REISE
På jakttur i diktatorens bjørnehytte
I Transylvanias dype skoger jaktet den beryktede diktator Nikolae Ceasescu sammen med statsledere som Gaddafi, Khrusjtsjov og Tito. Diktatoren har falt, men jakthyttene hans står.
Første juledag 1989: TV-bildene gikk verden over. Henrettelsen av Nicolai og Elena Ceausescu, det famøse diktatorparet.
LES OGSÅ: (+) 20 år siden Åsta-ulykken. Hva skjedde egentlig på Rudstad stasjon?
Berlinmuren var falt, og nå fulgte kommunistregimene i Østblokken som dominobrikker.
Romania hadde vært et utstillingsvindu for human kommunisme, men det viste seg å være en løgn.
Utsultede barn i overfylte barnehjem kom for dagen. Og med det avsløringen av Ceausescus forbrytelser. Men hvem var han egentlig?
Man er hva man spiser
Veien slynger seg oppover fjellet. Jeg er på vei inn i de østlige Karpatene. Romanias mest uberørte skoger. I den lille byen Odorheiu Secuiesc (på folkemunne ofte kalt Odorheiu) tester jeg Ceausescus matvaner.
I boken «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants» avsløres favorittmaten til de mest kjente diktatorene på 1900-tallet.
Georgisk mat var Joseph Stalins favoritt, og det sies at hans personlige kokk var Spiridon Putin, Vladimir Putins bestefar.
Hitler var vegetarianer og ekstremt paranoid. 15 mann måtte smake før han forsynte seg.
Så hva ville Ceausescu ha valgt?
En smilende, mørkhåret servitør i trangt miniskjørt viser meg menyen. Ifølge mine søk var han enkel i matveien og foretrakk vegetarisk lasagne, rumensk karpe i aspik, fetasalat og biff.
Jeg velger fetasalaten. I motsetningen til i Hellas hvor fetaosten flyter i et hav av olivenolje, er alt velproporsjonert og også svært smakfullt. Perfekt til et glass lokalprodusert øl. Det sies at Ceausescu var notorisk redd for å bli matforgiftet, som Hitler. Dersom han ble servert mat som ikke var blitt testet, kunne han hive den rundt seg. Servitøren smiler fortsatt. Jeg tar sjansen.
LES OGSÅ: Slik blir frontruta helt ren
Bak en sterk mann står alltid en sterk kvinne
Romania var aldri en del av Sovjetunionen, men blokkleilighetene i utkanten av Odorheiu minner om sovjetarkitektur. Hadnagy Sándor er en av de få gjenlevende som traff Ceausescu. Han har sagt ja til å treffe meg. En gjestfri eldre mann.
– Velkommen inn, sier han.
– Ønsker dere et glass portvin?
Hadnagy var sjef for meieriproduksjonen i en av landets mest produktive fabrikker. Han traff Ceausescu ved flere anledninger.
– Hvordan han var som person? Vanskelig å komme inn på. Da han besøkte fabrikken, sjekket han alt. Hele tiden tett omgitt av sikkerhetsvakter. Det var her i regionen at han utviklet sin lidenskap for å jakte. Han hadde ikke vokst opp med sporten.
Nicolai Ceausescu kom fra enkle kår og ble født i en liten landsby sør i Romania. Moren var analfabet og bondekone, faren en alkoholisert og tidvis voldelig løsarbeider. Barndommen tok brått slutt. Da han var 11, ble han tvunget til å slutte skolen for å jobbe i Bucuresti. Før andre verdenskrig ble han fengslet flere ganger på grunn av sitt engasjement i kommunistpartiet. Da Sovjetunionen frigjorde Romania og landet ble kommunistisk, vokste Ceausescu raskt i partirekkene. I 1967 ble han generalsekretær for partiet og landets enerådige leder.
– På 1970-tallet var det lykkelige tider i Romania. Overflod. Alt vi trengte, produserte vi. Fabrikken jeg jobbet på forsynte hele landet med meieriprodukter. Det kom tilreisende fra andre østblokkland for å handle.
Så store var vi.
I sentrum for det glade 70-tallet sto Nicolae Ceausescu og hans kone Elena og kultusen rundt dem. Elena gikk alltid i enkle bondeklær, og Nicolaes signaturplagg var den sorte vinterfrakken. Deres folkelige image ble hamret inn gjennom film og bøker. På skolen kunne barn lese om det «vise, ufeilbarlige og uadskillelige» ekteparet.
– Det var på 80-tallet at alt gikk galt, sier Hadnagy.
– Det sies at bak en sterk mann står alltid en sterk kvinne, og det var kvinnen, Elena, som forårsaket Romanias nedgangstid. Hun mottok et universitetsdiplom uten engang å ha gått på universitet. Makten gikk henne til hodet.
LES OGSÅ: Hvorfor er Tesla Cybertruck så rar?
Den økonomiske veksten som kom på 70-tallet hadde vært betalt av lån fra Verdensbanken. Nå var festen over. Skyhøye renter, enorme avdrag. Romania kunne ikke betale.
– Jeg har aldri vært kommunist, men jeg hadde sympati med Ceausescu. Han fikk skylden for alt som gikk galt. Det var umenneskelig å skyte ham. Ion Iliescu som tok over etterpå, var jo ikke det spor bedre.
Historien har mange sider. Odorheiu var ikke det området som ble verst rammet av Ceausescus nedkuttingspolitikk.
Gaddafi´s hemmelighet
– Det er klart jeg kan vise hvor Ceausescu jaktet, forteller den lokalkjente bjørneentusiasten Moraru Norbert.
Boligen Ceausescu brukte blir vårt startpunkt. Huset ligger vakkert til i et skogholt. Her har statsledere som Khrusjtsjov, Tito og Gaddafi bodd. Standarden er relativt enkel, i hvert fall hvis en tenker på hvem gjestene var. På gulvet er det bjørneskinn. Veggene er dekorert med bilder fra jaktlagene. Alt er bevart slik det var «i de gode, gamle dager».
Det var omfattende sikkerhetstiltak da internasjonale statsledere kom på besøk. Aller verst med oberst Muammar al-Gaddafi (Libyas leder 1969-2011). Ceausescu og Gaddafi hadde et nært vennskap på 70- og 80-tallet. Første gang Gaddafi deltok på bjørnejakt, skjedde det «en jaktulykke». En av offiserene hans, Salih Bu Farwa, hadde fått tak i informasjon om Gaddafis hemmelighet: At hans mor var jødisk. Salih ble skutt og det hele kamuflert som en ulykke.
Ceausescu skrev i sine memoarer at det var et mareritt å jakte med Gaddafi på grunn av alle sikkerhetstiltakene. Spesielt problematisk var at han tok med seg familiemedlemmer. Det gikk nesten galt da to av barna begynte å leke med en død bjørn, og Ceausescus vakter løftet dem opp. Gaddafis spesialtrente «killer virgins» reagerte umiddelbart. Gaddafis barn skulle ikke røres. Diktatorens bidrag til kvinnefrigjøringen var altså at han foretrakk kvinnelige livvakter, fortrinnsvis jomfruer, og de ble trent opp til å drepe. Stemningen ble som man skjønner anspent.
Den lille skogsveien er låst med grind. Moraru går ut og åpner. Det bærer dypere inn i skogen. En trenger spesialtillatelse for å besøke jakthytten Ceausescu og gjestene skjøt bjørner fra. En liten toetasjes hytte.
I første etasje ble det oppbevart fôr. Utkikksposten lå i andre etasje, fine glugger å skyte bjørn fra. Man har utsyn mot et vakkert skogholt. Bjørnene skal angivelig ha vært godt fôret og klare til å bli skutt i god tid før jaktlaget ankom. Det sies at Ceausescu slaktet bjørner slik han slaktet sin egen befolkning.
I dag er det forbudt å jakte på bjørn i Romania, men den gamle utposten er et ideelt sted å observere Europas største rovdyr fra.
Behold roen!
Solen er i ferd med å gå ned. «Vær stille» hvisker Moraru. Ti meter fra observatoriet spiser en brunbjørn på rundt 200 kg av bærene, gresset – og kanskje noe av fôret som Moraru la ut tidligere. Plutselig går den opp på to ben og speider i østlig retning. En annen, større bjørn er i nærheten. Den unge bjørnen forsvinner raskt inn i skogen. Så dukker en stor hannbjørn opp. Han nærmer seg observatoriet. Er vi oppdaget? Fem meter unna setter han seg. Avslappet og bedagelig. En rev smetter ut av skogen uten at bjørnen reagerer.
Det mørkner og vi må tilbake til parkeringsplassen. Like utenfor observatoriet er en rugg på nærmere 400 kilo, og det er mange i skogen rundt oss. Det gjelder å gå stille. En brunbjørn kan oppnå hastigheter på over 40 km/t. Heldigvis er andre turister med på safarien. Så lenge jeg kan løpe fortere enn dem, bør jeg være trygg.
Moraru har vokst opp i området og har livslang erfaring med bjørner:
– Det hender at det er bjørner på stien, da må en vente til de passerer. Så lenge en holder roen, går det bra.
Landskapet er et perfekt sted å drømme seg vekk fra verdens problemer. Kanskje var det akkurat det Ceausescu gjorde da han var på jakt her, og nettet begynte å snøre seg sammen?
På 80-tallet innførte paret Ceausescu en omfattende kuttpolitikk for å betjene gjelden til Verdensbanken. Tomme butikker, rasjonering, en befolkning på sultegrensen. Diktatoren og hans kone fortsatte sitt liv i luksus. Etter at demonstranter ble skutt i byen Timisoara i 1989 spredte protestene seg som ild i tørt gress. Hæren klarte ikke å stå imot presset og endte med å bytte side. Etter en kort rettssak ble paret erklært skyldige. Deres siste ønske var å dø sammen. Henrettelsen flimret over TV-skjermene i hele verden.
Enhver revolusjon spiser sine egne barn.
Verdt å vite
- Fly Oslo–Bucuresti koster ned mot 1.000 kroner t/r. Det er flere billige flyselskaper.
- Fra Bucuresti til Odorheiu Secuiesc er det 8–9 timer med tog/buss.
- Romania har den største brunbjørn-bestanden i Europa I Romania kan du leie jakthytten Ceausescu brukte med 5 soverom, stue og kjøkken Det er en ideell kjøretur fra andre middelalderbyer i Transylvania som den vakre byen Sighisaora (50 km), hovedstaden i Transylvania Brasov (109 km), verneverdige byen Sibiu (150 km) og det verdenskjente Draculas Slott i Bran (130 km).
- Nærmeste flyplass til Odorheiu er den internasjonale flyplassen i Targu Mures (110 km).
- Det er en av de beste stedene i Europa for å observere ville rovdyr. Halvparten av alle brunbjørnene i Europa finnes her og det har Europas tetteste ulvepopulasjon. Bjørnene kan observeres fra vår til tidlig høst (men bjørnejakt er ikke lenger tillatt).
- Ulver kan ses på vår og høst, men er generelt menneskesky og vanskeligere å observere enn bjørn. Romania er et av de rimeligere landene i Europa å reise til og kan by på vakre naturopplevelser, godt bevarte middelalderbyer, dyreliv, smakfull mat og en gjestfri befolkning.
- En bjørnesafari koster 30 Euro per person. Jakthytten Ceausescu brukte koster fra 150 Euro døgnet (avhengig av sesong). Kontaktinformasjon: E-post: [email protected], tlf.: +40 734 746 618
- Det er tre store hoteller i byen Hotal Tarnava, Hotel Gondüzö og Septima Wellness Hotel og Spa. Det er mange mindre hoteller/gjestehus kalt panzio. Dersom en ønsker mer landlige omgivelser, er det gode muligheter for leie av hytter.
Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Les mer på www.vimennpluss.no.
Denne saken ble første gang publisert 29/12 2019, og sist oppdatert 29/12 2019.