Narkokongen bisarre arv
Pablo Escobars
kokain-flodhester
Det eneste som er igjen av det brutale imperiet til narkokongen Pablo Escobar, er en stadig større flokk med flodhester som ingen blir kvitt.
Det ville ganske sikkert gledet Pablo Escobar å vite at han fortsatt lager trøbbel for myndighetene i Colombia, 26 år etter sin død. Men det ville trolig overrasket verdens mest kjente og beryktede narkobaron at det er landets økosystem som får kjørt seg.
Fire flodhester som kokainkongen en gang hentet til sin private dyrehage på luksuseiendommen Hacienda Napoles har blitt til minst 50. Antallet øker litt for hvert år, fordi også flodhester har drifter og lyster. Kolossene trives fortsatt best i de kunstige innsjøene som Escobar anla, men ingenting hindrer dem fra å vandre rundt fritt. Det har dukket opp flodhester ti mil unna, går det frem av rapporter i colombiansk media.
På feil kontinent
Ekspertene strides om hva som vil skje den dagen flodhestene blir enda flere og for alvor oppdager at de har hele det 150 mil lange Magdalena-vassdraget å boltre seg i, og hvor lurt det er med en vill flodhestbestand i Sør-Amerika. Ikke bare fordi kjempen årlig tar livet av noen hundre mennesker i Afrika hvor den egentlig hører hjemme. Men også fordi ingen er helt sikre på hvordan Colombias skoger og vannveier vil takle sine nye innbyggere. Kanskje Colombia og flodhest går bedre sammen enn Australia og kanin, men enkelte lurer på hvorfor man skal ta sjansen på en fire tonns landeplage.
– Å vente og se hva en invaderende art av den størrelsen kan gjøre med sine nye omgivelser, virker som et skremmende eksperiment, sier Douglas McCauley, en av mange biologer som er engasjert i saken, til nettavisen Vice.
Det er spesielt flodhestens vane med å spise på land, og gjøre fra seg i vann, som bekymrer. Den tar med seg næringsstoffer som endrer kjemien i vannet. Bra for giftige alger, ikke for fisk. Dessuten er dyret så digert at den lager nye kanaler og endrer strukturen på våtmarkene bare ved å vasse litt rundt, påpekes det.
– Vi frykter at flodhesten vil skyve vekk dyrene som egentlig hører til der, som otere og manater, sier biolog David Echeverri fra de lokale miljømyndighetene til National Geographic.
Pablo Escobar (1949–1993)
* Colombiansk kjeltring som «oppfant» smuglerruter for kokain til USA på 1970-tallet, og som leder av Medellin-kartellet ble en av verdens rikeste menn.
* Ansvarlig for et sted mellom 3000 og 7000 likvideringer og drap på fiender og sivile. En rekke samfunnsledere ble drept i attentater i Escobars kamp for å få erklært en utleveringsavtale med USA grunnlovsstridig.
* Betalte skuddpremie for drap på cirka 600 politimenn.
* Sto bak bombingen av et rutefly i 1989. Målet for attentatet var presidentkandidaten Cesar Gaviria. Alle 107 om bord mistet livet, men Cesar Gaviria befant seg ikke på flyet.
* Overga seg i 1991 og fikk sone straff i et fengsel han selv fikk bygge, innrede og styre.
* Rømte i 1992 for å unngå overføring til «vanlig» fengsel. Drept av politistyrker i 1993.
Kokainrikdom
Historien om Sør-Amerikas flodhester handler om arven etter en mann som tjente mer penger enn det var mulig å bruke opp – men som prøvde. Kokainsmugleren Pablo Escobar var ifølge finansmagasinet Forbes verdens syvende rikeste mann, i 1989 god for 30 milliarder dollar.
– Hvordan de kom frem til det, aner jeg ikke. De ringte aldri og spurte, har Escobars sønn Sebastian Marroquin uttalt.
Trolig var det et greit anslag. En av Escobars pengetellere fortalte i politiavhør at det gikk 25 000 kroner i måneden på gummistrikker til buntene med pengesedler.
Sønnen flyktet til Argentina, skiftet navn og utdannet seg til arkitekt etter farens død. Hans bok om faren, utgitt i 2014, ga et unikt innblikk i livet til sjefen for Medellin-kartellet. Stedet som ble Hacienda Napoles var urørt jungel da Escobar kjøpte det. Eiendommen ble en sær blanding av festning, geriljaleir og overdådig luksuspalass hvor narkobaronen kunne dyrke sine fritidsinteresser.
Escobar Zoo
I 1982 laget han for eksempel dyrehage. Alskens eksotiske dyr – kenguruer, dromedarer, sebraer, sjiraffer, flamingoer, neshorn og delfiner – kom til Colombia med fly eller båt, og ble fraktet videre så kjapt at tollere og havnemyndigheter bare fant noen fjær og litt pels i de tomme kassene. Til slutt var det 1200 dyr på Hacienda Napoles – flere enn det er i dyreparken i Kristiansand. Sjiraffene nektet å ta til seg mat og døde tidlig, men resten, inkludert tre flodhesthunner og en hann, trivdes.
– Det var den eneste tiden i pappas liv som var preget av full nytelse og totalt sløseri, sier sønnen Sebastian.
Hvis han ønsket seg en spesiell hamburger som bare ble laget på et kjøpesenter i Medellin, sendte faren helikopteret dit. Den første nyttårsfesten på Hacienda Napoles varte en måned, og et orkester spilte for hundrevis av gjester hver kveld. I tennisturneringene for slekt og venner var førstepremien gjerne en bil.
Da Escobar åpnet dyrehagen på eiendommen for besøkende, måtte det snart lages ny, separat vei til huset fordi køene sto kilometerlange på den gamle. Den første helgen kom det 25 000. Ikke gjester, men biler. Entreen var gratis. «Dette tilhører folket», sa Escobar til pressen. Det var også kjent at han organiserte velgjørende tiltak og prosjekter i de fattige strøkene i Medellin, og Escobar ble i Colombias største avis sammenlignet med Robin Hood.
Flodhestparadis
Det neste tiåret var Escobar i krig med konkurrerende karteller og colombianske myndigheter, etter hvert stadig oftere på flukt med en stadig mindre hær av betrodde menn rundt seg. Da han ble skutt av politistyrker i desember 1993, hadde han bare én livvakt igjen ved sin side.
Staten konfiskerte Hacienda Napoles, og dyrene ble ført vekk til andre dyrehager. Men flodhestene fikk bli. Det er ikke så lett å flytte på beist på fire tonn som ikke vil.
– Det er et flodhestparadis. Mye å spise, en innsjø de kan plaske rundt i på dagtid og hverken rovdyr eller tørke, som dreper mange i Afrika, sier biologen Echeverri.
Flodhestjakt
Flodhestene puslet uforstyrret med sitt i mange år. De ble flere. Noen dro på oppdagelsesferd. I 2007 la en ung hann ut på vandring.
– Et morsomt innslag i naturen, mente lokalbefolkningen, som døpte ham Pepe. Han holdt seg unna mennesker, men hadde et anstrengt forhold til krøtter. Da Pepe hadde drept seks kalver og alle forsøk på å lokke ham til andre områder mislyktes, måtte han bøte med livet. Et dusin uniformerte jegere poserte ved siden av den falne flodhesten på bilder som ble publisert i pressen. Det skapte så sterke reaksjoner at ingen lenger ser på avliving som et alternativ.
Flytting og sterilisering er andre løsninger som er testet. Begge koster mye penger, og innebærer en viss fare for både mennesker og dyr.
Et skremmende eksperiment.
– Det er også en lokal uvilje mot å ta grep. Flodhestene er en turistattraksjon av en viss økonomisk betydning, observerer National Geographic.
Inntil videre er derfor amazonastapiren vippet av tronen som Sør-Amerikas største landdyr, mens colombianske myndigheter grubler videre. Det var ikke lett å bli kvitt Pablo Escobar. Men flodhestene hans er faktisk enda seigere.
Død og sirkus
I dag er det fornøyelsespark på godset der Pablo Escobar styrte sitt blodige forbryterimperium.
Hacienda Napoles kan by på badeland og dyrepark og scorer fire av fem mulige poeng på Tripadvisor. To hoteller tilbyr overnatting for besøkende som ikke orker frem og tilbake til nærmeste storby, Medellin, på én dag. Men fortiden er på ingen måte gjemt bort, i parkens "museo memorial" fortelles historien om Escobars narkotikakartell og krigen mot myndighetene.
Escobar kjøpte det øde området i dalføret mellom Andesfjellene for å få et fristed for familien da han begynte å tjente enorme summer på kokainsmugling til USA. Et hovedhus ble bygd i spansk kolonistil, han kjøpte 1200 eksotiske dyr og fikk en lokal billedhugger til å lage dinosaur og mammut i full størrelse. Familien tilbrakte helgene der, og de mange gjestene kunne velge mellom å bli hentet med helikopter eller fly, hvis de syntes biltur var for slitsomt.
Hacienda Napoles ble også brukt til å trene opp livvakter og leiemordere, blant annet fikk de opplæring i bilbomber og kunsten å skyte fra en bil i fart. Ved et tilfelle samlet Escobar alle sine menn rundt bassenget, og druknet en utro tjener til skrekk og advarsel.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn
Denne saken ble første gang publisert 25/12 2019, og sist oppdatert 16/12 2019.