Oppfinnelsene ble deres bane
Hoppet i hjemmelaget fallskjerm fra Eiffeltårnet. Det gikk ikke bra
Oppfinnerne var lidenskapelig opptatt av sine egne oppfinnelser. Kanskje i overkant mye.
Multimilliardæren Jimi Heselden, mannen bak ståhjulingen Segway, ble drept i 2010. Han mistet kontrollen på Segwayen sin og falt 27 meter da han kjørte utfor en klippe.
Han er langt fra den første som har tatt sin død på egen kreativitet.
Engelen Franz
Franz Reichelt, kalt den flyvende skredderen, oppfant frakkefallskjermen. For å bevise at den virket, klatret han til toppen av Eiffeltårnet og hev seg ut i et luftig svev, foran en stor menneskemengde.
De dro skuffet hjem. Reichelt kom ikke hjem i det hele tatt.
Whisky og is
Thomas Andrews laget tegningene til Titanic og fikk bli med på jomfruturen som takk for innsatsen. Han hadde advart om at skipet var sårbart for isfjell og tok til orde for at antallet livbåter burde økes fra 20 til 46, uten å bli hørt.
Da skipet traff isfjellet 15. april 1912, ble han sist sett gråtende med et glass whisky i hånden i baren på 1. klasse.
Umenneskelig presse
William Bullock fant opp den moderne rotasjonspressen. Da han skulle installere en presse i avisen «Philadelphia Public Ledger» og ikke fikk det helt til, forsøkte han i frustrasjon å sparke den på plass. Beinet ble sugd inn pressen, ble knust og måtte amputeres.
Bullock døde under operasjonen.
Stille i fjøset
Francis Edgar Stanley utviklet dampdrevne biler han kalte Stanley Steemers. 13. juli 1918 skulle han teste dem i landlige omgivelser. Da han måtte ta en krapp sving for å komme unna noen sauer, mistet han kontrollen over bilen og kjørte rett inn i fjøset.
Der hørtes først et voldsomt brak. Så ble det helt stille.
Åt skogen
Valerian Abakovsky fant opp en bil som gikk på skinner og kunne bringe jernbanesjefene raskt og bekvemt til forskjellige møtesteder i det enorme Sibir. 24. juli 1921 skulle han kjøre 22 høytstående tjenestemenn fra Tula til Moskva i jernbanebilen sin.
I en hastighet av 120 kilometer i timen kjørte han rett til skogs i en krapp kurve.
Nedtur
Henry Smolinski fikk en idé om at en flyvende bil måtte være midt i blinken. Han plasserte deler fra en Cessna 337 på toppen av en Ford Pinto og greide faktisk å få doningen i lufta. 11. september 1973 tok han med seg en kompis på en luftetur.
I en høyde av 300 fot var det slutt på oppdriften. Det endte i en bratt nedtur.
Strålende
Den amerikanske atomforskeren Louis Slotin eksperimenterte med plutonium da han forårsaket en mindre eksplosjon 30. mai 1946. Eksplosjonen var ufarlig, verre med strålingen.
Han dekket materialet med sin egen kropp for å beskytte andre, og døde to uker senere.
Baksiden av medaljen
Den polske kjemikeren og fysikeren Marie Curie drev banebrytende forskning og fikk Nobelprisen for det – både i kjemi og fysikk.
Til slutt utviklet hun leukemi og døde – fordi hun hadde utsatt seg selv for radioaktiv stråling.
Gammelt hjerte
Sylvester H. Roper (72) lagde verdens første motorsykkel, han kalte den en velosiped. 1. juni 1896 testet han den ut på en sykkelvelodrom og fikk den opp i 60 kilometer i timen, før han falt av og døde av hjerteinfarkt.
Om det var fallet som utløste infarktet eller infarktet som utløste fallet, er aldri brakt på det rene.
Gi aldri opp
Horace Lawson Hunley oppfant undervannsbåten. Det første forsøket var mislykket, hele mannskapet omkom. Men Hunley ga ikke opp. Han konstruerte en ny og forbedret utgave, oppkalt etter seg selv, og var med på jomfruturen 15. oktober 1863. Med samme resultat …
Bare nesten
Aurel Vlaicu var en rumensk oppfinner og testpilot som gjerne testet ut sine egne fly – Vlaicu I, II og III.
Fredag 13. september 1913 skulle han fly høyere enn noen noensinne hadde gjort og krysse de høyeste toppene på fjellkjeden Karpatene. Han lyktes bare nesten.
I tusen bitar
Max Valier bygde raketter. Han trodde han kunne skape en rakettbil også. Bilen hans kom opp i 400 kilometer i timen. I et forsøk på å bli enda bedre, helte han alkohol på tanken. Forsøket endte med at bilen rett og slett eksploderte.
Brødre i blodet
Aleksander Bogdanov, russisk psykiater, skribent, politiker og revolusjonshelt, ble etter hvert overbevist om at blodoverføring var veien til evig ungdom. Han ville gjerne være evig ung og brukte seg selv som forsøkskanin.
Da han overførte blod fra en pasient som led av malaria og tuberkulose, døde han etter kort tid, 7. april 1928. Pasienten ble derimot gradvis bedre.
Mannen i månen
Wan-hun skal ha vært en kineser som i det 16. århundre forsøkte å skyte seg selv til månen ved å feste 47 raketter til en stol. Han tente alle samtidig med seg selv sittende i stolen. Smellet skal ha vært voldsomt og da røyken lettet, var det ikke mulig å finne hverken stolen eller Wan-hun.
Det er liten grunn til å tro at han endte opp på månen, men han har faktisk fått et månekrater oppkalt etter seg.