Caravelle
Den elegante pioneren: I kabinen ble man møtt av fransk design
«Det var som å danse ballett i luften», sa SAS’ og verdens første kvinnelige pilot, Turi Widerøe, om Caravelle – det lett gjenkjennelige franske flyet med sin lekre snute, trekantede vinduer og egen trapp i buken.

Mange fikk sin første Caravelle-tur på vei til eller fra Skandinavia, og de glemmer nok ikke så lett det smakfulle interiøret med de oransje setene. Det epokegjørende mellomdistanseflyet ble konstruert for maksimum passasjerkomfort og enkelhet for flyselskapet.
Designkonkurranse
Caravelle var den første flytypen med motorene montert bak, noe som skulle redusere støyen i kabinen. Lydnivået var allikevel påtagelig, og flere tiltak ble forsøkt, med vekslende hell. I Stockholms forsteder rapporterte huseiere om murpuss som falt av og bilruter som sprakk. På en skole i nærheten av flyplassen Bromma ristet vinduene så kraftig hver gang et Caravelle-fly passerte at lærerne måtte avbryte under-
visningen.
SAS avholdt egen designkonkurranse for bestikk til det nye flyet. Førstepremien var på 4000 kroner, og vinneren fikk også designe serveringsbrettet og alt annet tilbehør til serveringen. Selskapet fikk også innspilt en egen sang, «The Caravelle Samba» med Cliff Adams Singers.

Jetmotor
Mange husker sikkert også Restaurant Caravelle på Fornebu, som var oppkalt etter dette flyet.
Caravelle var SAS sitt første jetfly da det i april 1959 ble satt inn på ruten København-Beirut, som det første av 21 fly SAS kjøpte.
Caravellen var det første vellykkede passasjerflyet med jetmotor, og det sparte inn 20 minutter for hver time i forhold til propellfly. Oslo til Stockholm ble plutselig unnagjort på tre kvarter, tidsbesparelser som medførte at Caravelle svært ofte var fullbooket. Det fløy til 23 destinasjoner i 17 land inntil DC-9 overtok i 1974.
Siste Caravelle-tur for SAS var en charter der supporterklubben til fotballaget Brann ble fløyet t/r Bergen-Gardermoen. Flyet som ble brukt var Finn Viking, SAS sin første Caravelle, som nå står utstilt på Norsk Teknisk Museum i Oslo.