Krig og kjærlighet

Først etter at Livs ektemann var død, ble hun klar over livsløgnen hans

Da nazistene beleiret hjembyen Mosjøen, sluttet Liv seg til motstandsbevegelsen. Tyskerne hadde ingen anelse om at den unge kontordamen drev spionasje. Men hun var ikke den eneste som bedrev dobbeltspill.

Pluss ikon
<b>DYKTIG:</b> Liv Grannes fra Mosjøen ble vervet som britisk agent under andre verdenskrig. Her er hun i London hvor hun fortsatte sitt arbeid for SOE og Forsvarets overkommando. 
DYKTIG: Liv Grannes fra Mosjøen ble vervet som britisk agent under andre verdenskrig. Her er hun i London hvor hun fortsatte sitt arbeid for SOE og Forsvarets overkommando. 
Først publisert

Helgeland 1941: Norge er okkupert av nazistene. Ved Mosjøen politikammer sitter den 22 år gamle kontordamen Liv Grannes og svarer på telefoner. Rett over gaten ligger Fru Haugans hotell, beleiret av tyske soldater. Nazistene har ingen anelse om at den litt stillfarende unge jenta på politistasjonen er britenes hemmelige agent.

De vet ikke at hun gjør langt mer enn å svare på telefonen, utføre forefallende kontorarbeid og bedrive maskinskriving. Rett foran nesen på tyskerne forfalsker Liv pass og lager grensepasseringsbevis. Hun tar det store stempelet der det står: «For politimesteren». Så signerer hun dokumentene med Liv Grannes.

Det er farlig arbeid. Blir noen oppdaget med de falske papirene, kan det spores direkte til Liv.

Hun er som en liten edder­kopp med et nettverk av små tråder som hun spinner sammen. Flere av Livs venninner er med i nettverket, unge jenter som går under radaren på tyskerne fordi nazistene ikke tror at unge, pene jenter gjør ulovlige ting. At de for eksempel smugler radioapparater på togene, stappfulle av tyske soldater. «Nur die Männer sind Verbrecher», sier Liv. («Bare mennene er forbrytere»).

Livs beste fag på gymnaset var tysk. Nå får hun god bruk for det.

<b>ENESTE KVINNE:</b> 22 år gamle Liv Grannes var eneste kvinne ved Helgeland politikammer. Bildet er tatt i oktober 1940, samme år som Norge ble okkupert av tyskerne. 
ENESTE KVINNE: 22 år gamle Liv Grannes var eneste kvinne ved Helgeland politikammer. Bildet er tatt i oktober 1940, samme år som Norge ble okkupert av tyskerne. 

Modig jente

Liv er vervet av britisk etterretning som den første agenten for britene i Nordland. Jobben på politikammeret er et ypperlig sted for en som trenger å dele informasjon i det skjulte.

Hun er en helt vanlig jente med en trygg oppvekst hos mor og far i en småby på Helgelandskysten. Faren er skolemester i byen. Han sørget for at datteren fikk både artium og husmorskole, noe ikke alle jenter får på denne tiden. Av venner beskrives Liv som en frisk og modig jente. Andre vil bruke ord som beskjeden, men likevel sta. Liv har mange guttevenner i oppveksten.

Winston Churchill har bestemt at Nord-Norge skal invaderes med britisk marine og store bakkestyrker. Organisasjonen får navnet SOE (Special Operations Executive), og Liv blir en viktig brikke i operasjonen.

Les også: Ingeborgs tullebilde fikk forferdelige følger

Ungdommer i Nordland blir trent opp i våpenbruk og våpentransport i tunge sekker over fjellet fra Vistenfjorden til mulige angrepsstillinger ved jernbaner og riksveier. Planen er å kutte Norge i to når invasjonen av de allierte kommer.

I perioden desember 1941–1944 ble det ført store mengder utstyr med båt og frivillige bærere innover Vefsn. Utstyret skulle være klart til en eventuell engelsk alliert invasjon. En aksjon var ment å skulle dele landet i to og skape problemer for tysk transport og kommunikasjon mellom Sør- og Nord-Norge.

I det skjulte smugles det inn rundt 50 tonn våpen, og det bygges en geriljahær for de allierte.

<b>AGENT LIV:</b> Liv og venninnene smuglet blant annet radioapparater og falske papirer på toget som var stappfulle av tyske soldater. Bildet er fra filmen Nordlands Jeanne d'Arc, som viser Julie Christensen Valla i rollen som Liv Grannes. 
AGENT LIV: Liv og venninnene smuglet blant annet radioapparater og falske papirer på toget som var stappfulle av tyske soldater. Bildet er fra filmen Nordlands Jeanne d'Arc, som viser Julie Christensen Valla i rollen som Liv Grannes.  Foto: Viggo Knudsen
<b>SVIK:</b> Liv Grannes giftet seg med Birger Sjøberg i London i 1943. Mange år senere ble det avslørt at han var en helt annen enn den han utga seg for. 
SVIK: Liv Grannes giftet seg med Birger Sjøberg i London i 1943. Mange år senere ble det avslørt at han var en helt annen enn den han utga seg for. 

Kjekk svenske

Livs oppgave er å finne steder der soldatene som jobber for organisasjonen, kan oppbevare våpnene trygt, utferdige alle nødvendige dokumenter, transportoppgaver og skaffe kontakter. Liv bruker det nettverket hun har. Sin egen familie og venner.

Hun skaffer en del av gruppen et gjemme­sted hos sin onkel Erling og tante Dagfrid på småbruket Tangen, som ligger avsides til på Majavatn. Slik blir gården til Livs tante og onkel omgjort til en liten geriljaleir. Snart kommer den siste gruppen inn med løytnant Birger Sjøberg i ledelsen, en kjekk svenske som blant annet har tjenestegjort i vinterkrigen. Liv og Birger får mye med hverandre å gjøre i organisasjonen, og det oppstår søt musikk mellom dem.

Les også: (+) Atle og Fredrik lurte tyskerne i flere år. Så tok de seg en kaffepause de skulle angre på

Majavatn 1942: Liv er på besøk hos tanten og onkelen på Majavatn da tyske soldater plutselig dukker opp. De norske soldatene gjemmer seg i skogkanten, og Liv later som hun bor på gården. Alle holder pusten. I onkelens kjølerom ligger hemmelige skisser og mapper, og rundt om på gården er det gjemt store mengder våpen. Men tyskerne fatter ikke mistanke og drar videre neste dag. Alle puster lettet ut.

De norske kommandosoldatene på Helgeland begynner å bli utålmodige. Når kommer invasjonen? Men svaret fra britene er at ingenting er bestemt.

Etter en sankthansfest blir det klart for alle at det er noe mellom Liv og Birger. Noe Livs leder misliker sterkt. Han forteller Liv at Birger allerede er forlovet. Dessuten er han redd for at forholdet skal påvirket arbeidet deres.

<b>NY KJÆRLIGHET:</b> Etter at Liv mistet sin første ektemann, giftet hun seg med Jens Christian Hauge. Her er ekteparet på skiferie på Kongsvoll.
NY KJÆRLIGHET: Etter at Liv mistet sin første ektemann, giftet hun seg med Jens Christian Hauge. Her er ekteparet på skiferie på Kongsvoll.

Ryktene går

I Mosjøen går det rykter om at Liv er engelsk spion, og moren hennes blir tatt inn til avhør. Likevel ender det med at Liv blir sendt tilbake Mosjøen etter å ha skjult seg ute på øya Selvær og gått over Vistenfjellet med Birger.

Spenningen stiger utover sommeren mens krigen går sin gang. På gården til Livs onkel og tante får de stadig nye våpen. Men noe har gått galt. Tyskerne er blitt tipset om operasjonen og Churchills plan.

6. september 1942 angriper de gården til Livs onkel og tante. Mange helgelendinger blir tatt til fange og drept. Men også tyske soldater må bøte med livet i kampen på Majavatn.

Les også: (+) Tyskernes siste udåd på norsk jord var brutal og grufull

På samme tid er Liv hjemme hos foreldrene i Quales gate 21 i Mosjøen da en tysk løytnant ved navnet Brahms dukker opp. Antagelig har han et godt øye til Liv, og kanskje er det det som redder henne fra represalier fra tyskerne. For løytnanten advarer:

«Liv, du må komme deg vekk.»

<b>STOLT AV MOR:</b> Jørgen Christian Hauge (61) fant en koffert på loftet til moren etter at hun døde. Den inneholdt hemmelige dokumenter og kjærlighetsbrev fra tiden da moren var britisk agent under andre verdenskrig. 
STOLT AV MOR: Jørgen Christian Hauge (61) fant en koffert på loftet til moren etter at hun døde. Den inneholdt hemmelige dokumenter og kjærlighetsbrev fra tiden da moren var britisk agent under andre verdenskrig.  Foto: Berith Eva Lamøy

Liv rømmer over til Sverige sammen med foreldrenes hushjelp. I Stockholm får hun plass på et fly til Storbritannia.

Liv får raskt jobb i det norske forsvarets kontorer i London, men søker seg så til en annen stilling i SOE. 24. desember 1942, på selveste julaften, får hun jobben. Løytnant Birger Sjøberg får også ordre om å dra til Storbritannia. Der oppsøker han raskt Liv, og kjærligheten mellom dem blomstrer. Paret gifter seg i London og får etter hvert leid en leilighet på vestkanten der det faller færre bomber enn på østkanten.

<b>MEDALJEN:</b> Fenrik Liv Sjøberg ble en av de høyest dekorerte kvinnene fra andre verdenskrig da hun i 1946 mottok George-medaljen i den britiske ambassaden i Oslo – en anerkjennelse av mot utvist av sivile. De fleste mottagere av George-medaljen utmerket seg ved enkeltstående bragder i farlige situasjoner.
MEDALJEN: Fenrik Liv Sjøberg ble en av de høyest dekorerte kvinnene fra andre verdenskrig da hun i 1946 mottok George-medaljen i den britiske ambassaden i Oslo – en anerkjennelse av mot utvist av sivile. De fleste mottagere av George-medaljen utmerket seg ved enkeltstående bragder i farlige situasjoner. Foto: Privat

Kjærlighet og svik

De får noen lykkelige måneder sammen i kjærlighetsredet sitt. «Blommornas hem» kaller Birger hjemmet deres. Ellers snakker Birger lite svensk hjemme, legger Liv merke til. Men så er jo moren hans norsk. Hun har så inderlig lyst til å møte Birgers mamma, betror hun seg i et brev til en venn. De er tross alt gift nå, men det får vente til etter krigen.

Liv Gannes

Liv Gannes ble født 28. juni 1918. Hun var en norsk motstandskvinne under andre verdenskrig. I 1942 giftet hun seg med Birger Sjøberg, som ble skutt og drept. Hun giftet seg i 1958 med politiker, jurist og motstandsmann Jens Christian Hauge. I 1959 fikk de sønnen Jørgen Christian Hauge. Liv døde i Oslo i 2004.

I november 1943 drar Birger på nytt oppdrag til Nord-Norge, mens Liv blir igjen i England. Tyskerne setter i gang flere nye operasjoner og aksjoner i Nord-Norge. Trofors blir hovedkvarteret for operasjon Barenfang. Livs lillebror Einar er med i Birgers tropp.

9. juni våkner han av flydur, og senere på dagen går Birger i bakhold sammen med sin nestkommanderende. Det blir en trefning, Birger får splinter fra en håndgranat i brystet og dør momentant. Livs lillebror Einar faller i en annen trefning, men overlever og blir tatt til fange. Samtidig er det mange arrestasjoner på Helgeland, også Livs far blir arrestert noen dager senere.

Da krigen er over, vender enken Liv tilbake til Mosjøen og et fritt Norge. Alle fem i Livs familie lever, men onkelen Ragnvald Grannes døde i Sachenhausen i 1942.

Livs ektemann blir gravlagt i Mosjøen. For mange helgelendinger er Birger en krigshelt, og mange ønsker å få et bilde av ham for å henge på veggen. Det er Liv behjelpelig med. Talene i Birgers begravelse er vakre. Men Liv forstår snart at noe skurrer. Hvorfor er det ingen svenske slektninger til stede i begravelsen til Birger?

<b>RUSSEFEIRING:</b> Liv og vennene i russetog i Mosjøen. Ikke alle jenter fikk ta artium på denne tiden. Noen år senere skal byen bli beleiret av tyske soldater. Da skal Liv få god bruk for tyskkunnskapene sine fra gymnaset. <p class="MsoNormal" style="margin:0px;color:#222222;font-family:Arial," helvetica,="" sans-serif;font-size:small;background-color:#ffffff;="">: <span class="photographer-caption">Privat</span>
 </p>
RUSSEFEIRING: Liv og vennene i russetog i Mosjøen. Ikke alle jenter fikk ta artium på denne tiden. Noen år senere skal byen bli beleiret av tyske soldater. Da skal Liv få god bruk for tyskkunnskapene sine fra gymnaset.

: Privat

Foto: Privat
<b>KVINNENETTVERK:</b> Liv Grannes som ung jente på ferie med to gode venninner før hun begynte å arbeide i motstandsbevegelsen og ble hemmelig agent for britene. Liv brukte nettverket sitt av venninner til å smugle hemmelige papirer på toget fra Mosjøen. 
KVINNENETTVERK: Liv Grannes som ung jente på ferie med to gode venninner før hun begynte å arbeide i motstandsbevegelsen og ble hemmelig agent for britene. Liv brukte nettverket sitt av venninner til å smugle hemmelige papirer på toget fra Mosjøen. 

Forelsker seg

Etter krigen blir Liv opptatt av psykisk ettervern og har forskjellige jobber på sykehus og institusjoner. Hun tar også utdanning innen helsevern.

I 1958 forelsker hun seg i advokaten og Milorg-lederen Jens Christian Hauge. Jens Christian har nettopp fått jobb for NATO i Paris, og Liv søker et halvt års permisjon fra jobben sin på Blindern for å dra til Paris med sin hjertens utkårede. De to er vilt forelsket i hverandre.

I kjærlighetens by tar Liv førerkort, lærer seg fransk og blir gravid. Liv og Jens gifter seg samme høst, og noen måneder senere, i 1959, får de sønnen Jørgen Christian. Snart bosetter de seg i Oslo.

Liv snakker ikke om krigen, og sønnen Jørgen spør ikke så mye i oppveksten. Men en dag forteller Jens at det er noe med Livs forhenværende mann, Birger Sjøberg. Jørgen merker at det går inn på moren. En avisartikkel i VG 21. april 1973 avslører at den svenske krigshelten Birger Sjøberg ikke var den han utga seg for.

Han var Nils Berdahl fra Å i Åfjord. Krigshelten og Livs forhenværende ektemann hadde skaffet seg en helt ny identitet, trolig fordi han var etterlyst i både farskapssaker og underslag.

Først i 1996, da Liv var 78 år gammel, åpnet hun opp og skrev en artikkel i boken Spor etter mødrene, som ble skrevet av kvinner som på ulike områder hadde utmerket seg.

Les også: (+) Arvid, Ivar og tvillingene Agnes og Aslaug skulle bare ta en snarvei den vakre maikvelden – da skjedde det ufattelige

«Det tok adskillig tid før nordmenn begynte å interessere seg for kvinnenes innsats under krigen og okkupasjonen. Det var en feil som kvinner selv måtte rette opp. Det var ikke å vente at mennene skulle gjøre det. Jeg synes ikke jeg har noe interessant å fortelle og forholdt meg derfor taus», skrev hun. Det til tross er Liv en av Norges høyest dekorerte kvinner.

<b>LURTE TYSKERNE:</b> Nazistene som holdt til på Fru Haugans hotell, rett over gaten for politistasjonen, hadde ingen mistanker om at den unge stillfarende jenta på kontoret var britisk spion og jobbet for den lokale motstandsbevegelsen. 
LURTE TYSKERNE: Nazistene som holdt til på Fru Haugans hotell, rett over gaten for politistasjonen, hadde ingen mistanker om at den unge stillfarende jenta på kontoret var britisk spion og jobbet for den lokale motstandsbevegelsen.  Foto: Viggo Knudsen

Hemmelighetene

Da Liv døde, fant sønnen hennes Jørgen Christian Hauge en koffert på loftet. Hans første tanke var å kaste kofferten og alt innholdet. Men da han åpnet den, åpnet det seg en ny og skummel verden.

Kofferten inneholdt gamle brev og dokumenter, samt en krigsmedalje forært moren av britene. Jørgen var kjent med at moren mottok en medalje for sin innsats under andre verdenskrig i 1946, men hadde ikke tenkt så mye over det.

MOR OG SØNN: Liv Grannes fikk sønnen Jørgen Christian Hauge i 1959 med ektemannen Jens Christian Hauge. Her er de sammen på båttur. Jørgen mener moren burde ha fått flere barn. Hun var ekstremt flink til å ordne opp og organisere ting, sier han.
MOR OG SØNN: Liv Grannes fikk sønnen Jørgen Christian Hauge i 1959 med ektemannen Jens Christian Hauge. Her er de sammen på båttur. Jørgen mener moren burde ha fått flere barn. Hun var ekstremt flink til å ordne opp og organisere ting, sier han.

I dag er Livs sønn glad for at han leste brevene og dokumentene som avslørte hvordan moren og venninnene hennes lurte nazistene, om kjærlighetsforholdet mellom moren og krigshelten Birger Sjøberg og morens viktige arbeid under andre verdenskrig.

– Jeg forsto snart at kofferten inneholdt informasjon som var verdifull for allmennheten, og fikk hentet ut mors mappe i Storbritannia. Opplysningene delte han i heftet I krig og kjærlighet. Heftet ble støttet av Vefsn museum og Kari S. Jacobsen ved Helgeland museum.

– Dette er mye girlpower på Helgeland. Det er klart jeg er stolt av mutter'n, sier han i dag.

Etter krigen skal en engelsk oberst ved navn Craddock ha omtalt Liv som Nordlands Jeanne d'Arc. Han kjente ikke Liv personlig.

Jørgen tror at moren ville fnist av en slik sammenligning.

– Mor var en vanlig kvinne av kjøtt og blod. Men modig er det ingen tvil om at hun var, sier sønnen.

Les også: (+) Dødsveien i Troms: Fangene måtte spise sine døde kamerater

I februar 2020 kom filmen om Liv Grannes Nordlands Jeanne d'Arc som er blitt vist på kinoer flere steder i Nord-Norge.

– Filmen er viktig fordi den er med på å øke interessen for historie, men jeg vil anbefale folk å se hva Helgeland Museum har fått til på sin utstilling på Politimestergården i Mosjøen.

Kilder: Jørgen Christia Hauge, sønn av Liv Hauge, I krig og kjærlighet – om Liv Grannes/Sjøberg/Hauge av Jørgen Chr. Hauge, Helgeland museum og Wikipedia