Norsk storsvindler

Hun sjarmerte og svindlet mer enn 90 mennesker. Slik ble hennes tragiske skjebne

Marie Madeleine Steen førte drøssevis av menn i uløkka – med løgn, supersjarm og tragiske historier om sykdom og død. Mer enn 90 mennesker ble offer for kvinnen, særlig menn hun syntes lignet på hennes far.

Pluss ikon
<b>PAKKET SAMMEN:</b> Serie­bedrageren Marie Madeleine Steen lokket nærmere 100 ofre i fella med en cocktail av sjarm, hjerteskjærende historier, trusler og fromme bønner. Ofrene sto i kø. 
PAKKET SAMMEN: Serie­bedrageren Marie Madeleine Steen lokket nærmere 100 ofre i fella med en cocktail av sjarm, hjerteskjærende historier, trusler og fromme bønner. Ofrene sto i kø.  Foto: foto: Jan Harsem
Først publisert Sist oppdatert

For én sjelden gangs skyld var det ikke mistanke om noe kriminelt da politifolk oppsøkte Marie ­Madeleine Steen.

– Hun lå på gulvet. Død. Det var ryddig og greit på rommet sier Per Morten Hvattum, leder i etterforskningsavdelingen på Lillestrøm politistasjon.

Etter å ha gått inn og ut av ­norske, svenske og danske straffeanstalter i 30 år, lå det en slags symbolikk i at Marie Madeleine Steen endte sine dager på et hotell som tidligere hadde vært fengsel: 20. april 2022 ble hun funnet i leilighetshotellet som bærer navnet Kasjotten på Strømmen utenfor Oslo. Én av de ansatte på hotellet fant henne. Fru Steen hadde ikke vært sett på en stund. Hun bodde i en leilighet for langtidsleie. Der tilbrakte kvinnen det siste halve året av sitt liv. Hun ble 64 år gammel. Med i døden tok hun svaret på et mysterium:

− Hvordan kunne en høyst ordinært utseende, godt voksen kvinne klare å bedra så mange gjennom så mange år?

Marie Madeleine Steen ble mange ganger dømt for å ha bedratt menn hun sjarmerte og fikk et forhold til. Flere opplevde at kun en kort prat var nok til at mennene gjennomgikk et mareritt etterpå. Hun diktet opp sex­anklager, og tok kontakt med mennenes koner og kom med falske påstander om hva mennene angivelig hadde gjort med henne.

Andre ble servert historier om en sønn som nylig var død i en trafikkulykke, at hun selv var alvorlig kreftsyk. Veltalenhet i kombinasjon med en kraftig ­sjarmoffensiv fikk menn til å falle som fluer.

Les også: Dette var skrekkens varebil

Prest og plage

Marie Madeleine Steen ble født 27. oktober 1957 på Gjøvik sykehus. Hennes døpenavn var Inger Marie Nerby. Jenta vokste opp på Raufoss på Vestre Toten. Barne- og ungdomsår var tilsynelatende normale, bortsett fra at hennes tidligere klassekamerater husker at hun kunne lyve om skoleresultater og andre småting.

Senere, i rettssaler for eksempel, skulle kvinnen fortelle om en vanskelig barndom. Særlig forholdet til faren var problematisk, noterte Romerike forhørsrett i 1991:

− Han var svært autoritær og ga henne fysisk avstraffelse. Dette har gjenspeilet seg senere ved at hun har hatt et komplisert forhold til menn.

− Hun sier at hun gjennom hele voksenlivet er blitt dratt mot menn som hun ser har hatt likhetstrekk med hennes far, og at et negativt møster således har blitt opprettholdt, noterte de sakkyndige som gjennomførte en personundersøkelse av Steen i 2012.

Allerede under konfirmantforberedelsene viste Inger Marie de første tegnene til det som senere skulle bli én av hennes «spesialiteter»: Sexanklager mot kirkens menn. Hun var en del på besøk hos hjemstedets prestefamilie, der hun kjente en sønn og datter i huset. Underveis i konfirmasjonsforberedelsene begynte tenåringsjenta å påstå at hun hadde et kjærlighetsforhold til presten.

Marie Madeleine Steen fortsatte å legge sin elsk på prester. Deres rolle som sjelesørger gjorde at det skulle mye til for at hun ble avvist og nektet en fortrolig samtale. Det åpnet muligheter for bedragersken.

<b>ÅSTED:</b> Marie Madeleine Steen lette frem ofre i kirker, som her på Lambertseter i Oslo. Der ble vikarprest Øyvind Mæland offer.
ÅSTED: Marie Madeleine Steen lette frem ofre i kirker, som her på Lambertseter i Oslo. Der ble vikarprest Øyvind Mæland offer. Foto: Kjetil Ree/Wikimedia commons

Slapp ikke unna

Inger Marie Nerby (hennes fødenavn) Også kjent som:

* Inger Hansen

* Inger Marie Lärke

* Madeleine Johansson.

* Madeleine Larsen

* Maria Hansen

* Maria Kristoffersen

* Marie Larsen

* Maria Larsson

* Maria Magdalena Selmer

* Marie Steen

* Marie Madeleine Steen

* Marie Madeleine Larsen

* Marie Steen-Larsson

* Mary Steen

* Mia Hansen

* Mia Larsson

* Mia Olsen

* Miriam Steen

* Signe Marie Selmer

* Vigdis Olsen

* Mette Steen

For podkastlyttere anbefales «Kvinden med den tunge ­koffert», utgitt av den danske avisen Politiken.

Se mer

Øyvind Mæland var vikarprest i Lambertseter kirke da Marie Madeleine Steen dukket opp.

– Det begynte med at jeg lille julaften i 2010 fikk en telefon fra kirketjeneren om at det sto en hyggelig dame utenfor kontoret mitt og ventet på meg, forteller den nå pensjonerte presten til Vi Menn.

− Damen ville gjerne ha en samtale. Hun var mørkkledd, høy og elegant. Jeg fattet veldig fort mistanke om at det var ugler i mosen, fordi hun med én gang ­tilkjennega at hun visste mye om meg. Derfor ble jeg fort på vakt. Men jeg sa ja til en samtale, siden hun ba om sjelesorg, forteller 70-åringen til Vi Menn.

Etter møtet fikk Mæland vite av kirketjeneren at Marie Madeleine Steen hadde pumpet ham for opplysninger om presten rett før samtalen begynte.

– Dagen etter hadde vi stabs­møte i menigheten. Da fortalte organisten at han hadde gjenkjent kvinnen på bilder fra omtale av hennes tidligere kriminalitet.

Øyvind Mæland forteller at han likevel hadde i alt åtte-ni møter med kvinnen. Møte nummer to fant sted 27. desember. Dagen etter ringte Marie Madeleine Steen og bad om å få låne penger. De to møttes ved Munkerud T-banestasjon, fordi hun ikke ønsket å komme til kirken. Hun sa at hun hadde mistet lomme­boken.

– Hun sa at pengene skulle brukes til frisør, og at hun skulle betale tilbake. Derfor tok jeg ut penger fra minibanken på stedet, sier presten.

Pengene − 1100 kroner − så han aldri noe mer til.

– Trakasseringen hennes er mye mer alvorlig enn pengene hun lurte meg for. Hun ringte meg 15–20 ganger i døgnet. Rene telefonterroren, sier Øyvind Mæland.

Les også: Slik avslører du en psykopat

<b>BRUTALT:</b> – Å bli forsøkt svindlet på den måten. Jeg ante heldigvis tidlig at det var ugler i mosen, og nektet å møte kvinnen alene på kveldstid i kirken, sier pensjonert prest Øyvind Mæland.
BRUTALT: – Å bli forsøkt svindlet på den måten. Jeg ante heldigvis tidlig at det var ugler i mosen, og nektet å møte kvinnen alene på kveldstid i kirken, sier pensjonert prest Øyvind Mæland. Foto: Tore Kristiansen/VG

Var veldig intens

Mæland forteller kvinnen var så intens at han bestilte «avbrytelser» hvert kvarter når Steen kom til møter i kirken. Presten innså at hun ikke måtte få snakke og holde på for lenge av gangen. Han trengte rett og slett pauser.

– Hvert 15. minutt tok derfor en av de ansatte på menighetskontoret kontakt på telefonen eller kom innom kontoret mitt, forteller 70-åringen.

– Hvorfor sa du ja til å ha flere møter med henne?

– Sjelesorg er jo en viktig del av vårt yrke. Dessuten håpet jeg på at hun ville avsløre seg selv. Men det skjedde ikke. Jeg har nesten aldri lånt ut penger til ukjente. Men hun hadde noen helt uforklarlige manipulerende evner.

Til møtene møter sørget han alltid for at andre var til stede.

Men så ville den iherdige ­kvinnen ville møte ham i kirken på kveldstid.

Mæland var allerede blitt advart og sa nei. Trolig var det et lurt trekk: Fem år tidligere hadde Marie Madeleine Steen anmeldt en annen prest for ha utnyttet sin stilling for å få sex med henne. Hun ble senere dømt for falsk anklage.

– Tror du hun kan ha hatt et godt liv gjennom tre tiår med bedragerier og trakassering av andre?

– Nei, med mindre hun hadde glede av å plage andre mennesker.

– Kan du tilgi henne?

– Jeg kan tilgi, men glemmer ikke det hun gjorde mot meg, sier Øyvind Mæland.

<b>KONDUKTØR:</b> Familien til en konduktør på toget til Göteborg ble trakassert og presentert de villeste historier av Marie Madeleine Steen alias Mia Larsson.
KONDUKTØR: Familien til en konduktør på toget til Göteborg ble trakassert og presentert de villeste historier av Marie Madeleine Steen alias Mia Larsson. Foto: wikimedia commons

Trakasserte konduktør

Også menn i transportyrker var yndede ofre for fru Steen, menn det var lett å komme i kontakt med på hennes mange reiser land og strand rundt.

En overkonduktør fra Østfold for eksempel.

11. november 2011 var han på jobb på NSBs tog mellom Oslo og Göteborg. Marie Madeleine Steen var passasjer, nå under navnet Mia Larsson. Hun tok kontakt med konduktøren og fortalte om sin vanskelige private situasjon. Hun opplyste at hun hadde kreft og kort tid igjen å leve. Konduktøren fikk medlidenhet med henne.

Noen uker senere var hun på vei til Göteborg igjen. De traff hverandre på nytt, og hun fortalte konduktøren at legene ikke kunne gjøre noe mer for henne. Hun var derfor på vei til København for å ta farvel med sine nærmeste. De satt sammen i togets komfort­avdeling, og konduktøren holdt kvinnens hånd. Hun sa at hun hadde følelser for ham, men den gifte konduktøren avviste enhver tilnærming. Ved ankomst Göteborg fulgte konduktøren henne til København-toget og vinket farvel.

Ti dager før julaften 2011 kom konduktøren hjem fra arbeid. Mens han hadde vært på jobb, hadde hans kone fått en telefonoppringning fra en Mia Larsson. «Larsson» kunne fortelle at konduktør-ektemannen hadde innledet et forhold til «Larssons» kreftsyke søster som hadde reist mye med tog mellom Oslo og Göteborg. Dette hadde vært en ekstra belastning for søsteren, hevdet «Larsson». Konduktøren hadde nemlig dyttet sine egne problemer over på hennes syke søster.

Les også: (+)Mary (6) fikk 25 øre til godteri og gikk alene til butikken. Hun kom aldri tilbake

<b>SANNHETENS ØYEBLIKK:</b> Marie Madeleine Steen på vei til avhør på politihuset i Oslo. Hun tilsto de fleste bedrageriene hun ble anmeldt og siktet for. Men erkjennelsene ble ikke fulgt av anger og et nytt liv.
SANNHETENS ØYEBLIKK: Marie Madeleine Steen på vei til avhør på politihuset i Oslo. Hun tilsto de fleste bedrageriene hun ble anmeldt og siktet for. Men erkjennelsene ble ikke fulgt av anger og et nytt liv. Foto: NTB

Skremmende og plagsom

Senere fikk Oslo tingrett høre at «Mia Larsson» i telefonen hadde sagt at søsteren hadde tatt sitt eget liv fordi belastningene hadde blitt så store. Søsteren hadde skrevet et avskjedsbrev til barna, som var opprørte og sinte på konduktøren. Angivelig skulle også en konduktørkollega være kjent med saken.

− Konduktørkollegaen er rasende fordi mannen din også flørter med andre reisende, skal «Mia Larsson» ha sagt til konduktørens kone på telefonen.

Marie Madeleine Steen, alias Mia Larsson, tilsto i retten.

− Skremmende og plagsom opptreden, konkluderte Oslo tingrett.

− Med denne hensynsløse ad­ferden krenket hun familiens fred.

Vi Menn har vært i kontakt med konduktøren. Han har ikke lyst til å rippe opp i saken. Han henviser til fremstillingen i dommen.

– Men jeg vil gjerne få frem at NSBs konsernadvokat backet meg opp i en vanskelig tid. Jeg fikk også veldig god moralsk støtte fra kollegene mine, sier han.

<b>ETTERFORSKER I KØ:</b> Allan Lørup ved Nordsjællands Politi ledet etterforskningen mot Inger Marie Nerby (Maria Madeleine Steen) i Danmark i 2018. Saken endte i en tiltale på 24 punkter.
ETTERFORSKER I KØ: Allan Lørup ved Nordsjællands Politi ledet etterforskningen mot Inger Marie Nerby (Maria Madeleine Steen) i Danmark i 2018. Saken endte i en tiltale på 24 punkter. Foto: Tore Kristiansen/vg

Buss for tog

Andre helg i advent 2011 tok en kvinne kontakt med en bussjåfør på Elverum, og sa at bussjåførene skulle bli påspandert en kake til jul. Så begynte hun å fortelle om sine personlige problemer.

Kvinnen var Marie Madeleine Steen. Hun serverte en historie om at sønnen hennes hadde tatt nøklene og dratt til København, og at hun ikke visste hva hun skulle gjøre. Sjåføren tilbød å hjelpe henne med penger, men hun ville heller overnatte hjemme hos ham. Da hun gikk neste dag, fikk hun låne 700 kroner. Hun sa at hun hadde kreft og skulle til legeundersøkelse.

Etter undersøkelse ga hun tilbakemelding om at undersøkelsen hadde vært vellykket, men sjåføren sa da at han ikke ønsket noe mer kontakt.

Men Marie Madeleine Steen tråkket skikkelig på gassen:

<b>AKTORER I KØ:</b> Politiadvokat Nora Eek-Nielsen var aktor i 2017 i en av de mange straffesakene mot Marie Madeleine Steen i Oslo tingrett. Hun fikk retten med på at bedrageriene var grove, selv om beløpene var små: − Det skyldes at hun spiller på det menneskelige aspektet, og utnyttet enkeltpersoner på en hensynsløs og utspekulert måte, sa hun til VG.
AKTORER I KØ: Politiadvokat Nora Eek-Nielsen var aktor i 2017 i en av de mange straffesakene mot Marie Madeleine Steen i Oslo tingrett. Hun fikk retten med på at bedrageriene var grove, selv om beløpene var små: − Det skyldes at hun spiller på det menneskelige aspektet, og utnyttet enkeltpersoner på en hensynsløs og utspekulert måte, sa hun til VG. Foto: Tore Kristiansen/VG

Påstand om voldtekt

Bussjåføren ble noe senere innkalt til personalsjefen i Nettbuss. Her ble sjåføren forelagt at en kollega hadde fått høre av en kvinne at hun var blitt dopet ned og voldtatt i forbindelse med overnatting hos den innkalte sjåføren.

Sjåføren opplevde situasjonen og påstandene som kom frem i møtet hos personalsjefen som veldig ubehagelig. I Oslo tingrett forklarte han at han hadde hatt vanskeligheter med å gå på jobb.

Marie Madeleine Steen tilsto og ble dømt for å ha skadet sjåførens gode navn og omdømme ved sin ryktespredning. For trakasseringen av konduktøren og bussjåføren ble hun dømt til tre års fengsel. 18 grove bedragerier var også inkludert i dommen.

Sjåføren sier til Vi Menn at han ikke vil svare på hvordan han opplevde det han ble utsatt for.

– Jeg har lagt dette bak meg, sier han.

<b>ENDESTASJON:</b> I et rom på Kasjotten hotell på Skjetten utenfor Oslo, ble Marie Madeleine Steen funnet død. I begynnelsen av juni ble hun begravet. Da hadde hun flust av ofre, men ifølge døds­annonsen; også navnløse venner. Ikke engang i graven gikk hun med korrekte opplysninger: Ifølge dødsannonsen, døde hun 8. april. Ifølge politiet døde hun 20. april.
ENDESTASJON: I et rom på Kasjotten hotell på Skjetten utenfor Oslo, ble Marie Madeleine Steen funnet død. I begynnelsen av juni ble hun begravet. Da hadde hun flust av ofre, men ifølge døds­annonsen; også navnløse venner. Ikke engang i graven gikk hun med korrekte opplysninger: Ifølge dødsannonsen, døde hun 8. april. Ifølge politiet døde hun 20. april. Foto: foto: Maya hotell

112 straffbare forhold

Allerede i september 1992 ble Marie Madeleine Steen dømt for falsk anmeldelse av voldtekt og flere bedragerier. Senere er hun dømt for 112 straffbare forhold i Norge, Sverige og Danmark. Mer enn 90 mennesker er lurt, utpresset, ærekrenket eller på annen måte berørt. Utbyttet har spent over hele registeret fra marsipankake på konditori, klær og hårklipp til hotellopphold og kontantlån.

Stort sett har Steen tilstått. I Oslo tingrett i 2012 beskrev hun det hun hadde gjort som «fullstendig vanvittig».

Dommene mot henne viser at hun brukte minst 22 aliaser. Seks ganger endret hun navn i folkeregisteret. Hun døde som Marie Madeleine Steen. Det var navnet hun brukte da hun sjekket inn på Kasjotten Hotell på senhøsten i fjor.

Økokrim: – De som blir lurt er ikke godtroende

– Det er ikke riktig å si at svindelofrene er godtroende, selv om noen sikkert er det.

Dette sier Anne Dybo til Vi Menn. Hun er seniorrådgiver i Økokrim, og jobber i avdelingen for etterretning og forebygging.

– Svindlerne fremstår ofte som proffe og kyniske. De jakter sine ofre som rovdyr, og ser svakhet som en mulighet. Ofrene kan være mennesker som er i en sårbar situasjon. Enten de er alene eller ensomme – eller det er en som nettopp har mistet jobben, sier Dybo.

<b>ØNSKER TIPS: </b>– Vi ønsker oss tips og anmeldelser av slike svindelsaker. For samlet sett gir dette oss informasjon vi kan bruke i det forebyggende arbeidet, sier Anne Dybo.
ØNSKER TIPS: – Vi ønsker oss tips og anmeldelser av slike svindelsaker. For samlet sett gir dette oss informasjon vi kan bruke i det forebyggende arbeidet, sier Anne Dybo. Foto: Tore Shetelig

– Når de har funnet et menneske som er i en slik livssituasjon, begynner svindlerne forsiktig. Ofrene er ofte ikke vant til så mye oppmerksomhet. De er ofte snille folk, som vil tro godt om sine medmennesker.

– Hvorfor klarer ikke ofrene å komme ut av en slik situasjon?

– De kommer inn i ond sirkel, sier Dybo.

Hun forteller at ofrene gjerne er redd for å skuffe, og betaler derfor pengesummene som bedrageren sier de trenger for å komme ut av en kortvarig økonomisk knipe. Og så øker det på med nye spørsmål om penger til all verdens tilsynelatende troverdige formål.

Svindlerne er «flinke» til å manipulere. De fremstår som svært hyggelige. De tar små skritt av gangen til ofrene sitter i fella, låst fast av for eksempel kjærlighet, løfte om økonomisk avkastning, frykt for ikke å få tilbake penger og frykt for at hemmeligheter skal bli røpet.

Dybo får mange henvendelser fra mennesker som er blitt lurt. Hun gir ofrene råd om hvordan de skal bli kvitt bedrageren.

– Noen følger rådene, andre bare «jatter med» meg. De greier ikke å si nei til bedrageren, og fortsetter å betale.

– En kvinne på 50 pluss, sendte rundt 30 millioner kroner til Nigeria. Hun brukte opp en stor arv. Når pengene er sendt ut av landet, er det krevende å etterforske. Pengene må da ofte anses som tapt, sier Anne Dybo.