fREIA-storken

Mannen som vant Freias tegnekonkurranse fikk en tragisk skjebne

Tar du en bit Freia melkesjokolade, kan du se den kjente Freia-storken før du putter biten i munnen. Mannen som vant tegnekonkurransen fikk en tragisk skjebne nettopp fordi han vant.

<b>KAKAOBOKS:</b> Maraboustorken ble først brukt på en kakaoboks.
KAKAOBOKS: Maraboustorken ble først brukt på en kakaoboks. Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
Først publisert Sist oppdatert

Mannen som tegnet Freiastorken drømte om å bli kunstmaler.

Han fikk aldri oppleve at hans lille tegning av en stork ble et av Norges mest kjente varemerker.

Freiastorken

Freiastorken ble skapt i 1907. Sjokoladefabrikken på Rodeløkka i Oslo var under ti år gammel, og for å skape blest om produktene sine, arrangerte de flere konkurranser.

Nå lette de etter en tegning som kunne dekorere deres nye boks med kakao.

Mange bidrag ble sendt inn. En av deltagerne som bidro med flere tegninger, var Oscar Carl Augen Kristoffersen.

26-åringen jobbet som retusjør, men drømte om å bli kunstmaler. Alle tegningene han sendte inn var av ulike fugler, og en av dem var av en marabustork.

Marabustorken vant konkurransen, og Oscar fikk en premie på 400 kroner. Disse pengene ville han bruke på en studiereise til Italia, som han håpet ville gjøre kunstnerdrømmen mulig.

<b>FREIASTORKEN: </b>Det er nok få nordmenn som ikke gjenkjenner Freiastorken.
FREIASTORKEN: Det er nok få nordmenn som ikke gjenkjenner Freiastorken. Foto: Jorunn Egeland
<b>KAKAOBOKS:</b> Maraboustorken ble først brukt på en kakaoboks.
KAKAOBOKS: Maraboustorken ble først brukt på en kakaoboks. Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Viktig symbol

Freia-sjefen Johan Throne Holst var vilt begeistret for Oscars marabustork. I 1915 ble storken Freias offisielle varemerke. Den ble brukt på flere av Freias produkter og fikk pryde Freia-bilene i gullfarge.

Freia-bilene var et reklamestunt hvor biler med Freia-logo kjørte rundt i hovedstaden for å levere sjokolade til butikker.

<b>FREIA SJOKOLADE</b>
FREIA SJOKOLADE Foto: Christin Lund

Storken ble ikke bare populær i Norge, men også i Sverige. Da Freia etablerte et datterselskap i nabolandet i 1916, kunne de ikke bruke navnet Freia, fordi det allerede var i bruk.

Derfor fikk sjokoladefabrikken navnet Marabou, oppkalt etter storken. Svenskene brukte også storken som symbol frem til 1960-tallet, da grev Sigvard Bernadotte tilbød seg å lage en ny logo, som er den de bruker i dag.

Les også: Lise Finckenhagens delfiakake

Fatal ulykke

Men Oscar fikk aldri oppleve at tegningen hans ble en del av norsk historie.

23. juli 1908 startet første etappe på studieturen til Italia. Oscar gikk om bord på dampskipet Bækkelaget klokken 23.

Lille Knut reiste fra Norge med to tomme hender. Dette er historien om...
Pluss ikon
Lille Knut reiste fra Norge med to tomme hender. Dette er historien om «laus­ungen» som ble legendarisk

Egentlig hadde han billett på en tidligere båt, men da han møtte en mor med et lite barn, ga han plassen sin til dem. For ham var det ikke noe problem å vente på neste avgang.

<b>DRAMATISK ULYKKE:</b> Mellom Bleikøya (øya midt på bildet) og Hovedøya (til høyre) forliste dampskipet Bækkelaget. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling
DRAMATISK ULYKKE: Mellom Bleikøya (øya midt på bildet) og Hovedøya (til høyre) forliste dampskipet Bækkelaget. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Foto: Christin Lund

Omtrent samtidig som Bækkelaget begynte sin ferd, var dampskipet Göteborg på vei mot Uddevalla.

Idet Göteborg kom til Hovedøya, kom Bækkelaget frem fra Bleikøya. Göteborg krasjet inn i Bækkelaget, og etter bare fire minutter var båten sunket.

Elleve personer omkom i ulykken. En av dem var Oscar Carl Augen Kristoffersen.

Kilder: Freia, Dagbladet, Dagsavisen, Marabou, NRK, Store Norske Leksikon.

Freia selskapssjokolade

Den eldste Freia-sjokoladen som fremdeles er i salg, er Freia Selskapssjokolade. Den har vært på markedet siden 1895.

<b>ELDST:</b> Selskapssjokolade er den eldste Freia-sjokoladen som fremdeles produseres.
ELDST: Selskapssjokolade er den eldste Freia-sjokoladen som fremdeles produseres. Foto: Telemark Museum

Mokkabønner fra Nidar kom på markedet i 1917, og det ble først solgt i løsvekt. I 1926 var kiloprisen 5,40 kroner.

Kyrne på engen er et kjent symbol på melkesjokoladen til Freia. Kyrne ble en del av emballasjen allerede i 1926, og målet var å hjelpe folk med å få i seg melk. «Spis mer melk,» sa Freia.

<b>KVIKK LUNSJ:</b> Det meste av Kvikk Lunsj-salget i Norge skjer i påsken.
KVIKK LUNSJ: Det meste av Kvikk Lunsj-salget i Norge skjer i påsken. Foto: Fredrik Birkelund/Oslo Museum

Kvikk Lunsj ville også være med i ernæringsdebatten. I en reklamekampanje ble det sagt at «en plate Kvikk-Lunch har en næringsverdi av 225 nettokalorier, svarende til ett egg og to stykker brød med smør».

Da Nidars daværende driftssjef Jørgen Holmsen var på sjokolademesse i Tyskland i 1935, fikk han for første gang smake porøs sjokolade. Han ble begeistret, men fikk ikke kjøpe oppskriften.

Derfor satte Nidar i gang sine egne forsøk på å skape sjokolade med luft. De lyktes, og Stratos ble lansert i 1936. Da kostet sjokoladen 25 øre.

<b>HEMMELIG OPPSKRIFT:</b> Nidar måtte jobbe hardt for å finne ut hvordan sjokoladen kunne bli porøs. Resultatet ble Stratos.
HEMMELIG OPPSKRIFT: Nidar måtte jobbe hardt for å finne ut hvordan sjokoladen kunne bli porøs. Resultatet ble Stratos. Foto: Telemark Museum

Da Troika kom på markedet i 1939, hadde sjokoladen navnet Gelétrøffel. Først i 1971 fikk sjokoladen sitt nye navn.

Produksjonen av Dumle startet på den svenske sjokoladefabrikken Mazetti i 1945, da i form av fløtekaramell med sjokolade på pinne. Navnet Dumle kom i 1960. Først i 1987 kom Dumle i konfektvarianten.

Mintsjokoladen Marianne ble skapt i Finland i 1949, og den var lenge Finlands mestselgende sjokolade. Sjokoladen fikk navnet sitt fordi produsenten Chymos ville at den skulle fremstå eksklusiv, og de ville gi sjokoladen en fransk klang. Derfor ga de den navnet Marianne, som er et nasjonalsymbol for Frankrike.

<b>GJENKJENNELIG BOKS:</b> Boksen til Mokkabønner er lett gjenkjennelig. I starten ble sjokoladen solgt i løsvekt.
GJENKJENNELIG BOKS: Boksen til Mokkabønner er lett gjenkjennelig. I starten ble sjokoladen solgt i løsvekt. Foto: Telemark Museum

Twist ble lansert i 1958, med 18 ulike sjokoladebiter. I originalpakken var det ikke bare sjokolade, men også drops og karameller med sjokoladetrekk. Av de originale bitene, er det bare Cocos og Lakris som fremdeles finnes i Twist-posen.

I Norge spiser vi over 50 millioner stykk Risbrød hvert år. Sjokoladen fra Minde inneholder puffet ris. For å puffe et riskorn, varmes kornet under trykk sammen med damp. Deretter skal kornet tørke. Prosessen kan sammenlignes med å poppe popkorn.

<b>M PEANØTTER</b>
M PEANØTTER Foto: Christin Lund

M er et av de vanskeligste produktene å lage på Freias sjokoladefabrikk. Det er bare spesialtrente ansatte som får lov til å lage filmsjokoladen.

Non Stop-bitene har ulike smaker: Bringebær (rød), ananas og eple (grønn), sitron (gul), appelsin (oransje) og vanilje (svart og brun). Bitene fra M&M og Smarties har ikke ulike smaker.

Marabustorken er en av verdens største fugler. Den kan bli 1,5 meter høy, veie rundt 9 kilo og ha et vingespenn på 3,7–4 meter, selv om cirka 2,5 meter er det mest vanlige.

Marabustorken forekommer i Afrika sør for Sahara, i både våte og tørre områder.

Kilde: Store norske leksikon

Se mer

M-ene i M&M står for Forrest Mars og Bruce Murrie, mennene som sto bak sjokoladen.

SMIL MELKESJOKOLADE
SMIL MELKESJOKOLADE Foto: Christin Lund

Kilder: Freia, Nidar, Fazer, Mindre, Wikipedia, Store Norske Leksikon, HowStuffWorks.com.