Europeiske narkobander

Nå er endelig den brutale narkobossen Ridouan Taghi tatt

Rettssaken mot narkobossen Ridouan Taghi er Nederlands største noensinne mot en kriminell. Taghi var ukjent for politiet helt frem til 2015, men har vist seg som en banditt som bruker samme metoder som den beryktede colombianske kartellbossen Pablo Escobar. Selv statsministeren har ekstra livvakter døgnet rundt mens saken pågår.

<b>BRUTAL:</b> Mafiabossen Ridouan Taghi har rystet Nederland med en skånselløs brutalitet der ikke engang representanter for rettsapparatet blir spart.
BRUTAL: Mafiabossen Ridouan Taghi har rystet Nederland med en skånselløs brutalitet der ikke engang representanter for rettsapparatet blir spart. Foto: Politie.nl
Sist oppdatert

2 militærhelikoptre henger i luften over De Bunker – Bunkeren – idet tre pansrede Range Rovere bremser kraftig ned fra høy hastighet. En av de store SUV-ene kjører inn i kjeller­etasjen, de to andre stanser kloss inntil inngangen, som er omringet av politi med maskinpistoler, hjelmer og masker. De har transportert Nederlands farligste fange fra høyrisikofengslet Vught.

«Den lille» føres raskt opp trappene og inn til rettssalen i Amsterdam. Narkobossen Ridouan Taghi står tiltalt for seks drap. 16 andre må også svare for seg i den største nederlandske rettssaken mot organisert kriminalitet noensinne. En datamaskin har slumpmessig gitt saken navnet Marengo.

Sikkerhetsnivået er skyhøyt. Selv landets statsminister har ekstra beskyttelse døgnet rundt så lenge rettssaken pågår. Risikoen for å bli kidnappet av narkokongens nettverk er reell.

Ledet guttegjengen Bad Boys

Ridouan Taghi kom til Nederland fra Marokko tre år gammel. Familien slo seg ned i Utrecht i 1980. Alt tyder på at oppveksten var harmonisk.

Taghi var en intelligent og arbeidsom elev på barneskolen, som lett fikk venner. I tenårene gled han inn i et gjengmiljø, kalt Bad Boys. Guttene med marokkansk opprinnelse smatt fort over fra pøbelstreker til mer alvorlige fritidssysler. Nasking ble til innbrudd. Sykkeltyverier ble til stjeling av biler. Så fulgte ran – og salg av hasj på gatehjørnene.

Taghi ble betraktet som en av lederne i gruppen, som rundt år 2000 hadde avansert til Porscher, Mercedeser og andre luksusbiler. Konfirmasjonsklokken var byttet ut med rådyre klokker fra Breitling og Rolex.

Han ble notert i strafferegisteret for småforbrytelser flere ganger fra 1992 til millenniumsskiftet. Så forsvant han over i glemselen. Ikke før i 2015 dukket navnet hans opp igjen. Som et sjokk.

<b>VOKTES:</b> Rettssaken mot Ridouan Taghi og 16 andre mistenkte er omfattet av et stort sikkerhetsoppbud.
VOKTES: Rettssaken mot Ridouan Taghi og 16 andre mistenkte er omfattet av et stort sikkerhetsoppbud. Foto: NTB scanpix

Avkuttet hode i morgenrushet

Brødre i fengsel

Narkobossen Taghis to brødre sitter fengslet i Marokko for narkodistribusjon. To søstre er avhørt om en eventuell tilknytning til det nå avslørte superkartellet, men er foreløpig ikke siktet for noe. Ridouan Taghi sparer selv ikke sin nærmeste familie. I 2013 skal han ha skutt og drept svigerbroren under en krangel om en shippingkontrakt. Navnet hans er også trukket inn i en drapssak av storpolitiske dimensjoner. I 2015 ble iraneren Ali Motamed drept i Amsterdam. Han hadde bodd nesten 40 år med familien i Nederland og jobbet som elektriker. Under hans egentlige navn, Mohammad Reza Kolahi Samadi, var han dømt til døden in absentia etter en bombeaksjon mot regimet i Teheran i 1981, der 73 mennesker omkom. Tahgis nære medarbeider Naoufal Fassi er mistenkt for å ha bestilt drapet. Han soner 18 år for et annet drap. Det engelske nyhetsmediet The Guardian hevder at oppdragsgiveren er den iranske regjeringen. Nederlandske medier mener at Taghi i så fall er bindeleddet til Iran, fordi Fassi neppe har hatt forbindelser så høyt oppe.

Nederland har i mange tiår vært et transittland for narkotika som smugles inn av kriminelle organisasjoner. Ifølge Europol utgjør heroin det nest største markedet for illegale stoffer i Europa, og omsettes for rundt syv milliarder euro per år. De seneste årene har tilgangen økt fordi det dyrkes mer opium i Afghanistan. Det kan være snakk om så mye som 450 tonn til Europa årlig. Det er imidlertid smugling og omsetting av kokain som er den vanligste aktiviteten til kriminelle gjenger som opererer i Europa. Ifølge Europol utgjør kokain en profitt på 5,7 milliarder euro årlig.

Noe blir tatt. I 2019 rapport­erte EUs medlemsstater 98 000 kokainbeslag på til sammen 213 tonn og 26 000 heroinbeslag på til sammen 7,9 tonn. 

Drap på rivaliserende gjenger involvert i narkosmugling var sjelden – inntil begynnelsen av 2010-tallet. Da akselererte det. Rivaliseringen førte til at også politifolk og vanlige folk ble drept. Råheten var brutal. I 2016 ble et avkuttet hode funnet utenfor en kafé langs en trafikkert gate i Amsterdam – plassert der rett før morgenrushet begynte.

På den tiden hadde Taghi for lengst etablert hovedkvarter i Spania. Han ville bli den europeiske Pablo Escobar. Til det trengte han hjelp. Superkartellet «Dødens Engler» besto av det irske Kinahan-kartellet, bosniske Edin Gacanins organisasjon, Rafaelle Imperiale fra den italienske camorraen og hans egen gruppe – en avdeling av den nederlandsk-marokkanske mafiaen, kalt Mocro.

<b>SMUGLING:</b> I 2017 uttalte DEA at kartellet som omfatter Taghis nettverk årlig smuglet inn 100 tonn med kokain til Europa via havnene i Antwerpen og Rotterdam (bildet).
SMUGLING: I 2017 uttalte DEA at kartellet som omfatter Taghis nettverk årlig smuglet inn 100 tonn med kokain til Europa via havnene i Antwerpen og Rotterdam (bildet). Foto: Eric Bakker

Dødsskvadronen

Grossisten som sto for transport av dopet fra Marokko og Sør-­Amerika var Richard Eduardo Riquelme Vega, kalt «El Rico». Han er blitt omtalt som Chiles farligste mann.

Milliardbutikken gikk glimrende. Men, under opprullingen av en dødsskvadron bestående av åtte menn – av politiet kalt 26Koper – som tok på seg leiemord for narkosjefer, avdekket nederlandsk politi et våpendepot i en lagerbygning i Nieuwegein. En mengde maskinpistoler av typen AK-47 Kalasjnikov samt sprengstoff, panserverngranater og annet våpen ble beslaglagt.

Gjennom avhør av et gjengmedlem kunne Ridouan Taghi spores til våpenbeslaget. En mann politiet tilsynelatende aldri hadde hørt om. Og de var ikke alene.

– Navnet var helt ukjent for oss krimjournalister, og tydeligvis også for politiet, skrev en av landets mest kjente krimjournalister, John van Heuvel, i artikkel i Neder­lands største dagsavis De Telegraaf.

<b>ETTERSØKT:</b> Ridouan Taghi var lenge ettersøkt av Europol.
ETTERSØKT: Ridouan Taghi var lenge ettersøkt av Europol. Foto: Europol

DEA dekrypterte mobil­meldinger

En informant fra miljøet rundt Taghis folk lekket opplysninger som raskt ga politiet innsikt om hvem de hadde med å gjøre. Ifølge nettavisen nltimes.nl, antok Europol at kartellet kontrollerte 30 prosent av all inn­førsel og salg av kokain i Europa.

Et internasjonalt samarbeid ble satt i gang – med amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA) – som mektig medspiller. I desember 2015 gjorde etterforskerne et stort gjennombrudd da PGP-servere i Canada og Costa Rica ble beslaglagt. Forkortelsen står for Pretty Good Privacy, en krypteringsprotokoll for mobiltelefoner som Taghis organisasjon benyttet.

Etterforskerne fant meldinger som røpet at Taghi beordret drap. «He who talk, goes. And all around him must go to sleep», lød én. Underforstått at tystere må dø, og med dem familie og venner. Innsatsen mot «Dødens Engler» ble intensivert.

<b>ADVOKAT:</b> Taghi forsvares av den nederlandske kjendis­advokaten Inez Weski. 
ADVOKAT: Taghi forsvares av den nederlandske kjendis­advokaten Inez Weski.  Foto: NTB scanpix

Ikke velkommen

Pablo Escobar

(1949–1993)

* Colombiansk kjeltring som «oppfant» smuglerruter for kokain til USA på 1970-tallet, og som leder av Medellin-kartellet ble en av verdens rikeste menn. 

* Ansvarlig for et sted mellom 3000 og 7000 likvideringer og drap på fiender og sivile. En rekke samfunnsledere ble drept i attentater under Escobars kamp for å få erklært en utleveringsavtale med USA grunnlovsstridig.

* Betalte skuddpremie for drap på cirka 600 politimenn. 

* Sto bak bombingen av et rutefly i 1989. Målet for attentatet var presidentkandidaten Cesar Gaviria. Alle 107 om bord mistet livet, men Cesar Gaviria befant seg ikke på flyet. 

* Overga seg i 1991 og fikk sone straff i et fengsel han selv fikk bygge, innrede og styre.

* Rømte i 1992 for å unngå overføring til «vanlig» fengsel. Drept av politistyrker i 1993.

I Spania ble kampen mot organisert kriminalitet gradvis gitt større ressurser fra 2000-tallet av. Samarbeidet med andre land ble vesentlig trappet opp. Stadig flere narkogjenger og deres leiemord­ere er blitt dømt eller utlevert.

Med Spania som stadig utryggere vertsland, kombinert med avsløringen av PGP-serveren, forflyttet Taghi seg til De forente arabiske emirater. Der holdt det med å etablere et firma, ansette en direktør med godt renomme og gi ham skyhøy gasje og kort arbeidstid. Da var oppholdet
sikret.

Rivaliseringen førte til at også politifolk og vanlige folk ble drept.

Taghi installerte seg, kona og seks barn i en villa utenfor Dubai. Overdådig luksus var obligatorisk. Personlig flashet han aldri penger offentlig. Men helt uten behov for personlig oppmerksomhet var han ikke. På sosiale medier publiserte han selfies som skulle illustrere at livet var en endeløs, bekymringsfri fest.

Men også i det konservative landet har holdningen til lyssky virksomhet og banditter på flukt fra europeiske myndigheter endret seg. Emiratene skal ha myket opp innstillingen når det gjelder utlevering av etterlyste, utenlandske kjeltringer.

Under en stor politiaksjon i desember 2019 ble Taghi tatt, og deretter utlevert til Nederland. Begrunnelsen var at han oppholdt seg i landet med falskt pass og visum.

Nyhetsmediet Gulf News med base i Dubai, siterte politiet på at «Taghi bestilte drap som om det var kopper med kaffe», og at han kunne knyttes til minst 20 drap.

<b>DREPT:</b> Drapet på advokaten Dirk Viersum i september 2019 rystet Nederland.
DREPT: Drapet på advokaten Dirk Viersum i september 2019 rystet Nederland. Foto: AIJA

Panserverngranat mot redaksjon

I Nederland hadde situasjonen tilspisset seg ytterligere for Taghis Mocro-mafia etter en likvidering i Utrecht i 2016. Et av medlemmene tok kontakt med politiet og ville vitne. Det var høyst overraskende. I dette miljøet var det uhyre sjeldent at noen ville snakke. Selv ikke når påtalemyndigheten lokket med straffe­reduksjon, vitnebeskyttelse og ny identitet var det svar å få. De tok heller livstid. 

Mediene som publiserte saker om Taghi ble også forsøkt tvunget til taushet: Redaksjonen til stor­avisen De Telegraaf ble i 2018 satt i brann da en bil ble kjørt tvers gjennom vindusrutene i resepsjonen og deretter påtent. En mann ble sett løpende fra stedet.

En panserverngranat ødela samme år store deler av bygningen der magasinet Panorama har sine kontorer. Magasinet har trykket en rekke kritiske artikler om Taghi og Mocro-mafiaen.

<b>DREPT:</b> Gravejournalisten Peter R. De Vries ble skutt og drept på åpen gate i Amsterdam tidligere i år.
DREPT: Gravejournalisten Peter R. De Vries ble skutt og drept på åpen gate i Amsterdam tidligere i år. Foto: NTB Scanpix

Sjokkdrapet på advokaten

I 2018 ble det også kjent hvem som var hovedvitne i saken. Nabil Bakkali, en notorisk kriminell høyt oppe i Taghis mafia, ønsket å gi svar på hva, hvem og hvorfor.

Denne formen for skånselløs brutalitet var ny i Nederland.

Seks dager senere ble broren hans skutt og drept. Han hadde absolutt ingen tilknytning til kriminalitet. Nabile Bakkali hadde fått en advarsel, men lot seg ikke skremme.

Så ble advokaten hans, Dirk Wiersum, skutt og drept utenfor sitt hjem i september 2019. Denne formen for skånselløs brutalitet var ny i Nederland. Ikke engang representanter for rettsapparatet ble spart. Et kaldblodig drap på så høyt nivå kan også ha lagt ytterligere press på myndighetene i Dubai til å reagere mot Taghi.

Terroren fortsatte, selv med Taghi i fengsel: Kjendisjournalisten Peter de Vries overtok som Bakkalis rådgiver etter Wiersum. De Vries var en prisbelønt krim­journalist- og forfatter med lang erfaring på feltet. Han ledet også et krimprogram på tv i 17 år.

Etter å ha å ha vært gjest i det populære programmet RTL Boulevard, ble 64-åringen i sommer angrepet av to menn bare noen hundre meter fra studioet
i Leidseplein, sentralt i Amsterdam. De Vries ble skutt fire ganger. Han døde en uke senere, 15. juli.

To menn ble pågrepet dagen etter. De er begge dømt til 30 års fengsel – men har holdt seg tause om motivet.

<b>SAMARBEID:</b> Europeiske myndigheter har samarbeidet med amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA) for å ta hovedmennene bak den storstilte narko­smuglingen til Europa.
SAMARBEID: Europeiske myndigheter har samarbeidet med amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA) for å ta hovedmennene bak den storstilte narko­smuglingen til Europa. Foto: DEA

Samfunnsfiende

Få i Nederland tviler på at det var Taghi som bestilt de tre drapene. Han er foreløpig mistenkt, og etterforskningen pågår. I den grå betongbygningen i Amsterdam skal han svare for seks andre drap. Tiltalen omfatter heller ikke narkotikahandel.

– Det handler om å få satt ham inn på livstid – fjerne ham fra samfunnet, sier rettsreporter i De Telegraaf, Aleksa Belleman, i podkasten Nicola Tallant’s Crime World.

At mannen har til hensikt å fortsette sin kriminelle løpebane, viste seg i oktober. En av advokatene ble tatt for å formidle papirlapper til og fra Taghi i fengslet. Lappene avslørte rømnings­planer. Advokaten heter Youssef Taghi – en slektning.

– Ridouan Taghi har ikke respekt for noe. Han må stoppes. Han og hans like er i ferd med å sette demokratiets verdier til side og truer selve rettsstaten og samfunnet, skriver Belleman i De Telegraaf.

Rettssaken begynte i mars, men ble midlertidig avbrutt på grunn koronasituasjonen.

3. desember 2021 skal Taghi på nytt stå foran dommeren i den grå betongbygningen som huser rettssaken.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 60 2021

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2021, og sist oppdatert 20/01 2023.

Les også