Uoppklart drapssak blir TV-dokumentar
Hva skjedde med Per Vålnes?
Forsvinningen til Per Vålnes er Nord-Norges mest omtalte kriminalsak. Familiefaren forsvant fra hjemmet sitt i Balsfjord i Troms sent i 2011. Siden har ingen sett ham. Politiet mener Vålnes er drept, men noe lik er aldri funnet.
26. november 2011 ble det stelt i stand en overraskelsesfest for Per Vålnes hjemme på gården i Sagelv ved Storsteinnes i Balsfjord i Troms. Vålnes fra Ål i Hallingdal fylte 50 år, og det var hans samboer (40), som senere ble siktet for drap, som arrangerte festen.
Foruten Vålnes og samboeren, deltok fire menn på festen, blant dem en mann som Vålnes' samboer like etter giftet seg med. Senere kom det fram at de også hadde bestilt forlovelsesringer før Per forsvant.
Festen er den siste sikre observasjonen av Per Vålnes. Alle spor etter ham stanser natten han fylte 50 år. Fødselsdagsfeiringen skulle komme til å stå sentralt i drapsetterforskningen.
Få dager etter festen kontaktet hans samboer politiet og meldte Per Vålnes savnet. Noen dager senere ble bilen hans, en gråhvit Volkswagen transporter, lokalisert ved Smalakelva i Lavangsdalen utenfor Tromsø. Det var flere som reagerte på at bilen stod der i dagevis uten at noe skjedde.
Mange teorier
Til slutt fattet politiet mistanke, reiste ut og iverksatte søk i området. De brukte fly, hjelpemannskaper, ettersøkshunder og dykkere fra Tromsø brannvesen. Dykkerne saumfarte elva i flere kilometers lengde.
Alt uten resultat. Først etter fire måneder skjønte politiet at det kunne dreie seg om en drapssak og satte inn store ressurser på å oppklare saken.
Flere personer, både blant lokalbefolkningen i Balsfjord, venner av Per Vålnes og hans storesøster mener at politiet alt for sent skjønte at dette kunne dreie seg om noe mer enn en forsvinningssak - til tross for flere tips om at det kunne ha skjedd noe kriminelt.
Det ble ikke slått drapsalarm før på vårparten 2012, mange måneder etter at han var meldt savnet. Da hadde politiet et dårlig utgangspunkt etter som det er viktig å sikre spor så tidlig som mulig.
Men hva skjedde med Vålnes? I mediedekningen av saken for ti år siden kom det fram flere teorier, alt fra at Vålnes lå på havets bunn til at han skulle vært støpt ned i grunnen på Vollan Gjestestue under arbeidet med utbygging av en ny fløy. Tips gikk ut på at levningene etter Vålnes lå i grusen under bygget.
Spesielle hunder
Den mest groteske teorien gikk ut på at Per Vålnes var blitt malt opp og gitt som fòr til egne hunder. Han drev oppdrett av rasen dogo canario, en hundetype som kan være livsfarlig i feil hender.
Hunder av denne typen er flere ganger blitt avlivet av politiet i Norge. I 2014 måtte politiet på Stord avlive fire hunder av denne rasen i løpet av kun halvannen måned, ifølge Aftenposten.
Politiet tok til og med avføringsprøver av én av Vålnes mange hunder i dagene etter han forsvant. Prøvene var negative. En stund etter at Vålnes ble meldt savnet ble to av hundene hans funnet skutt og gravd ned i leira på fjære sjø der marbakken begynner i Sørfjorden i Balsfjord cirka 20 kilometer fra hjemmet hans.
31. oktober 2012 gikk Troms politidistrikt til pågripelse av Vålnes' eks-samboer. Hun ble siktet for forsettlig drap på Vålnes eller medvirkning til dette. Dagen etter ble også kvinnens nye samboer (39) og hans 41 år gamle kamerat pågrepet. I tillegg ble ytterligere tre personer pågrepet, men raskt sjekket ut av drapssaken.
De tre siktede ble varetektsfengslet, og politiet satte i gang omfattende tekniske undersøkelser. Blant annet ble deler av gulvet i boligen på Sagelv revet opp. Det ble også gjort undersøkelser med en mini-ubåt utstyrt med sonar og kamera i et avgrenset område av Sørfjorden.
Skjult under gjestestue?
Så fikk politiet tips om at Vålnes var partert og skjult i grunnmuren på Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, syv mil fra Tromsø. To av de siktede hadde jobbet på det populære bevertningsstedet. Ifølge Aftenposten kom det senere frem at tipset kom fra en innsatt storkriminell, kjent som en av Norges største bedragere og svindlere.
I 2013 ble det søkt med georadar over den nybygde fløyen til Vollan Gjestestue. Det ble da observert skygger som kunne tyde på at det lå noe i jordmassene. Det ble boret 17 hull i betongen og hentet inn spesialtrente hunder for å lukte i hullene, men ingen av hundene gjorde utslag på liklukt.
I desember 2013 ble Vålnes' eks-samboer og de to mannlige siktede løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i over ett år. De har hele tiden nektet å forklare seg overfor politiet.
– Det har vært en lang og tung varetektsperiode. Hun er veldig lettet og glad for å slippe fri etter over et år i varetekt. Hun har fått med seg at det er stor oppmerksomhet rundt saken, og ønsker nå som hun er løslatt fred og vil nå normalisere tilværelsen, sa Randulf Schumann Hansen, forsvarer for eks-samboeren, til TV2 i 2013.
Et krav om erstatning og oppreisning i 2018 ble avslått. Hovedgrunnen var at de ikke hadde bidratt til etterforskningen, ifølge NRK.
Gravde opp gulv
Men politiet var ikke ferdig med Vollan Gjestestue. I 2014 ble det besluttet å grave opp gulvene på stedet. Beslutningen ble tatt av tidligere riksadvokat Tor-Aksel Bush. Dette skjedde på et møte i Oslo der det ble gitt klarsignal til å grave opp gulvet i gjestestua for å avdekke eller utelukke at det lå levninger i grunnen. Arbeidet skal ha kostet over 20 millioner kroner, men uten spor etter Vålnes
Oppgravingen av gulvene på Vollan Gjestestue skjedde midt i julebordsesongen i 2014. Bevertningsstedet har vært drevet av Lydersen-familien siden 1948 og undersøkelsene var en stor belastning for eierne.
– Det har ikke vært enkelt. Med to av de ansatte drapssiktet, og vissheten om at det kan ligge et lik under gulvet i resepsjonen eller den nye hotellfløya, uttalte daglig leder Håvard Lydersen til TV2 i 2015.
Blir true crime på NRK
7. juli 2015 ble saken henlagt etter bevisets stilling. Påtalemyndigheten betraktet Vålnes-saken som et uoppklart drap.
Vålnes-saken er Nord-Norges mest omtalte kriminalsak. Nå har NRK laget true crime om den rystende og fortsatt uoppklarte forsvinningssaken som fremstår som et mysterium.
– Vi har laget denne dokumentarserien først og fremst fordi dette er en uoppklart forsvinningssak. Fortsatt er mange opptatt av hvor familiefaren er blitt av selv om det har gått ti år siden Per Vålnes forsvant. En annen grunn til å lage dokumentarserien er at dette er en av Norges dyreste forsvinningssaker. Vi prøver å gi svar på en del spørsmål som står ubesvart og som politiet heller ikke har kunnet løse, sier Øystein Arild Antonsen, journalist i NRK Riks i Tromsø.
Det er første gang NRK lager en dokumentarserie om en kriminalsak som har funnet sted. De to første episodene av i alt fem sendes rett etter Dagsrevyen 7. november.
– Da Per Vålnes forsvant, var det få eller ingen som kjente ham eller visste hvem han var. I dokumentarserien har vi forøkt å gi et bilde av hvem familiefaren var. Forhåpentligvis vil serien gi svar på noen ubesvarte spørsmål som kan føre til nye tips som igjen kan bidra til at saken blir gjenopptatt, sier Antonsen.
Denne saken ble første gang publisert 05/11 2021, og sist oppdatert 07/11 2021.