkelig aha-opplevelse

I dag ser jeg at de vennlige gestene hans, også var noe annet.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

I mer enn 20 år levde jeg sammen med en mann som stadig vekk korrigerte meg. Han var ikke sint eller angripende, men brukte ord og vendinger, som tydelig sa hva han tenkte om meg.

«Tenk før du snakker», pleide han å si, etterfulgt av at det var ment som et godt råd til meg.

Børge var en godt udannet mann fra et hjem med utdannede foreldre, i motsetning til meg, og dermed visste han alltid best. I vårt hjem hadde han monopol på både klokskap og sannhet.

Det jeg ikke forsto, var at han i sine vennlige råd hadde som hensikt å gjøre meg mindre og seg selv større.

I starten trodde jeg han viste meg omsorg på denne måten.

Jeg levde sammen med en mann som ved hjelp av kroppsspråk, usynliggjøring, mild og såkalt velmenende latterliggjøring fordømte ting jeg sa.

Han syntes ting kom ut feil og påførte meg skyld og skam når han gjorde meg oppmerksom på det.

Jeg utviklet en frykt for å si noe dumt, og resultatet av det var at jeg ble nervøs og sa dumme ting. Det var som om hans kritikk ble en selvopp­fyllende profeti. «Jeg må være dum, siden han sier det», tenkte jeg.

I alle år av mitt ekteskap følte jeg meg mindre smart og kunnskapsløs, men fordi han jeg elsket, alltid ga meg en trøstende klem eller et hyggelig stryk over kinnet etter korrigeringene, følte jeg ikke at jeg kunne ta til motmæle.

I dag ser jeg at de vennlige gestene han gjorde, også er hersketeknikk. Det var jo som om han sa: «Stakkars deg, kjære, jeg elsker deg likevel, selv om du ikke vet bedre.»

Det var et mønster hjemme hos oss, og det gikk ut på at han hele tiden måtte vise meg at han var den klokeste og mest kunnskapsrike. Kanskje trodde han at han fikk bedre kontroll på meg på den måten.

Jeg så at faren hans var likedan overfor moren hans, så oppførselen hans var som en arvesynd.

Kanskje var det et dårlig kvinnesyn som lå i bunnen av det hele.

Les også (+): Mamma ble blek og stille da hun møtte Eva. Pappas hemmelighet kom til å bli avslørt

Hersketeknikker

I dag vet jeg at hersketeknikker brukes for å styre hvordan man selv fremstår, men også hvordan den andre fremstår.

I vårt samliv var han den som tok vare på meg – han hadde kontrollen – var sjefen. Gjennom korrigeringene, holdt han meg der han ville ha meg, nederst på rangstigen.

Mine barn vokste opp i et hjem med en far som latterliggjorde moren deres med grimaser og ord. Fordi han ofte var morsom på min bekostning, ble det ikke reagert.

Jeg var ofte lei meg. Jeg gikk i flere år med en frustrasjon som jeg ikke klarte å sette ord på.

Da jeg videreutdannet meg og kom hjem og ville snakke med Børge om hva jeg hadde lært – til og med da visste han best.

Den gangen forsto jeg ikke hva han egentlig gjorde.

Noen ganger skal det bare en tilfeldig hendelse til for å få deg til å se livet ditt utenfra. Et besøk av en god venninne, som jeg ikke hadde møtt siden studiedagene, var det som skulle til.

«Det han gjør mot deg, er hersketeknikk», sa hun, før hun snudde seg mot Børge og sa at han oppførte seg dårlig mot meg.

Det var en aha-opplevelse. Han reagerte med å bli sur og stille, ble tydelig sint og gikk ut av huset.

«Hvorfor finner du deg i det, du som er så reflektert?» ble jeg spurt, og jeg hadde ikke et godt svar.

Da Irene dro, googlet jeg og leste meg opp på temaet hersketeknikker, og da så jeg min egen situasjon tydelig, og jeg forsto hvorfor jeg ikke hadde hatt det virkelig godt på mange år.

Jeg vet i dag at det er mulig å endre et samliv, blant annet gjennom konfrontering, men i vårt tilfelle førte ikke dette frem. Han lo av meg da jeg sa hva jeg følte. «Jenta mi, har du lært et nytt ord i studiene?» sa han sarkastisk.

I dag er jeg lykkelig skilt, og jeg har fått en kjæreste, som respekterer og elsker meg som den jeg er. Ingen skal noen gang få herske over meg og få meg til å føle meg dum.

Det fine er at datteren min har lært mye av at jeg endelig sto opp for meg selv. Møter hun en mann som bruker hersketeknikker, vil hun vite hva det handler om og skygge banen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier


Denne saken ble første gang publisert 30/07 2024, og sist oppdatert 30/07 2024.

Les også