Infiltrerte New York-mafiaen
Mafioso med farlig hemmelighet
Han levde som en mafioso og nøt tilliten til høytstående gangstere i Bonanno-familien. Men Donnie Brasco bar på en hemmelighet. En hemmelighet som først skulle komme frem da han ble nektet å utføre et drap.
Han hadde dukket opp
i New Yorks Little Italy-nabolag ut av det blå. Som en fremmed. Men en fremmed som var som en av dem. Han så ut som dem. Han snakket flytende italiensk, akkurat som de gjorde.
Lokale gangstere begynte å bli oppmerksomme på ham. Den fremmede, som kalte seg Donnie Brasco, likte å tjene raske penger, og brydde seg ikke om han i samme slengen brøt loven. Sakte begynte han å vinne gangsternes tillit. Han ble involvert og fikk oppdrag av stadig viktigere karakter.
Men Donnie Brasco bar på en hemmelighet med sprengkraft. Et feiltrinn kunne sette ham og familien i livsfare. For Donnie Brasco het egentlig Joe Pistone og var FBI-agent.
Stor plan
FBI hadde lenge ønsket å komme de fem toneangivende italienskættede mafiafamiliene i New York til livs. Spesielt bossene. Men det hadde vist seg vanskelig. Mafiabossene utførte sjelden kriminelle handlinger selv. Og hver gang etterforskerne forsøkte å få opplysninger i miljøet, ble de møtt av en mur av taushet.
Våren 1976 tok en idé form blant FBI-etterforskerne: Plant en av deres egne i New York-mafiaen. En infiltratør som kunne få kunne forsyne FBI førstehåndskunnskap om hva mafiaen drev med. Joe Pistone ble ansett som perfekt for oppdraget. Han var av italiensk herkomst, hadde vokst opp i New Jersey, og hadde under oppveksten tilegnet seg kunnskap om mafiaens gjøren og laden.
– Jeg kjente godt til hvordan «wise guys» (mafiosi red.anm.) tedde seg, pratet og hvordan de tenkte, sa Joe Pistone i et senere intervju med TV-programmet «Nightwatch».
Joe Pistone var 32 år gammel da Operation Donnie Brasco ble iverksatt. Han skulle fremstå som en utenbys edelstenstyv og kjeltring som søkte større jobber innen organisert kriminalitet i New York. Pistone var ikke ukjent med undercover-operasjoner og brukte flere uker på å studere New York-mafiaen samt lære seg alt om edelstensbransjen.
Slettet alle personalia
Utstyrt med ny identitet og bakgrunnshistorie begynte han å henge på puber frekventert av mafiamedlemmer i Colombo-familien, en av de fem italienskættede mafiafamiliene i New York. Joe Pistone, alias Donnie Brasco, brukte seks måneder bare på å gjøre seg kjent blant mafiamedlemmene. Samtidig måtte han leve et dobbeltliv med fare for å bli gjenkjent og avslørt.
– Mange «made guys» (betegnelse på et fullverdig mafiamedlem red.anm.) kjenner hverandre kun ved fornavn og kallenavn. Man spør ikke en made guy om hans etternavn, sier Howard Abadinsky til Vi Menn. Abadinsky er professor i strafferett ved St John›s University i New York og ekspert på New York-mafiaen.
– I tillegg hadde ikke Joe Pistone jobbet med organisert kriminalitet i New York tidligere, noe som reduserte sjansen for at han skulle bli gjenkjent, sier han som en forklaring på hvorfor FBI og Pistone selv valgte å ta sjansen på undercover-operasjonen.
Byrået hadde også tatt flere forholdsregler; blant annet ble alle personalia på Joe Pistone slettet fra FBI-arkivene.
Jobbet seg inn
Planen om gradvis å skaffe seg innpass fungerte. De rette mafiamedlemmene anerkjente Pistone. Han fikk bli med på noen brekk og mindre jobber sammen med noen Colombo-medlemmer som hadde spesialisert seg på ran og innbrudd. Etter hvert fikk han innpass hos det høytstående Colombo-medlemmet Tony Mirra. Men hans overordnede i FBI mente Mirra var for voldelig og at Pistone raskt ville havne i en situasjon der han selv ville bli nødt til å utføre grov voldskriminalitet.
– Som undercoveragent har du ganske stort spillerom og har lov til å utføre flere typer kriminelle handlinger for å opprettholde ditt dekke, sier Howard Abadinsky.
– Men grensen går ved vold, bortsett fra i selvforsvar.
Pistone fant imidlertid en annen vei inn i mafiaen. Benjamin «Lefty Guns» Ruggiero, et medlem av Bonanno-familien, tok ham under sine vinger i 1977 etter at Pistone tilsynelatende hadde utført flere vellykkede jobber, blant annet edelstenstyverier. Selv om Ruggiero ikke var et høytstående medlem av Bonanno-familien, hadde han allikevel et visst navn. Gjennom sitt samarbeid med ham, fikk Pistone stadig mer innpass. Han slo seg opp som en som bidro med inntekter til Bonanno-familien. Han fikk beholde halvparten selv, slik skikken var.
– I virkeligheten var det FBI-penger jeg foret dem med, uttalte Pistone.
Innkalt til «sit down»
Pistone måtte i lange perioder greie seg uten kontakt med kona og de to barna, alt for å opprettholde sitt dekke som Donnie Brasco. Men hele veien meldte han til sine FBI-overordnede at han ønsket å fortsette.
– Jeg følte at jobben jeg gjorde ga stadig bedre resultater, sa Pistone.
Han forsynte sine overordnede med uvurderlig informasjon om Bonanno- og de andre familiene, om deres hierarki og struktur, hvordan de opererte og hvilke handlinger de utførte. Én ting nektet han imidlertid, på tross av at det ville kunne gi flere inkriminerende opptak utover telefonavlytting: Å gå med skjult mikrofon.
– Jeg hadde sjelden på meg «wire tap». Jeg ville ikke risikere å havne i en situasjon der den ble avdekket og oppdraget var over, sa Pistone selv.
En maktkamp oppsto i Bonanno-familien etter at den selvutnevnte lederen Carmine «The Cigar» Galante ble drept i 1979 (se Vi Menn nr 14/15-2022). Pistone havnet deretter under capo Dominick «Sonny Black» Napolitanos ledelse.
– Sonny Black var skrudd sammen slik at hvis han likte deg, var han virkelig lojal mot deg. Og han likte tydeligvis meg, sa Pistone i intervjuet med «Nightwatch».
Pistone fikk i oppdrag å reise til Florida og jobbe for familien derfra. Han opprettet klubben Kings Court Bottle Club i Tampa, som ble et senter for ulovlig gambling og et yndet sted for mafiamedlemmer. Millionene rant inn. Men så oppsto et problem. Noen hadde underslått penger fra klubben.
– Jeg ble innkalt til et møte med sjefene, en såkalt «sit down», fortalte Pistone i dokumentaren «The True Story of Donnie Brasco».
– Alle vet at man risikerer å ikke gå levende ut fra et slikt møte.
Fikk drapsoppdrag
Pistone ble imidlertid frikjent for mistanke og kunne puste lettet ut, før nye utfordringer sto for døren. Maktkampen innad i Bonanno-familien hadde ledet til flere drap og hevndrap. Sonny Black ønsket rivalen Anthony «Bruno» Indelicato av dage.
– Han ville at jeg skulle utføre drapet. Samtidig ønsket han å gjøre meg til en «made man», uttalte Pistone.
Muligheten til å nå så langt med infiltreringen at han selv ble utnevnt fullverdig medlem, hadde hele veien vært Pistones mål. Han takket ja til å utføre drapet.
– Jeg mente oppdraget kunne utføres. Vi kunne gjøre det på en måte slik at det fremsto som ekte, uttalte Pistone i etterkant.
Men Pistones FBI-overordnede mente det var for risikabelt å gå videre med planene. Dessuten var de bekymret for at agenten kunne havne i kryssilden i den pågående feiden innad i familien. Til store protester fra Pistone, som fastholdt at han ville kunne overbevise Sonny Black om at drapet var utført og deretter bli utnevnt fullverdig medlem, besluttet FBI-lederne 26. juli 1981 at oppdraget som Donnie Brasco var over. Pistone pakket sammen sakene sine og satte seg i all hemmelighet på første fly til Milwaukee. Der ble han og familien satt under politibeskyttelse.
Reddet av mafiatopp
Neste dag oppsøkte FBI-etterforskere Napolitano og øvrige mafiamedlemmer og fortalte dem hvem Donnie Brasco egentlig var. Mafiaen svor hevn. Det ble utlovet en dusør på 500 000 dollar til den som tok livet av Joe Pistone. Hjelpen kom fra uventet hold. Leder av Gambino-familien, selve Gudfaren i New York-mafiaen, Paul Castellano, besluttet at Pistones liv skulle spares. Et drap på en FBI-agent ville tiltrekke seg for mye oppmerksomhet.
– Å ta livet av en FBI-agent tjener ingen hensikt for mafiaen, sier Howard Abadinsky til Vi Menn.
– Paul Castellano visste at å ta livet av Pistone ville fått store konsekvenser.
Det ble verre for Napolitano som fikk skylden for at en FBI-agent hadde lykkes med å infiltrere organisasjonen. Kort tid etter avsløringen av Donnie Brascos sanne jeg, ble Sonny Black innkalt til en «sit down».
– Han forsto hva som ventet, sa Joe Pistone i dokumentaren.
– Han ga gullklokken sin og pengene han hadde i lommen til en venn. Så gikk han inn til møtet.
Napolitano ble senere funnet drept. Hendene var kappet av. Pistone har aldri lagt skjul på at drapet på Sonny Black påvirket ham i ettertid.
– At han skulle bli stilt for retten og få en lang fengselsstraff, var det jeg hadde jobbet for. Jeg fikk et nært forhold til Sonny Black. At han ble drept på grunn av meg og jobben jeg hadde gjort, må jeg ærlig si plaget meg.
100 dømt
Under sin tid som undercoveragent, ga Pistone myndighetene ikke bare uvurderlig informasjon om de fem familiene. Han medvirket også til at mer enn 200 mafiamedlemmer ble stilt for retten og at over 100 ble dømt.
Avsløringen av at en FBI-agent i flere år hadde greid å infiltrere Bonanno-familien, rystet New York-mafiaen til grunnvollene og medførte at Bonanno-familien ble sparket ut av den såkalte Kommisjonen (sammensatt av lederne for de fem familiene).
På tross av at Pistone hadde uttrykt et sterkt ønske om å fortsette undercover-oppdraget som potensielt fullverdig medlem av Bonanno-familien, slo han seg raskt til ro med at oppdraget ble avsluttet mot hans vilje.
– Når jeg ser på tilstanden til de fem familiene i dag, føler jeg meg tilfreds med å si at min uforløste jobb er fullført, sa han i en uttalelse etter at oppdraget som Donnie Brasco var fullført.
Kilder: fbi.gov, allthatsinteresting.com, National Geographic, themobmuseum.org, americanmafiahistory.com, The True Story of Donnie Brasco
De fem familiene
New York-mafiaen er tradisjonelt en fellesbetegnelse på fem mafiafamiliene Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo og Bonanno, alle med bakgrunn fra Sicilia. (Genovese het opprinnelig Luciana etter sicilianeren Salvatore «Lucky» Lucania, en av de mest berømte og beryktede mafiabossene i New York). Den sicilianske mafiaen fikk fotfeste i New York på 1930-tallet. De drev blant annet med pengeutpressing, prostitusjon, narkotika og
utlånsvirksomhet. Samtidig styrte familiene fagforeningene og byggebransjen. Flere av lederskikkelsene, den såkalte Kommisjonen, ble dømt til lange fengselsstraffer i en historisk rettssak i New York i 1986 til 1987 (se Vi Menn nr 64/2020). Mafiaekspert Howard Abadinsky sier at de fem familiene fortsatt eksisterer.
– Men de sliter med rekrutteringen. Unge menn av italiensk herkomst går på college og blir leger eller advokater nå til dags, ikke gangstere, sier Abadinsky.
– De konkurrerer dessuten mot russisk, albansk og colombiansk mafia. Makten de fortsatt har er mye basert på deres rykte, og at de har vært der lenge, sier Abadinsky.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 57 2022