Sløseriombudsmannen
Sirkus Statsbudsjett
Full fart i manesjen – Sirkus Statsbudsjett er i gang. Pengebruken øker ekstremt, men opposisjonen er mer opptatt av at det brukes for lite. Vi betaler regningen.

Statsbudsjettet for 2020 er nå klart: Ekstrem økning i pengebruk i år også – fra 1377 milliarder totalt i 2019 til 1443 milliarder totalt i 2020. Fire prosent økning, altså. Ingen rom for kutt.

LES OGSÅ: (+) Norsk seilskute trolig det eneste fartøyet som er blitt kapret av et luftskip
Omtrent alle kostnader økes, og her er noen av «vinnerne» jeg ser ved første øyekast:
• «Sum kulturformål» øker med 9 prosent (til 9282 millioner skattekroner), dette er posten som blant annet dekker millionstipendene til de som leker med egen avføring på scenen.
• «Sum finansadministrasjon» øker med 9 prosent, blant annet fordi det fordrer et økende byråkrati for å kreve inn de ekstra skattekronene.
• «Internasjonal bistand» øker med 4 prosent, til 35 762 millioner skattekroner, selv om forskning viser at norsk bistand har null, eller muligens negativ, effekt.
• Kostnadene med å drive regjeringen øker med 5 prosent – til 454 millioner skattekroner. Sikkert komfortabelt.
• Verdensbanken får 19 prosent mer enn i fjor (nå 1086 millioner skattekroner) – dette er hovedsakelig penger som går til å erstatte tap de har på tulle-lån til diktatorer som velger ikke å betale tilbake.
• Trossamfunnene får nå 2836 millioner skattekroner, dette er en økning på 89 millioner (+3,2 prosent) etter enda kraftigere
økninger flere år tilbake.
LES OGSÅ: Magiske Moxnes-milliarder
Opposisjonen RASER fordi regjeringen ikke øker pengebruken enda mer, og journalistene stiller ingen kritiske spørsmål.
Bjørnar Moxnes i Rødt «reagerer på kutt i avklaringspengene og effektiviseringskrav til kommunene». Men budsjettet viser at NAV totalt får 4,1 prosent mer, blant annet øker sykepengene med 6,6 prosent. Og «rammetilskudd til kommuner» øker med 4,4 prosent.
Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet «raser mot kutt i antall skattekontor». Men posten «sum finansadministrasjon» øker med 9,3 prosent, til 48 371 millioner skattekroner.
Audun Lysbakken mener statsbudsjettet er «tidenes mageplask i politikken for å få bukt med klimakrisen». Men Klima- og miljødepartementet får 1246 millioner skattekroner ekstra, noe som er en økning på 8,7 prosent.
LES OGSÅ: Skattepenger til politisk kampsang og Snapchat-filter

Hadia Tajik i Arbeiderpartiet mener «regjeringen svikter neste generasjon», blant annet fordi de ikke tar seg råd til medisiner og budsjettet ikke gjør nok for «rettferdig fordeling». Men budsjettet gir 5,5 prosent ekstra (9 milliarder kroner) til regionale helseforetak. Og «skatt på formue og inntekt» øker med 8,6 prosent.
Alle de nevnte reaksjonene er fra en artikkel i Verdens Gang 7. oktober 2019.
Tilsynelatende bryr ingen seg om mangelen på kutt, og kritiske spørsmål til den økende pengebruken er knapt synlig. I stedet graves det dypt i tallene for å finne de ekstremt få og snevre ordningene det kuttes i (og som sannsynligvis dekkes av økninger andre steder).
Det kan virke som om de fleste journalistene av prinsipp ønsker økt pengebruk i det uendelige, og bruker det som utgangspunkt når de skriver sine saker. På hver haug sitter det en lobbyist som uansett økte tildelinger klager sin arme nød.
Og regningen, ja, for Statsbudsjettet er jo i praksis en regning, er det oss skattebetalere som må ta. Det er det nok mange som glemmer oppe i det hele.
LES OGSÅ: Pøser ut milliarder på sykkelveier
Samtidig lager en haug karrierepolitikere sirkus, som vist over, av påståtte kutt og reduseringer, mens man i praksis opplever at økningene bare når nye høyder.
Sløseriombudsmannen gransker hvordan byråkrater og politikere bruker våre skattepenger. Dette innlegget, som også har vært på trykk i Vi Menn, er en kommentar fra Sløseriombudsmannen. Du kan følge Sløseriombudsmannen på Facebook.