Dykket til 10 916 meter

De to pionerene er dypere enn noe annet menneske før dem. Så skjer det utenkelige

Mennesket har bestandig hatt en fascinasjon for å sette rekorder. De dypeste hav var imidlertid lenge uutforskede. I 1960 var to dristige menn klare til å reise ned til det dypeste punket i alle verdens hav, Challengerdypet, nærmere 11 000 meter under overflaten. 

Pluss ikon
<b>HILSER:</b>De to dyphavsutforskerne vinker fra tårnet på batyskafen de tok ned til det dypeste punktet på jorden – 10 916 meter under havoverflaten.
HILSER:De to dyphavsutforskerne vinker fra tårnet på batyskafen de tok ned til det dypeste punktet på jorden – 10 916 meter under havoverflaten. Foto: ©THOMAS J. ABERCROMBIE/National Geographic Creative
Sist oppdatert

Sjøen hadde blitt røffere og røffere. Bølgene slo over dekket på den 18 meter lange og 150 tonn tunge batyskafen «Trieste» – en dypvannsubåt.

Den sveitsiske ingeniøren, oseanologen og eventyreren Jacques Piccard (37) skulle forsøke det ingen hadde gjort før. Dykke ned til havets dyp­este punk, Challengerdypet i Marianergropen i Stillehavet.

Challengerdypet ble oppdaget først på 1870-tallet, og for å nå bunnen måtte «Trieste» trenge gjennom 1,1 mil med vann – 11 000 meter. Intet menneske hadde vært i nærheten av slike dyp før.

Jaques Piccard medga at han hadde sine betenkeligheter med å gjennomføre rekordforsøket den aktuelle dagen 23. januar 1960.

– Overflatetelefonen vår hadde blitt borte og turtelleren ble ødelagt under tauingen. Et annet instrument til å måle strømninger, var delvis ødelagt. Fartøyet vårt så mer ut som et krigsoffer enn et undersjøisk laboratorium som skulle undersøke det dypeste punktet i havet. Vi begynte å spørre oss hvor lurt dette var, skrev Jacques Piccard i artikkelen «Man's Deepest Dive».

<b>PÅ INNSIDEN:</b> Jacques Piccard (bak) og Don Walsh inne i «Trieste». 
PÅ INNSIDEN: Jacques Piccard (bak) og Don Walsh inne i «Trieste».  Foto: Keystone

At havets dyp kan være livsfarlige ble nylig illustrerte med mini­ubåten «Titan» som havarerte på vei ned til vraket av «Titanic» på 3800 meters dyp. Fem mennesker omkom. Den amerikanske kystvakten tror implosjon var årsaken til forliset. Ulykken skjedde på dypt hav, men likevel på langt mindre dyp enn det fryktinngytende Challengerdypet.

Les også: Hvem senket «Utvik Senior» og drepte ni norske fiskere?

Begynte dykket

Klokken 08.23 om morgenen 23. januar 1960 startet rekordforsøket som var planlagt å ta ni timer. Jacques Piccard og Don Walsh lukket den tunge stålluken som skulle stå mellom dem og vannmassene. Den ble låst med kun én bolt.

Så begynte «Trieste» på sin ferd ned mot dypet, over én mil vann med overflaten. Ti minutter etter nedstigning hadde «Trieste» nådd 100 meters dyp.

Der stoppet den av seg selv i møte med det kalde vannet. Piccard og Walsh slapp ut ballast-bensin gradvis de neste hundre dybdemeterne for å kunne fortsette nedstigningen raskere.

– Batyskafen er som en ballong i sjøen, den får sin oppdrift fra bensin istedenfor gass, skrev Piccard selv i artikkelen «Man's Deepest Dive».

– Fordi bensinen er mer komprimerbar enn vann, visste vi at sjøvannet som vi hele tiden tok inn via inntaket økte batyskafens vekt under nedstigningen. Dette justeres ved at piloten holder et øye med hastigheten og slipper ut ballast, skrev Piccard og la til at de søkte å holde en fart på cirka en meter i sekundet – eller omtrent to knop.

<b>REKORDDYKK:</b> Auguste Piccard, Jacques Piccards far, konstruerte «Triste» og gjennomførte et rekorddykk med batyskafen den tredje oktober 1953. Piccard den eldre tok «Trieste» ned til 3150 meters dyp utenfor vestkysten av Italia.
REKORDDYKK: Auguste Piccard, Jacques Piccards far, konstruerte «Triste» og gjennomførte et rekorddykk med batyskafen den tredje oktober 1953. Piccard den eldre tok «Trieste» ned til 3150 meters dyp utenfor vestkysten av Italia. Foto: Keystone

Mørket var nå altoppslukende mens de sakte tok seg nedover mot bunnen. Hele tiden sjekket de hastighet, oksygenmengden samt at de var på rett kurs.

På 3000 meters dybde kontrollerte de at de fortsatt oppnådde kontakt med overflaten. Strømmer av plankton seg forbi dem. – Men vi så svært få levende vesener eller organismer da vi var nede ved 6000 meter, skrev Piccard.

Ved 8000 meter fastslo de to mennene at de nå hadde dykket dypere enn noen hadde gjort før dem. Fra «Trieste»s kraftige søkelys var det ingen gjenskinn.

– Her nede så vi absolutt ingen form for liv, ikke engang plankton.

Les også: (+) I et halvt år drev Einar på havet. Sjokket kom først da han kom hjem

<b>TRANGT OM SALIGHETEN:</b> Jacques Piccard og Don Walsh oppholdt seg i den bitte lille kapselen under tankene for bensinen og ballastvann.
TRANGT OM SALIGHETEN: Jacques Piccard og Don Walsh oppholdt seg i den bitte lille kapselen under tankene for bensinen og ballastvann. Foto: National Museum of the U.S. Navy

Dramatikk

På 9900 meter skjedde det som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på de to mennene. En dump lyd hørtes fra fartøyet, mens det ristet kraftig. Walsh og Piccard så på hverandre. De visste at de ikke hadde nådd bunnen ennå. Lyden måtte skyldes noe annet. Hvis noe gikk alvorlig galt her nede, ville det bety slutten.

«Trieste» var deres livsnødvendige beskyttelse mot det enorme trykket utenfra. De var fullt klar over at et ubeskyttet menneske ville blitt drept umiddelbart på et slikt dyp.

De stoppet nedstigningen for et øyeblikk. Men nærmere undersøkelser avdekket ingen feil. Mennene pustet lettet ut og bestemte seg for å fortsette nedstigningen.

<b>BATYSKAFEN:</b> «Trieste» ble konstruert av den sveitsiske ingeniøren Auguste Piccard, Jacques' far. Den ble bygget i Italia og sjøsatt i 1953. I 1957 kjøpte US Office of Naval Research «Trieste» og overførte fartøyet til Naval Electronics Laboratory. 
BATYSKAFEN: «Trieste» ble konstruert av den sveitsiske ingeniøren Auguste Piccard, Jacques' far. Den ble bygget i Italia og sjøsatt i 1953. I 1957 kjøpte US Office of Naval Research «Trieste» og overførte fartøyet til Naval Electronics Laboratory.  Foto: Bettmann/Getty Images

– Nå var vi så nære målet, skrev Piccard.

Snart så de mer liv igjen.

– Små maneter, fastslo Piccard.

Så, klokken 12.56, etter fire og en halv time, viste måleren at de bare var 100 meter fra bunnen. Klokken 13.06 landet de på bunnen av Challengerdypet. De to mennene tok hverandre i hånden.

– Dette var den siste ekstremiteten på planeten som ennå ikke hadde blitt erobret, kunngjorde Piccard.

Det var da de så det de mente var en fisk. Piccard skulle beskrive den som omtrent 30 centimeter lang og av flyndre­familien. De fikk foreviget den på videoopptak de gjorde på bunnen.

Les også: (+) Offisielt lå krigsskipet ved kai − men loggboken rommet en hemmelighet

<b>TRIESTE 2:</b> Originale «Trieste» ble pensjonert i 1964, men amerikanerne brukte kunnskapen fra «Trieste» til å bygge «Trieste 2». Det ble blant annet brukt til å spore opp og fotografere den atom­drevne ubåten USS «Scorpion» som forsvant utenfor Azorene i mai 1968. Den ble funnet på over 3000 meters dyp i oktober samme år. «Trieste 2» ble også benyttet under en topphemmelig operasjon for å hente opp en filmkapsel fra spionsatellitten KH-9 Hexagon på 5000 meters dyp i Stillehavet i 1972. 
TRIESTE 2: Originale «Trieste» ble pensjonert i 1964, men amerikanerne brukte kunnskapen fra «Trieste» til å bygge «Trieste 2». Det ble blant annet brukt til å spore opp og fotografere den atom­drevne ubåten USS «Scorpion» som forsvant utenfor Azorene i mai 1968. Den ble funnet på over 3000 meters dyp i oktober samme år. «Trieste 2» ble også benyttet under en topphemmelig operasjon for å hente opp en filmkapsel fra spionsatellitten KH-9 Hexagon på 5000 meters dyp i Stillehavet i 1972.  Foto: U.S. Naval Undersea Museum

Hadde sprukket

Temperaturen på 10 916 meters dyp ble målt til tre grader celsius. En «enslig reke» svømte forbi dem.

Etter 20 minutter på bunnen, var tiden inne for å starte oppstigningen. Da oppdaget de også hva den foruroligende lyden hadde skyldtes: en bit av pleksiglasset ved inngangsrøret hadde sprukket, sannsynligvis i møte med det kalde vannet.

De fastslo at dette neppe utgjorde noen fare. Og uansett måtte de jo opp igjen.

Klokken 16.56 nådde de overflaten igjen.

– Vi følte en dyp glede over det vi hadde fått til, samt en stor takknemlighet overfor alle som hjalp oss, skrev Piccard.

– Vi var ikke ute etter å sette rekorder, det bare sammenfalt med at vi ville teste hvor dypt man kunne dykke, uttalte Don Walsh senere til dokumentaren «Deepest Dive».

<b>MUSEUM:</b> «Trieste» har stått utstilt i National Museum of the U.S. Navy siden 1977. På dette bildet fra 2020 er det selveste Don Walsh som foreleser. Han er i dag 91 år gammel. 
MUSEUM: «Trieste» har stått utstilt i National Museum of the U.S. Navy siden 1977. På dette bildet fra 2020 er det selveste Don Walsh som foreleser. Han er i dag 91 år gammel.  Foto: U.S. Navy/Petty Officer 3rd Class Randy L

Suksessen var sikret. Jacques Piccard og Don Walsh hadde for evig skrevet seg inn i historie­bøkene. Og hadde med bragden sikret amerikanerne og de allierte en viktig fjær i hatten i det teknologiske kappløpet mot Sovjet­unionen.

Jacques Piccard døde i Sveits i 2008, 86 år gammel. Men han sikret arvtagere til nye rekordbragder: Hans sønn Bertrand Piccard ble i 1999 den første i verden til å foreta en nonstop flyvning jorden rundt i varmluftsballong. Skyenes svar på farens «Trieste».

Les også: (+) Født i Farsund, død som sydhavskonge – hvor hans etterkommere ennå lever

Var neppe flyndre

Den flyndrelignende fisken Jacques Piccard mente han så nede i dypet, har blitt fastslått å være en feilobservasjon, forteller marinbiolog og professor ved State University of New York, Mackenzie Gerringer til Vi Menn. Vitenskapen har konkludert med at det Jacques Piccard filmet sannsynligvis var en sjøpølse.

<b>MARIANER-EKSPERT: </b>Dr. Mackenzie Gerringer her avbildet fra en av ekspedisjon­ene til Marianergropen. – Verden der nede i dypet overrasker stadig, sier hun.
MARIANER-EKSPERT: Dr. Mackenzie Gerringer her avbildet fra en av ekspedisjon­ene til Marianergropen. – Verden der nede i dypet overrasker stadig, sier hun. Foto: Paul Yancey

– Fisk er ikke i stand til å leve på bunnen av Challengerdypet, forteller Mackenzie Gerringer.

Hun legger til at den fisken som lever dypest, er sneglefisken.

– Vi har funnet to arter i Marianergropen som lever ned til 8000 meters dyp. Den ene arten, Mariane-sneglefisk, ble oppdaget i 2014. Den andre arten har vi ennå ikke samlet inn og tatt prøver av. Fisk som denne er en viktig påminnelse om at det fortsatt er mye vi ennå ikke vet om de dype havene og organismene der.

<b>PSEUDOLIPARIS SWIREI:</b> Forskerteamet oppdaget i 2014 en ny art sneglefisk på 8000 meters dyp. – Marianer-sneglefisken er en hardfør sort, sier marinbiolog Mackenzie Gerringer til Vi Menn. 
PSEUDOLIPARIS SWIREI: Forskerteamet oppdaget i 2014 en ny art sneglefisk på 8000 meters dyp. – Marianer-sneglefisken er en hardfør sort, sier marinbiolog Mackenzie Gerringer til Vi Menn.  Foto: Mackenzie Gerringer/University of Washington

Mackenzie Gerringer forteller at sneglefisken kan leve ned mot 8000 meters dyp fordi den benytter en molekyl kalt trimetylaminoksid for å stabilisere kroppens proteiner under stort trykk.

– Dette (trimetylaminoksid) er det samme som gir fisk sin karakteristiske lukt, forteller hun.

Overlever trykket

Videre forklarer hun at det enorme trykket nede i dypet, er årsaken til at benfisk ikke kan leve på de aller største dypene.

– Jo dypere en fisk lever, desto mer trimetylaminoksid trenger den for å kunne overleve. Ved en dybde av rundt 8400 meter, imidlertid, vil cellene dens måtte bli mer konsentrert enn sjøvann for å få plass til nok trimetylaminoksid. Dette er årsaken til at benfisk ikke har blitt observert på dyp større enn 8400 meter, sier Gerringer til Vi Menn.

Mackenzie Gerringer forklarer at sneglefisken som lever for eksempel på dypene i Marianergropen, har gelatinløse vev og ben med lav tetthet.

– På denne måten kan de holde seg flytende under det enorme trykket. Dyr som lever på disse dypene opplever et trykk som er 800 ganger større enn det vi gjør på overflaten. Trykket nede på Challengerdypet er på 15 000 psi (cirka 1000 atmosfærer). Det kan sammenlignes med at en elefant stiller seg på tommelen din. I tillegg kommer trykket der nede i dypet fra alle kanter, ikke bare ovenfra. Organismene som lever der nede ser kanskje sårbare ut, men de er utrolig hardføre, sier Gerringer. Hun har selv vært på ekspedisjoner til Marianergropen.

<b>DAGENS FANGST:</b> Forskerteamet henter opp teinen som har vært i dypet av Marianer­gropen. – Det er fortsatt mye som er uoppdaget der nede, sier Gerringer. 
DAGENS FANGST: Forskerteamet henter opp teinen som har vært i dypet av Marianer­gropen. – Det er fortsatt mye som er uoppdaget der nede, sier Gerringer.  Foto: Paul Yancey

– Livet der nede blir også på­virket av menneskelig aktivitet som plastposer og annet avfall som havner på bunnen, eller klima­endringer. Det er derfor viktig å forstå og beskytte disse unike habitatene.

Les også: (+) Hvorfor skjelte alle ut treneren på motstanderlaget? Svaret førte Aage langt ned i et dystert kapittel av Norges historie

Dyphavsgrop i det vestlige Stillehavet, øst og sørøst for øygruppen Marianene. Den er ifølge Store norske leksikon formet som en svakt buet renne og er om lag 2400 kilometer lang. Challengerdypet er det dypeste området av alle verdens hav.

– Challengerdypet er 10 984 meter på det dypeste. Det tilsvarer marsjhøyden til et passasjer­fly, sier marin­biologen Mackenzie Gerringer til Vi Menn.

Noen av dyrene og organismene som lever i de største dypene av Marianergropen:

Sneglefisk

Xenofyoforer – store, encellede organismer som finner næring i gjørmen på bunnen

Amfipoder – arter av kreps som er sneglefiskens foretrukne byttedyr. Noen amfipoder kan bli opptil 25 centimeter lange.

Sjøpølser

Crinioider – ser ut som små trær og er slektninger av sjøpølsen og sjøsternen. Disse filtrerer partikler ut av saltvannet som de lever av.

Kilde: Mackenzie Gerringer

Se mer

Andre ekspedisjoner

26. mars 2012 dykket den kanadiske filmskaperen James Cameron ned til Challenger­dypet i det åtte meter lange fartøyet «Deepsea Challenger». Han nådde et dyp på 10 908 meter, åtte meter mindre enn Jacques Piccard og Don Walsh hadde gjort 52 år tidligere. Men Cameron var den første til å dykke dit alene. Han tilbrakte dessuten tre timer på bunnen.

<b>PÅ DYPT VANN:</b> James Cameron har blant annet regissert filmen «Titanic» fra 1997 <br/>og har lenge vært besnæret av havets dyp. I 2012 styrte Cameron «Deepsea Challenger» (bildet) ned til 10 908 meters dyp.
PÅ DYPT VANN: James Cameron har blant annet regissert filmen «Titanic» fra 1997
og har lenge vært besnæret av havets dyp. I 2012 styrte Cameron «Deepsea Challenger» (bildet) ned til 10 908 meters dyp.
Foto: ©Mark Thiessen/National Geographic

28. april 2019 dykket den amerikanske eventyreren, investoren og tidligere marinedykkeren Victor Vescovo (født 1966) ned til Challengerdypet med sitt fartøy DSV «Limiting Factor». Han nådde et dyp på 10 928 meter, og slo dermed rekorden fra 1960 med 12 meter.

<b>LITEN MEN EFFEKTIV:</b> Om bord i «DSV Limiting Factor» nådde Victor Vescovo 10 928 meters dyp på bare tre timer.
LITEN MEN EFFEKTIV: Om bord i «DSV Limiting Factor» nådde Victor Vescovo 10 928 meters dyp på bare tre timer. Foto: Caladan Oceanic

Han gjorde et andre dykk tre dager senere, og ble dermed den første i historien til å ha vært to ganger på bunnen av Challengerdypet. Der fant han for øvrig en plastpose. Dykkene var del av et vitenskapelig prosjekt der Vescovo og hans team også undersøkte det marine livet. Vescovo ble også den første i historien som har dykket ned til det dypeste punktet av alle fem verdenshav.

<b>10 KILOMETER UNDER OVERFLATEN:</b> Victor Vescovo og hans team tok dette bildet da de returnerte til Challengerdypet i 2021.
10 KILOMETER UNDER OVERFLATEN: Victor Vescovo og hans team tok dette bildet da de returnerte til Challengerdypet i 2021. Foto: Caladan Oceanic

Kilder: National Geographic, «Deepest Dive», history.navy.mil, Wikipedia, snl.no, «In Pursuit of the Abyss – Mariana Trench», og Discovery «Mariana Trench – David Attenborough, deepseachallenge.com, caladanoceanic.com, oceanservice.noaa.gov, «On the Validity of the Trieste Flatfish: Dispelling the Myth» av Alan J. Jamieson og Paul H. Yancey, «Man›s Deepest Dive» av James Piccard

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2023, og sist oppdatert 05/09 2023.

Les også