faiza-saken

Åsted Norge-profilen våknet av voldsomme smerter etter kidnappingen som rystet Norge

Etterforskerne jobbet nesten døgnet rundt for å oppklare saken. Det skulle bli skjebnesvangert for Kripos-legende og Åsted Norge-ekspert Asbjørn Hansen.

Pluss ikon
KIDNAPPET: Den unge kvinnen ringte politiet da hun ble holdt fanget i dette bagasjerommet.
KIDNAPPET: Den unge kvinnen ringte politiet da hun ble holdt fanget i dette bagasjerommet. Foto: Politiet
Sist oppdatert

Nødsamtale med Asker og Bærums operasjonssentral: 3. februar 2010 klokken 06.44 ringer en 26 år gammel kvinne inn til politiets nødtelefon og forteller at hun er blitt kidnappet.

Hun sier at hun ligger i bagasjerommet og at det er en mann som kjører bilen.

«Jeg heter Faiza. Jeg er veldig redd for at han skal høre meg.»

«Hvem er det som har gjort det her, da?»

«Jeg vet ikke. Jeg dro hjemmefra for jeg skulle på jobb og var på vei til busstasjonen. Så sto han utenfor og tok tak i meg da jeg gikk forbi han.»

«Hvor er det du bor hen, da?»

«På Haslum. På Høvik. Vær så snill og hjelp meg. Jeg er kjemperedd, han har slått meg så mye.»

«Vet du hvem dette er?»

«Nei, jeg vet ikke.»

Nødsamtalen er referert i Kripos-legende Asbjørn Hansens selvbiografi, Menneskejeger. Hansen var med og ledet etterforskningen og jobbet beinhardt for å oppklare saken. Kripos-teamet var under et voldsomt tidspress.

Kripos jobbet som gale

Den grufulle historien om den 26 år gamle kvinnen med pakistansk opphav ryster hele Norge. Det er flere grunner til at saken er spesiell.

Nødsamtalene fra bagasjerommet i kidnapperens bil er en av dem. Men det er også svært sjelden at et drapsoffer bidrar til å avsløre sin egen drapsmann.

BORTFØRT OG DREPT: Faiza Ashraf ble bare 26 år gammel,
BORTFØRT OG DREPT: Faiza Ashraf ble bare 26 år gammel, Foto: Politiet
BORTFØRT: Bussholdeplassen Fossveien på Høvik der Faiza ble kidnappet. Ashraf ble lempet inn i en bil tidlig onsdag morgen og kjørt til Dikemark-området der telefonen hennes døde klokken 09.30.
BORTFØRT: Bussholdeplassen Fossveien på Høvik der Faiza ble kidnappet. Ashraf ble lempet inn i en bil tidlig onsdag morgen og kjørt til Dikemark-området der telefonen hennes døde klokken 09.30. Foto: NTB

– Det skulle vise seg at offeret selv, i løpet av sine siste, desperate minutter, hadde gitt oss nøklene til hele mysteriet, sa Asbjørn Hansen i et intervju med Vi Menn i 2011.

Da Kripos blir koblet inn i saken, er det fortsatt en forsvinningssak. Tiden er knapp. Er Faiza drept eller i live?

– Mobiltelefonen hennes blir sporet. Den slukner ved en base i nærheten av Dikemark i Asker, forteller Hansen.

Totalt tilbragte Faiza 37 minutter på telefon med politiet.

I timene etter nødanropet blir alle bilister i området stanset av væpnet politi. Det kan ikke utelukkes at Faiza blir holdt fanget. Politiet starter søk i et turområde ved Dikemark. Folk i områdets hytter blir kontaktet og avhørt.

– I teamet jobber vi som gale. De første ukene holder vi det sikkert gående i 18 timer i døgnet, sier Hansen.

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept i Larvik. I kjelleren gjorde politiet et bestialsk funn

Faiza ligger i bagasjerommet

«Jeg vet ikke hvor han tar meg hen heller, tenk om han . . . Jeg er så redd for at han skal drepe meg eller noe,» sa Faiza på telefon med operasjonssentralen.

Etter en stund blir samtalen brutt. Men tre minutter senere får politiet kontakt med Faiza igjen.

Mannen har stanset og snakket med henne. Han har sagt at han ikke skal skade henne, men at han jobber på oppdrag og skal få 100.000 kroner for jobben.

BEGRAVD I SKOGHOLD: Her ble liket av Faiza funnet.
BEGRAVD I SKOGHOLD: Her ble liket av Faiza funnet. Foto: NTB

Faiza forklarer på telefon med politiet at kidnapperen er en norsk mann i slutten av 20-årene, kraftig bygd og uten hår. På tross av at hun har store smerter og pusteproblemer, klarer Faiza å gi nok opplysninger til at den første pågripelsen kan foretas allerede samme dag.

Hun oppgir navnet til en pakistansk taxisjåfør som har terrorisert henne i fem år.

Vi velger å kalle den 28 år gamle og giftesyke taxisjåføren for «Mustafa».

Mustafa vil gifte seg med Faiza, noe hun bestemt har avvist en rekke ganger. Men han er besatt av henne.

POLITIET LETER: Letingen etter kidnappede Faiza Ashraf. Politibetjent Rune Hekkelstad (t.v.) fikk assistanse av kjentfolk og snøscooter under leteaksjonen
POLITIET LETER: Letingen etter kidnappede Faiza Ashraf. Politibetjent Rune Hekkelstad (t.v.) fikk assistanse av kjentfolk og snøscooter under leteaksjonen Foto: Stein J. Bjørge

Taxisjåføren benekter imidlertid alt overfor politiet.

– Det kommer inn tips om at navngitte menn var blitt kontaktet av taxisjåføren og tilbudt penger for å skade Faiza. Alle hadde takket nei, sier Kripos-Hansen.

Men ett tips går ut på at taxisjåføren Mustafa har kontaktet en 26 år gammel norsk «kjempe» som er ansatt på en bensinstasjon. Dette er en kar som i en årrekke hadde dopet seg for å bygge store muskler. Her velger vi å anonymisere ham som «Terje».

Terje blir avhørt seks dager etter forsvinningen. Han stiller seg uforstående til det hele.

Les også: En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

Tunge dager for familien

Dagene og ukene mens Faiza er savnet blir svært tunge for Faizas familie. Ikke bare må de håndtere sjokket over forsvinningen. Avisene spekulerer også i om familien selv kan ha utløst situasjonen.

Har Faiza flyktet fra tvangsekteskap? Er forsvinningen arrangert? Faizas bror, NRK-journalisten Ahmed Fawad Ashraf, skal senere gå hardt ut mot medienes dekning av saken.

  • Faiza Ashraf ble kidnappet fra en bussholdeplass på Høvik i Bærum 3. februar 2010.
  • En pakistansk taxisjåfør (28) ble pågrepet samme dag, mistenkt for å ha betalt noen for å bortføre henne
  • En nordmann (26) ble mistenkt for bortføring. Tre uker etter Faiza Ashraf forsvant erkjente 26-åringen bortføringen og at han hadde drept henne.
  • Faiza Ashraf ble funnet ved et turområde på Solli i Asker.
  • De to mennene ble tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter eller medvirkning til dette. De ble også tiltalt for å ha inngått avtale om samarbeid (forbund) om å kidnappe Ashraf.
  • I Asker og Bærum tingrett ble 26-åringen dømt til 17 års fengsel for forsettlig drap, og 28-åringen dømt til åtte års fengsel for kidnapping med døden til følge.
  • Straffen ble av Borgarting lagmannsrett satt til 19 års fengsel for den pakistanske taxisjåføren og 18 års fengsel for nordmannen. Begge ble også dømt til å betale 200 000 i erstatning til Ashrafs foreldre.
  • Høyesterett avviste ankene. (Kilder: NRK og Wikipedia)
Se mer

To dager etter det første avhøret innrømmer den tettbygde Terje at taxisjåføren Mustafa har kontaktet ham og bedt ham bortføre en kvinne.

Terje sier til politiet at han nektet å utføre oppdraget. Men nettet snører seg sakte sammen rundt de to mennene.

Etterforskningen fører til slutt til funn av en overvåkingsvideo som viser at Terje kjørte ut av garasjeanlegget der han bor, klokken 06.15 den dagen Faiza ble kidnappet.

Tilståelsen kommer neste dag, mer enn tre uker etter forsvinningen.

JOBBET SOM GALE: Kriminalsjef Nina Bjørlo og Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen kunngjør 25. februar 2010 at funnet av den drepte Faiza Ashraf på Solli i Asker.
JOBBET SOM GALE: Kriminalsjef Nina Bjørlo og Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen kunngjør 25. februar 2010 at funnet av den drepte Faiza Ashraf på Solli i Asker. Foto: Morten Holm / NTB

Les også: (+) Kripos-Kato sov med lik ved senga

Faiza ble begravet ved turområde

Terje innrømmer at han gjorde grundige forberedelser. Han hadde allerede gravd et hull i bakken ved turområdet i Solli, og handlet inn en rekke varer han brukte under kidnappingen og drapet.

På parkeringsplassen hadde han kvalt Faiza og deretter fraktet henne til hullet. Politiet drar til stedet Terje angir. De finner det de leter etter. Faizas familie blir underrettet.

Taxisjåføren Mustafa får til slutt en dom på 19 års fengsel, mens Terje fra bensinstasjonen må sone i 18 år. Begge blir dømt for overlagt drap.

Den siste samtalen

Faiza var i 2010 en ressurssterk ung kvinne med fremtiden foran seg. Familien hennes var godt etablert med enebolig i Bærum. Hun studerte egentlig juss, men hadde tatt en pause fra studiet.

Den dagen hun ble bortført skulle hun egentlig på jobb på kjøpesenteret Oslo City, der hun var sjef for H&M-butikken.

Her er den siste delen av samtalen mellom Faiza og operasjonssentralen den morgenen hun ble bortført:

«Hvor lang tid tar det å spore opp telefonen min?»

«Vi holder på. Jeg ser operasjonslederen vår sitter i kontakt med dem nå.»

«Pleier det å ta lang tid?»

«De må starte et sånt søk, ikke sant. Derfor er det viktig at du forsøker å ha på telefonen hele tiden.»

«Ja. Vi har kjørt ganske fort et stykke.»

Forbindelsen blir brutt. Politiet ringer opp igjen.

«Hallo?»

«Hei, Faiza.»

«Han kjører veldig fort. Han stopper nå. Han stopper nå.»

Samtalen blir brutt.

Klikk krim: Les flere krim-reportasjer her

Svært få drapsmenn slipper unna

Det var guttedrømmen som gikk i oppfyllelse da Asbjørn Hansen ble politimann. Han ble pensjonert fra politiyrket, etter å ha brukt de 18 siste årene av karrieren som drapsetterforsker i Kripos.

Men pensjonist i egentlig forstand er han ikke. Gjennom en årrekke har Hansen nemlig vært å se som etterforsker i TV 2-programmet Åsted Norge.

Han er også en svært aktiv innen produksjon av kniver.

I et intervju med Vi Menn i 2013, delte Hansen noen tanker om sin innholdsrike karriere.

FORSVARERE: John Christian Elden og Frode Sulland da tingretten behandlet Faiza-drapet.
FORSVARERE: John Christian Elden og Frode Sulland da tingretten behandlet Faiza-drapet. Foto: Erlend Aas/NTB

– Det vesentlige for en drapsetterforsker er å finne gjerningsmannen og stille ham for retten. Men det er også å gi ofrenes etterlatte et svar, slik at de kan få en slags ro til å gå videre, sier Hansen, som har etterforsket mellom 30 og 40 drap. Kun Trude Espås-saken er fortsatt uløst, ifølge Hansen.

– Dette er bare et uttrykk for at svært få slipper ustraffet fra drap i Norge, sier Hansen, som omtaler sitt eget yrke som ett av de mest myteomspunne.

STOR AKSJON: Politiet i Asker og Bærum søker etter kidnappede Faiza Ashraf i området rundt Dikemark hvor siste livstegn fra jentas mobil var observert. 15. februar 2010.
STOR AKSJON: Politiet i Asker og Bærum søker etter kidnappede Faiza Ashraf i området rundt Dikemark hvor siste livstegn fra jentas mobil var observert. 15. februar 2010. Foto: NTB

– Men vi som etterforsker drap, sitter for det meste trygt på kontoret og leser dokumenter.

Hansen er nøye med å understreke at all drapsetterforskning er et teamarbeid.

– Hvis jeg har møtt noen helter som drapsetterforsker, er det de som har måttet leve med å se en av sine kjære bli rykket bort. Som må kjempe seg gjennom timene, dagene og årene etter at tragedien er borte fra avisoverskriftene. Jeg har stor respekt for disse menneskene, sier Hansen.

KRIPOS-LEGENDE: Asbjørn Hansen kan se tilbake på en lang karriere i politiet. Han er takknemlig for at han har fått bidra til å lette byrden for de etterlate. Bildet er tatt i 2020.
KRIPOS-LEGENDE: Asbjørn Hansen kan se tilbake på en lang karriere i politiet. Han er takknemlig for at han har fått bidra til å lette byrden for de etterlate. Bildet er tatt i 2020. Foto: Fredrik Drevon.

Våknet av smerter

Dagen etter at Faiza-saken var oppklart, våknet Hansen av voldsomme smerter i brystet.

År med lange arbeidsdager, usunt kosthold og lite mosjon hadde ført til et kraftig hjerteinfarkt. Han ble operert og er frisk igjen i dag. Men han må leve med diagnosen diabetes.

– Jobben som drapsetterforsker har lært meg fint lite om døden. Men det har lært meg en hel del om livet. Jeg er takknemlig for alt jeg har fått lære, sier Hansen, og tilføyer:

– Jeg er aller mest glad for at jeg har fått gi mitt lille bidrag til å lette byrdene for mennesker i den dypeste krise. Om det er slik at hjerteinfarkt og diabetes er en pris jeg betaler for å ha hatt denne jobben, vil jeg si: Det var verdt det.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Kona ivaretar vennekretsen

Høsten 2020 møtte klikk.no Asbjørn Hansen på hans Åsted Norge-kontor i Oslo sentrum.

Intervjuet handlet om hans hobby som knivmaker, men kom også inn på hvordan en av Norges mest kjente etterforskere ivaretar sin egen helse.

I selvbiografien Menneskejeger hevder Hansen at han ikke tenker på jobb i fritiden. Men på slutten av Kripos-karrieren ble det likevel et hardkjør med 18-timers dager.

  • Sakene Asbjørn Hansen har jobbet med i Kripos. Blant drapssakene er det kun Trude Espås-saken som ikke er oppklart, mener Hansen.
  • Christel-saken Bouchiki-granskingen Geiranger, Trude Espås Orderud-saken Baneheia Linda-saken, Bodø Drap/selvdrap, Moss Dobbeltdrap på dørvakter i Moss Metanolsaken, Moss Drap Finnsnes Dereka-saken, Vestby Drap Kautokeino, mann skutt Drap på kvinne, Kongsvinger Drap Kirkenes, mann Drap Harstad, mann Hedda-saken, Sogndal ID-arbeid tsunamien, Thailand Bistand til Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker - Fritz Moen, Trondheim Mistenkelig dødsfall, norsk kvinne, Thailand Flyulykke, Stord, fire personer omkom Ett år i Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker Dødens Gård, Vest-Oppland, drap på to menn Helikopterulykke Barentsburg, Svalbard, tre omkom Litauer-saken i Frogn, mann drept Kongsvinger, drap på gutt 18 år Faiza-saken Drap Namsos, kvinne.
  • I tillegg kommer gjennomgang av uoppklarte drapssaker og konsultativ bistand i en del drapssaker.
Se mer

– I Faiza-saken gikk du på en skikkelig smell med hjerteinfarkt. I hvilken grad har du klart å ha en fritid?

– Når du jobber hele uken, kommer hjem sent fredagskvelden, og drar igjen tidlig mandag morgen, så er det ikke så mye du rekker. Jeg er heldig som har en kone som har ivaretatt våre omgangsvenner.

– Jeg tror jeg har vært flink til å legge bort saken når jeg kom hjem. Når jeg dro fra stedet, var jeg koblet av, og så ble jeg koblet på igjen. Kona jobbet i helsevesenet.

– Har du fått innspill fra kona di i saker du har etterforsket?

– Ja, absolutt. Hun er vel den som vet mest om de forskjellige sakene jeg har vært med på. Det er godt å lufte ut med noen som du vet ikke sier noe mer om det, og er innspill fra en sivil person. Dette har vært til stor hjelp i mange sammenhenger, sa Hansen til klikk.no.

Les også: (+) Stig studerte juss og hadde gode fremtidsutsikter. Ingen kunne ane at han skulle bli Nordens mest ettersøkte mann

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2021, og sist oppdatert 02/09 2021.

Les også