Her døde 1,4 millioner mennesker

Under andre verdenskrigs største slag var det store tap på begge sider.

Pluss ikon
Foto: Scanpix/NTB/NOVOSTI
Sist oppdatert

Den 31. januar 1943 overga Generaldfeldmarschall Friedrich Paulus seg til sovjetiske styrker ved Stalingrad. Selv om en del av styrkene kjempet videre til 2. februar markerte det slutten på en av de blodigste og hardeste kampene under andre verdenskrig.

Det markerte også på mange måter begynnelsen på slutten for Hitler-Tyskland.

5 måneder, 1 uke og 3 dager

Kampene om Stalingrad startet den 17. juli 1942. Bakgrunnen for kampene var selvfølgelig den tyske hærens ønske om å ta hele Sovjetunionen, men angrepet på Stalingrad var Hitlers eget ønske. De opprinnelige planene til hæren var å ta oljefeltene i Kaukasus, men Hitler selv delte styrkene i to - og bestemte at en del skulle angripe Stalingrad.

Angrepet startet med massiv bombing fra luften for å stoppe alle forsyninger inn til byen, og ødelegge byens forsvarsverk og egenproduksjon. Stalin sendte tropper fra hele Sovjet til Stalingrad, til og med tropper som opprinnelig var stasjonert i Sibir.

Sakte, men sikkert klarte de tyske styrkene å ta seg inn mot byen.

Taktikken tyskerne brukte var et samarbeid mellom tanks, infantri, artelleri og fly.

For å stå i mot dette svarte russerne med å legge sine tropper nærmest mulig de tyske linjene. I tillegg begynte forsvarerne av byen å bruke bygninger som forsvarsverk. Fabrikker, butikker, varehus og kontorbygg ble utstyrt med maskingevær, anti-tankvåpen, miner og små enheter med fem til ti mann som skulle bekjempe angrepene.

«Rattenkrieg»

Tyskerne kalte måten sovjeterne forsvarte seg på for rattenkrieg, og en spøk som gikk igjen var at selv om man hadde klart å ta kjøkkenet så hadde man ikke kontroll over soverommet.

Tyskernes mobilitet ble fullstendig knust av den geriljaaktige krigføringen.

Den sovjetiske strategien førte til at den tyske taktikken måtte gjøres helt om, og heltemotet til forsvarerne overrasket tyskerne stort. Den 13. september fikk en divisjon i den tyske hæren beskjed om å ta kontrollen over jernbanestasjonen Mamayev Kurgan.

I løpet av de 24 første timene måtte over 30 prosent av de tyske soldatene bøte med livet. Jernbanestasjonen ble tatt flere ganger av tyskerne - og mistet igjen.

Da kampene etter flere uker var over var det kun 320 soldater igjen av det opprinnelige antallet på 10.000.

Tyskerne oppdaget også at de våpnene de opprinnelig hadde, var mindre effektive enn de sovjetiske, og begynte å bruke våpen de fant på falne sovjetiske soldater.

Pavlovs hus

En bygning som har blitt legendarisk, er bygården som sersjanten Yakov Pavlov tok kontrollen over. Den fire etasjers bygningen ble angrepet i september i 1942 av tyske soldater. Tyskerne angrep flere ganger hver dag, men de klarte aldri å ta bygningen.

Angrepene varte helt fram til 25. november da tyskerne måtte trekke seg tilbake på grunn av sovjetiske motangrep.

Tyskerne når Volga - for sent

Det tok tyskerne tre måneder å nå elva Volga, og rundt 90 prosent av byen var under tysk kontroll. De sovjetiske styrkene var også delt i to.

Den 19. november kom det sovjetiske motangrepet, Operasjon Uranus.

Den nordre flanken til tyskerne utenfor byen ble angrepet, og nærmest utslettet. Dagen etter kom et nytt motangrep fra sør. Den 23. november hadde så de sovjetiske styrkene nærmest omringet Stalingrad.

Foto: o.Ang.

Taktikken som tyskerne hadde brukt mot de sovjetiske troppene i Stalingrad ble nå brukt mot tyskerne. Mangel på forsyninger, og stadige angrep fra troppene rundt byen samt geriljakrig inne i byen, gjorde at tyskerne sakte, men sikkert begynte å miste kontrollen over byen.

Bedre ble det ikke av at Adolf Hitler nektet troppene i byen å kjempe seg ut igjen for å få forsyninger for et nytt angrep, og den 31. januar 1943 var det over:

De sovjetiske styrkene hadde full kontroll over byen noen få dager senere.

Tropper og tap

Ved starten av kampene hadde tyskerne 270.000 soldater mens russerne hadde 187.000 soldater.

Da Sovjetunionen gjorde sine motangrep var det rundt én million tyske soldater (eller rundt 400.000 tyskere, 235.000 italienere, 200.000 rumenere, 200.000 ungarere og 5000 kroater) og over 2,5 millioner sovjetiske soldater.

Rundt 850.000 soldater ble drept i kampene på tysk side. På sovjetisk side er det offisielle tallet 478.741, samt rundt 40.000 sivile.

Rundt 900 tyske fly og nesten 2769 sovjetiske fly ble også ødelagt i kampene. Forskjellige kilder oppgir noe forskjellig tall, men opp mot 1,4 millioner mennesker døde totalt i kampene.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2013, og sist oppdatert 31/01 2023.

Les også