Sløseriombudsmannen

Gi folket en flåte!

Og plutselig sjøsetter politikerne et flytende drivhus i Oslofjorden. Mye forfaller i kommunen, men en flåte må man ha. Hva har man ellers eiendomsskatten til?

Pluss ikon
<b>EKSENTRISK:</b> De som styrer Oslo skuffer aldri. Her nok et eksentrisk påfunn: Et flytende drivhus. Men det koster skattepenger.
EKSENTRISK: De som styrer Oslo skuffer aldri. Her nok et eksentrisk påfunn: Et flytende drivhus. Men det koster skattepenger. Foto: Oslo Havn KF på Facebook
Sist oppdatert

Ja, selvfølgelig! Det er det vi trenger! (Her tar jeg en pause mens jeg slår meg selv i hodet med en hammer og hiver i meg en grov pillecocktail.) (Pause slutt.) En kommunalt drevet kuppel­drivhus-flåte i Oslo­fjorden! At jeg ikke tenkte på
det før! Not!

<b>FLÅTEN:</b> Et flytende drivhus. Hva mer kan man ønske seg?
FLÅTEN: Et flytende drivhus. Hva mer kan man ønske seg?

Men det er hva byen har fått. Kommunalt eide Oslo Havn sjøsatte nylig et flytende kuppel­drivhus. Jeg ante ikke engang at det fantes noe som het det.

Prisen skattebetalerne betaler for prosjektet, som inkluderer lærer, dyrkningsmateriell, aktiviteter og dugnad? 1,2 millioner kroner, eller cirka halve regningen.

Dette kunne vært en hyggelig sak, det kunne vært et eksempel på frivillighet der DNB Sparebankstiftelsen og Storebrand var gått inn og laget et alternativt tilbud. Men dessverre.

Politikerne har atter en gang valgt å bruke enda mer av skattebetalernes penger på noe som ikke akkurat står øverst på innbyggernes prioriteringsliste. De må selvfølgelig gjerne bruke sine egne penger på det de måtte føle for. Men dette er offentlige midler, sløst ut etter eget forgodtbefinnende, og uten å skjenke oppfatningen til dem som til slutt må ta regningen en eneste tanke.

Jeg legger ellers merke til at iherdige forsvarere av dette prosjektet mener at det er en investering i skole og undervisning på lik linje med konvensjonell undervisning innenfor sentrale fag. Det blir som å kaste en tusenlapp opp på taket og deretter fremstille det som at man har brukt tusen kroner på huset.

Det er ikke hvilket «område» pengene brukes innenfor som er viktig, men hva resultatet blir. Og ikke minst: Om det er større behov for pengene på andre felt.

De som følger denne spalten har nok oppdaget at det ikke mangler på gode formål å bruke folks skattepenger på i hovedstaden. De ansvarlige oppfører seg som tenåringer som drar på fylla med foreldrenes kredittkort.

Og pengebruken øker tilsynelatende i takt med politikernes selvgodhet og ego. Det går dem visst hus forbi at midlene de bruker på utekontorer, malingsflekker og grisedyre leiligheter på vestkanten burde og kunne vært brukt på grunnleggende tjenester innen skole, helse og omsorg.

Disse betaler for flåten

<b>DET KOSTER:</b> Et flytende drivhus, der skattebetalerne tar halve regningen. Pris: 1,2 millioner kroner.
  • Miljøhovedstadsprosjektet har bidratt med 800 000 til en lærerstilling i 1 år
  • Utdanningsetaten har bevilget 215 000
  • Oslo flytende hage er også økonomisk støttet av følgende aktører:
  • DNB Sparebankstiftelsen: Flytende plattform og domen, totalt 1,1 million.
  • Bymiljøetaten, Urban landbruk «Spirende Oslo»: 145 000 til dyrkningsmateriell og aktiviteter
  • Oslo kommune, Bydel Gamle Oslo, Grønne midler: 20 000 til dyrkningsmateriell og aktiviteter
  • Storebrand «Vi Heier på»-konkurransen: 50 000 til dyrkningsmateriell og aktiviteter
  • Oslo Havn, Partner: 10 000 til dugnad på arrangementet Havnelangs.

La oss spole tre år tilbake i tid og se på følgende uttalelse fra byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap):

– En eiendomsskatt i Oslo vil bety at de rikeste i byen vil bidra til de som trenger det mest. Når vi går til valg på å innføre en moderat eiendomsskatt, er det fordi det er nødvendig. Oslo kommunes økonomi tillater hverken store krumspring eller sløsing med ressursene.

<b>SJEFEN:</b> Byrådslederen i kjent positur, klar for nye sjongleringer med Oslo-borgernes skattepenger.
SJEFEN: Byrådslederen i kjent positur, klar for nye sjongleringer med Oslo-borgernes skattepenger. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Er det bare meg, eller klør du deg også i hodet og lurer på hva hun mente med dette? Bystyret har jo innført ekstrakostnader som denne kuppelflåten og utallige andre eksentriske prosjekter som samlet koster langt mer enn det de får inn via eiendoms­skatten.

Bør man ikke etterspørre større fokus på grunnleggende kunnskap når trenden i dag er at opptil én av fem elever går ut etter ti år på grunnskolen som såkalte funksjonelle analfabeter?

Det økende behovet for vedlikehold, utbygging og nyetableringer av skoler diskuteres stadig. Er det da riktig å bruke penger på disse pussige prosjektene? De er sikkert spennende og engasjerende for enkelte, men de forsyner seg av skattepenge-potten, og den er som kjent ikke ubegrenset.

Deltagerne i «Luksusfellen» får beskjed om at forbruket til røyk, øl og fast food nødvendigvis skader evnen til å dekke husleie, strøm og andre faste og ikke minst nødvendige utgifter. Slik funker det faktisk i en kommune også, og det inkluderer i høyeste grad Oslo.

Jeg kommer til å tenke den tanken hver gang jeg får øye på den lille millionflåten som ligger og dupper rett der ute i fjorden.

Sløseriombudsmannen gransker hvordan byråkrater og politikere bruker våre skattepenger. Dette innlegget, som også har vært på trykk i Vi Menn, er en kommentar fra Sløseriombudsmannen. Du kan følge Sløseriombudsmannen på Facebook.

<b>KRUMSPRING:</b> Klar tale fra byråd Rina Mariann Hansen (Ap) i 2016: «Oslo kommunes økonomi tillater hverken store krumspring eller sløsing med ressursene».
KRUMSPRING: Klar tale fra byråd Rina Mariann Hansen (Ap) i 2016: «Oslo kommunes økonomi tillater hverken store krumspring eller sløsing med ressursene». Foto: Rolf Øhman/NTB scanpix

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2019, og sist oppdatert 18/09 2019.

Les også