Tsjernobyl-katastrofen
Velkommen til helvete – over 30 år etter
26. april 1986 var datoen en hel verden holdt pusten: Det som ikke skulle skje, var skjedd.
«Vi kjører nå igjennom den røde skogen » , forteller guiden.
Året er 2018 – og Vi Menns reporter besøker atomkraftverket i Tsjernobyl.
På grunn av at radioaktivt avfall ble gravd ned i jorden, fikk grantrærne et rødlig skjær, og det sies at de fikk rare formasjoner og nåler som vokste innover.
Turen går ofte ekstra raskt forbi området på grunn av faren for radioaktiv stråling.
Denne MÅ du lese: Sjefsingeniøren ga en umulig ordre. Sekunder senere var katastrofen et faktum
Sikkerhetssonen
Sikkerhetssonen som ligger rundt atomkraftverket i Tsjernobyl er på 30 km i radius, og har vært stengt for uvedkommende i nærmere 30 år.
To timers kjøretur fra Kiev, og vi er inne i det som blir karakterisert som verdens mest populære ”dark tourism”-destinasjon.
De som ofret seg
Det er noe hypervirkelig ved å komme inn i Tsjernobyl. Ruinene av en nær fortid ligger åpent foran deg. Alt stoppet opp her i 1986. Verdens mest omfattende atomkatastrofe, både i kostnader og dødsfall, har gjort at stedet har frosset i tid.
Atomulykken startet da det ble gjennomført en sikkerhetssjekk. En kombinasjon av en fabrikkfeil ved reaktoren og at prosedyren ikke ble fulgt, førte til at reaktoren eksploderte.
De neste dagene arbeidet brannmenn med å slukke atomreaktoren. 28 av dem døde som direkte følge av radioaktiv stråling.
LES OGSÅ: I Tsjernobyl og Pripjat har dyrene tatt over
Fukushima i Japan 2011 og Tsjernobyl er de eneste som er blitt kategorisert som nivå 7 (maksimum) på den internasjonale skalaen over atomulykker.
Det er beregnet at atomavfallet som gikk ut i atmosfæren var 400 ganger mer enn bombingene av Hiroshima og Nagasaki. Nærområdene ble spesielt hardt rammet.
I datidens hviterussiske og ukrainske republikk av Sovjetunionen, førte utslippene til en dramatisk økning av kreft. Myndighetene og eksperter er uenige om det eksakte omfanget. Det radioaktive avfallet spredte seg med vinden, hvilket førte til at store deler av Europa inklusive Skandinavia også ble rammet.
I Norge ble kjøtt fra 100 000 sauer ikke godkjent som menneskemat på grunn av strålingen.
LES OGSÅ: Dette må være verdens styggeste skip
Back in the USSR
De menneskeforlatte husene, det grå, monotone landskapet og den sovjetiske estetikken gir en særegen følelse. Et besøk i Tsjernobyl føles som å være i en science fiction-film. En av de mest kjente filmene i sjangeren under Sovjet-æraen var Stalker fra 1979 av Andréi Tarkovski.
Filmen var basert på ”Roadside picknic”, en roman av Strugatsky-brødrene. I dramaet er det en sone hvor virkeligheten endrer seg og en møter sitt sanne jeg. Det er som om jeg har kommet til den virkelige sonen.
LES OGSÅ: Europas glemte steder
Mellom de forlatte husene – er det ikke her en kan få et virkelig innblikk i atomalderens tidsalder? Hva forteller ikke dette stedet om oss selv?
Naturen tar tilbake
Hva ville skjedd på Jorden dersom menneskene forsvant? Ved å være nesten folketom i over 30 år, kan svaret ses her.
Naturen har fått virke. Trær er begynt å vokse rundt og inn i husene. Naturen tar tilbake. Ikke alt er natur, fortsatt står det hus igjen. Men vår forgjengelighet kommer til syne. Området har opplevd en drastisk økning av villdyr: Ulv, rev, gaupe, ugle og ikke minst de muterte gigantiske karpefiskene.
Tilbakekomsten kan gi håp om at det er mulig å gjenopprette en økologisk balanse, men forskere har også påpekt at radioaktivitet har ført til økning av kreft og mutasjoner hos dyrene.
LES OGSÅ: Verdens merkeligste ørken
Tidsreisen
Kun 3 kilometer fra atomreaktor 4 ligger spøkelsesbyen Pripjat. Byen ble konstruert på begynnelsen av 1980-tallet, og gir nå innblikk i en tapt tid – livet under Sovjetunionen.
Tsjernobyl-ulykken
26. april 1986 sto verden ovenfor sin mest katastrofale atomulykke i historien. Reaktor 4 i atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte. Atomavfall 400 ganger bomben som ble droppet over Hiroshima spredte seg ut i atmosfæren.
Fornøyelsesparken ble aldri åpnet, men står nå med pariserhjulet og radiobiler som et ekko fra fortiden. Grå monotone blokkleiligheter viser hvordan arbeiderne fra Tsjernobyl bodde. På skolen ser vi fortsatt en gymsal og vannet har forsvunnet fra svømmehallen.
I alt bodde det 50 000 mennesker her da atomkraftverket var operativt. Ukrainske myndigheter har fastslått at byen ikke vil bli beboelig igjen før om 20 000 år.
LES OGSÅ: Eneste liv i Mosuls ruiner
”Dark tourism”
Tsjernobyl definerte på mange måter atomfrykten og den kalde krigen på 80-tallet. Katastrofen er nå en turistattraksjon, hvilket også har skapt debatt.
Er det en utstilling av det morbide? For å unngå å bli beskyldt for å profittere på tragedien, har myndighetene definert et besøk til Tsjernobyl som studiereise og ikke turisme.
Med mer enn 10 000 besøkende i året, har destinasjonen blitt en av de mest populære innenfor hva som defineres som ”dark tourism” – besøk til steder som vanligvis assosieres med død og lidelse.
I dag gir det en mulighet til å få en dypere forståelse av hva som egentlig skjedde, og et blikk i en verden jeg trodde var forsvunnet.