Poké bowl
Rått fra Hawaii
Poké bowl er gatemat fra Hawaii; rå, lynmarinert fisk med ris og grønt, og noe av det kuleste du kan spise akkurat nå.
Poké bowl: Sønnen min Christoffer erklærte at han ville lage poké bowl, og slik ble det. Jeg hørte om retten første gang i 2017, den kommer fra Hawaii, og som navnet tilsier; dette er streetfood/gatemat som serveres i en bolle og spises stående med en gaffel.
Retten skal ha oppstått ved at fiskerne på Hawaii slengte avskjær fra fisk i en bolle, dynket med eddik og limesaft, og spiste som snacks.
LES OGSÅ: Oppskrift på verdens beste gulasj
Poké minner om japanernes sushi og sashimi og spesielt chilenernes ceviche, som er bortimot den samme retten. Uansett er det gøy med en rett som gir Hawaii-følelser.
Slik lager du Poké bowl
1. Kok opp ris som anvist på pakken, avkjøl og smak til med eplecidereddik.
2. Rist sesamfrø i tørr panne.
3. Kutt avokado og mango og fisk i terninger, og vårløk i biter.
4. Lag en ponzusaus ved å blande soyasaus, riseddik, sesamfrø, limesaft og finhakket chili, hvitløk og koriander.
TIPS!
Bruk gjerne laks eller tunfisk som sjef i retten. På Hawaii er blekksprut vanlig. Varier også med grønt, som slangeagurk, asparges, syltet løk - ja, nesten hva som helst.
LES OGSÅ: Pølse i vaffel
5. Fisk ut fisken med gaffel og vend inn i ponzusausen ti minutter før du skal spise, det er all tid fisken trenger av marinering i syren.
6. Anrett som på bildet (øverst), men bland gjerne sammen alt i bollen før du spiser.
Sweet chilisaus og mer ponzusaus er godt til.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 33, 2018