Historie

Verdens eldste «naturlige» mumie gir oss oppsiktsvekkende svar om de første amerikanerne

Beinrester forteller om opphavet til .

Pluss ikon
Foto: Naturhistorisk museum i Danmark
Publisert

For noen titalls tusen år siden var den nordlige delen av Nord-Amerika fullstendig dekket av en gigantisk isbre som var mer enn 2000 meter høy.

Isbreen fungerte som en ugjennomtrengelig mur for mennesker. Men så skjedde det noe. For om lag 15 000 år siden begynte isen å smelte.

Det fikk mennesker som bodde i Beringia (som i dag er oversvømt av Beringstredet og Beringhavet) til å strømme over til det nye kontinentet.

– Forbausende tempo

Nye undersøkelser av 15 eldgamle levninger funnet over hele kontinentet – fra Alaska til Patagonia – forteller historien om hva som skjedde etter at ismuren brast.

Analysene av to mumier har vært særlig fruktbare. På tross av at den ene ble funnet i dagens USA og den andre ble funnet i Brasil, 10 000 kilometer unna, er de genetisk sett veldig like.

– Det viser at befolkningen trolig spredde seg med et forbausende tempo, sier David Meltzer, en av forfatterne av en fersk studie i tidsskriftet Science, i en pressemelding.

Med sin alder på drøyt 10 600 år, er den ene levningen som er undersøkt, den eldste «naturlige» mumien vi kjenner til, ifølge pressemeldingen.

Studien viser at det bare tok noen få århundrer før de nye bosetterne hadde spredd seg på begge sidene av Rocky Mountains og ned til de meksikanske slettene. Etter et årtusen eller to hadde mennesker også migrert gjennom hele Sør-Amerika, gjennom Andesfjellene og regnskogen, og bosatt seg helt ned til det sørligste punktet på kontinentet.

Koloniseringen av Amerika så ifølge forskerne omtrent slik ut:

Det kan ha tatt så lite som tusen år før de første amerikanerne bosatte seg sør for Andesfjellene.
Det kan ha tatt så lite som tusen år før de første amerikanerne bosatte seg sør for Andesfjellene. Foto: Michelle O’Reilly, Cell

Åpner opp nye dører

– Disse funnene er fascinerende fordi de åpner opp nye dører til arkeologisk og genetisk forskning, sier Nathan Nakatuska, som også deltok i studien, til Inverse.

– Det er utrolig at dette folket klarte å migrere hele veien gjennom Nord-, Sentral- og Sør-Amerika. Migrasjonen ned til sørlige deler av Andesfjellene var dessuten ikke kjent, og vi er usikker på hva som gjorde at de flyttet helt ned hit, legger han til.

Det neste spørsmålet forskerne nå stiller er hvorfor menneskene spredde seg så så raskt over hele kontinentet.

Ny teknologi og vitenskapelige metoder gir oss stadig flere detaljer om menneskets første møte med Amerika.

De ferske genetiske funnene kommer kort tid etter at arkeologer oppdaget det eldste nordamerikanske våpenet noensinne. Funnet ble gjort i delstaten Texas og er hele 15 500 år gammelt.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2018.

Les også