Det russiske urfolket nenets
Tundraens nomader
På tundraen nord i Russland er en storfamilie samlet under en teltduk av reinskinn. Dette er russiske nomader som lever av reindrift. Neste dag fortsetter jakten på nye beitemarker.
Nenets er navnet på et nomadisk urfolk som holder til i det nordlige Russland, i all hovedsak fra Kolahalvøya til Tajmyr-halvøya.
I likhet med mange norske samer lever nenetsene av reindrift som både holder dem med mat, transport over den frosne tundraen og skinn til klær og telt. Den nomadiske livsstilen gjør at de stadig er på flyttefot på leting etter nye beitemarker for reinflokkene sine.
Barna hjelper til
Den konstante vandringen på kryss av tvers av den enorme tundraen gjør at daglige hjelpemidler folk flest tar for gitt, som strøm, varmeovner, innlagt vann eller mobildekning er totalt fraværende.
Barna lærer å hjelpe foreldrene med daglige sysler og gjøremål fra de er bitte små.
Obligatoriske skoleår
Men det russiske storsamfunnet banker på døren. Skolegang er nemlig for lengst obligatorisk i Russland for alle barn mellom syv og 17 år. Nenets-foreldrene må derfor levere syvåringene sine til internatskoler hvor de må være i de 10 obligatoriske skoleårene.
Bare i de tre måneder lange sommerferiene får de være være sammen med familiene sine. De resterende ni månedene er foreldre og barn atskilte.
Gratis, tvungen skolegang
Når barna begynner på skolen kan de ikke et ord russisk. De kan bare nenetsisk, et språk som tilhører den samojediske språkgruppen som sammen med de finsk-ugriske språkene utgjør den uralske språkfamilien. Samisk tilhører for øvrig også samme språkgruppe.
Det første syvåringene må lære er derfor russisk. Heldigvis har de fleste skolene ansatt urfolk som har vært gjennom den samme prosessen. Noe som gjør overgangen fra nomade til et liv på internat med nytt språk og ny kultur mindre dramatisk. Det blir også gitt noe undervisning i deres eget språk og kultur. De 10 årene med tvungen skolegang er gratis, inklusive måltider og rom på internatet.
Mellom barken og veden
Barna blir sendt på 10 års tvungen internatskole.
Likevel er ikke alle foreldrene like fornøyde med denne tvungne skolegangen. Ja, barna får 10 års gratis utdannelse. De får lære russisk og de lærer om Russlands historie, kultur, styre og stell. Men i mellomtiden går barna glipp av viktige opplevelser og læring de sårt kunne trenge når de en dag er ferdige på skolen og vender tilbake til reindriftsnæringen igjen.
Barna havner litt mellom barken og veden. Etter 10 år står de der med visse basiskunnskaper om et liv i det russiske samfunn. Men grunnskolene ute i periferien gir ikke god nok faglig ballast til at de kan fortsette med videre utdanning, som for eksempel på universiteter eller på fagskoler.
Vanskelig vei tilbake
Nenets
Nenets er et samojedisktalende folk i det nordlige Russland. Selv kaller de seg "nenæj nenætsj" som på deres språk betyr "ekte mennesker". Ved siste folketelling i 2010 fantes det cirka 45 000 nenetser. Noe som gjør dem til den største folkegruppen innen det som i Russland kalles "små, nordlige urbefolkninger". Nenetsene deles inn i to kategorier, skog-nenets som bor på taigaen mellom elvene Ob og Pur og tundra-nenets. Sistnevnte er tallmessig klart størst.
I tillegg har ytterst få – om i det hele tatt noen – av foreldrene økonomiske midler til å sende ungene sine til storbyer langt unna for å bygge videre på en utdannelse. Og etter 10 år på internatskole har de nå 17 år gamle jentene og guttene vært så lenge borte fra aktiv reindrift at veien tilbake til den nomadiske livsstilen heller ikke er enkel.
Veien tilbake til den nomadiske livsstilen er ikke enkel.
Det moderne samfunnets største utfordring for denne målgruppen er derfor å finne ut hvordan man kan tilby dem en god utdannelse uten å skape for stor avstand mellom den tradisjonelle livsstilen og det industrielle samfunnet.
Realiteten er nemlig at de aller fleste av nenetsbarna fremdeles vender tilbake til livet som nomader etter den tvungne skolegangen.
Olje og gass
Etter endt skolegang vender de fleste barna tilbake.
Situasjonen for urfolket er heller ikke blitt noe enklere av at storsamfunnet er i ferd med å gjøre sitt inntog på tundraen. Det er nemlig blitt oppdaget rike olje- og gassforekomster under den frosne bakken. Noe som har bragt uvant infrastruktur til nenetsenes beiteområder som strømkabler, lyktestolper, veier og et inntog av anleggsarbeidere fra hele Russland.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 07 2021
Denne saken ble første gang publisert 17/02 2021.