Kommentar: Sløseriombudsmannen
Spradebassene: – De bare må ha prangende og kostbare ordførerkjeder
Ordførere er en pyntesyk rase. De bare må ha prangende og kostbare ordførerkjeder. Selvfølgelig er det skattebetalerne som får regningen.
I forbindelse med alle kommunesammenslåingene har pyntesyken slått til for fullt. For med nye kommuner kommer krav fra våre lokalpolitikere om nye, dyrere og flottere ... ordførerkjeder (!).
I forbindelse med at Tønsberg slår seg sammen med Re over nyttår mente de fleste lokalpolitikerne at dette krevde nytt kjede. Det skulle ikke stå hverken på bling eller prakt der i gården. Hele 200 000 skattekroner måtte til, minst. En av de mest ivrige virker å være den som skal bære smykket, ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap), som uttalte følgende til NRK.no:
– Det handler om å representere kommunen, enten man er på besøk i barnehage eller hos en 100-åring.
Heldigvis var det noen som stilte spørsmål ved pengebruken. Håvar Bettum i Venstre stemte sammen med partiet Rødt nei til å kjøpe inn et nytt ordførerkjede. Bettum kommenterte prioriteringen av pengebruken på følgende vis til NRK:
– Venstre vil ikke prioritere sånne gammeldagse symboler når det må kuttes 60 millioner kroner i nødvendige tilbud og tjenester til barn, unge og eldre. I dagens situasjon burde vi satt kjøpet på vent.
Jeg har tidligere kritisert bruken av uttrykket «engangspenger» for å forsvare kritikkverdig pengebruk i norske kommuner. Denne gangen skjuler også Egil Johansen (rådmann i den nye kommunen) seg bak tilsvarende politisk tåkeprat.
Hva man kaller pengene og budsjettene spiller ingen rolle, pengene kommer til syvende og sist fra samme sted: Norske skattebetalere. Det blir som om en deltager i Luksusfellen skulle svare at «nei, dere skjønner det, at dette går jo fra snus- og pizzamidlene, så det har ingenting med at jeg ikke har penger til husleie og strøm å gjøre». Åpenbart er det viktigere og mer prekære ting å bruke innbyggernes penger på i den nye kommunen.
Nylig kom også ordføreren i Spydeberg, Petter Schou (H), med følgende gullkorn til Kommunal Rapport:
– Et ordførerkjede bør ikke se ut som en morgengave.
Med det mente han ikke at han var skeptisk til ordførerkjeder. Tvert imot! Han mente det var viktig ikke å stå der med det han omtalte som en tynn og feminin lenke. Med andre ord; kommunene må da for svingende ta seg råd til ekstra kraftige kjeder for å sikre at ordføreren føler seg maskulin? Det høres nesten som om det er hentet fra Atle Antonsens gode, gamle ordførersketsj i «Uti vår hage». Livet imiterer sannelig kunsten.
Heldigvis har jeg klart å finne et eksempel på motsatt syn også. I 2017 valgte ordfører Ragnhild Aashaug (SP) i Tolga
å bruke et ordførerkjede der kommunevåpenet var montert på en treplate hengt i en kukjetting. Det var landets billigste ordførerkjede inntil det ble slått av en heklet kreasjon i bomull. Jeg tar av meg hatten og bøyer meg i støvet.
Mange av mine lesere på Facebook stilte spørsmålet om vi trenger dette gamle statussymbolet lenger? Det hentes da bare frem i forbindelse med at ordføreren skal drive reklame for seg selv og sin posisjon gjennom snorklipping, ofte på prosjekter som er typiske eksempler på hårreisende sløsing med offentlige midler.
Ordførerkjedene er relikvier fra en tid da man var utrolig opptatt av titler og symboler på makt og posisjon. Men har vi samme behov i dag? Og hvis ja, er det politikerne selv eller innbyggerne som har slike behov?
Vi husker fortsatt Raymond Johansens utspill i 2016 da han ville omdøpe byrådet i Oslo til «byregjering» og seg selv til «byregjeringsleder». Det fikk han ikke lov til, heldigvis. Men det
viser hva som ligger og putrer like under overflaten hos våre politikere.
Det besværlige ordførerkjedet
I 2017 tok ordfører Ragnhild Aashaug i Tolga opp kampen om å ha Norges billigste kjede. Da ble ku-kjetting med en påmontert treplate brukt til å representere ordføreren. (NRK Vestfold)
Da Kjell Sølverød i Siljan kommune ønsket seg et ordførerkjede
i sølv og gull, tok noen driftige damer affære og skaffet ordføreren et kjede – i bomull. (NRK Vestfold)
«Et ordførerkjede må ikke være for feminint.» (Petter Schou, ordfører i Spydeberg kommune til Kommunal Rapport)
«Uff, hva skal vi høre før ørene detter av?» (Kirsten Clausen i kommentarfeltet i Kommunal Rapport)
I rollen som ordfører likte ikke Atle Antonsen at kollegaen i nabokommunen hadde større ordførerkjede enn ham, og skrapet kommunekassa. («Uti vår hage», NRK)
De har en Napoleon i magen, og det er lite som slår det å skrangle med tunge, kostbare ordførerkjeder. Som er betalt av oss. Se opp for byregjeringssepteret og kommune-diademet! Spradebassene eier ikke skam i livet!
Sløseriombudsmannen gransker hvordan byråkrater og politikere bruker våre skattepenger. Dette innlegget, som også har vært på trykk i Vi Menn, er en kommentar fra Sløseriombudsmannen. Du kan følge Sløseriombudsmannen på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 17/12 2019, og sist oppdatert 17/12 2019.